Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНФОРМТЕХНОЛОГІЇ в ЕКОЛОГІЇ - КОНСПЕКТ ЛЕКЦИЙ.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
5.44 Mб
Скачать

1.4 Автоматизовані інформаційні технології

Інформаційні технології реалізуються в автоматизованому і традиційному (ручному) видах.

У широкому розумінні, автоматизація спрямована на заміну діяльності людини працею машин і механізмів.

Ступінь автоматизації може змінюватися в широких межах, від систем, в яких процес управління повністю здійснюється людиною, до таких, де він реалізується автоматично.

Автоматизація управління, а значить, і автоматизація інформаційної системи, автоматизація технологій необхідні в таких випадках:

    • фізіологічні і психологічні можливості людини для управління даними процесом недостатні;

    • система управління знаходиться в середовищі, небезпечному для життя і здоров’я людини;

    • участь людини в управлінні процесом вимагає від неї занадто високої кваліфікації;

    • процес, яким треба управляти, переживає критичну або аварійну ситуацію.

Автоматизовані інформаційні технології використовують засоби автоматизації для всіх операцій, пов’язаних з інформацією. Тому, автоматизовані інформаційні технології можна визначити наступним чином.

Автоматизована інформаційна технологія (АІТ) - інформаційна технологія, в якій для передачі, збору, зберігання і обробки даних, використовуються методи і засоби обчислювальної техніки і систем зв’язку.

У зв’язку з цим АІТ як система, пов’язана з переробкою інформаційних ресурсів, може розглядатися як автоматизована система.

Автоматизована система - комплекс технічних, програмних, інших засобів і персоналу, призначений для автоматизації різних процесів.

Разом з поняттям автоматизована інформаційна технологія в практиці використовується термін «нова інформаційна технологія», підкреслюючи використання в інформаційних технологіях комп'ютерних засобів.

Нова інформаційна технологія (НІТ)- інформаційна технологія з дружнім інтерфейсом роботи користувача, що використовує персональні комп’ютери і телекомунікаційні засоби.

Прикметник «комп’ютерна» підкреслює, що основним технічним засобом її реалізації є комп’ютер.

Основними принципами нових інформаційних технологій є:

    • інтерактивний режим роботи з комп’ютером;

    • інтегрованість з іншими програмними продуктами;

    • гнучкість процесу зміни постановок задач і даних.

Відмінна риса нових інформаційних технологій - активне залучення кінцевих користувачів (спеціалістів управління - непрофесіоналів у галузі обчислювальної техніки і програмування) в процесі підготовки управлінських рішень завдяки впровадженню на їхніх робочих місцях сучасних комп’ютерних засобів.

Це дає можливість використовувати творчий потенціал, досвід, інтуїцію спеціалістів управління безпосередньо в процесі підготовки та прийняття управлінських рішень, а також підвищувати оперативність отримання результатної інформації, знижувати ймовірність виникнення помилок у зв'язку з усуненням проміжних ланок у технологічному ланцюгу підготовки управлінських рішень.

Специфіка роботи кінцевих користувачів - спеціалістів управління - потребує створення для них таких засобів і методів спілкування з обчислювальною системою, завдяки яким, знаючи лише в узагальненому вигляді архітектуру та принципи функціонування персонального комп’ютера, вони могли б повною мірою задовольняти свої інформаційні потреби.

Термін «нова інформаційна технологія» поступово втрачає свій первісний зміст у зв’язку з тим, що сучасні інформаційні технології все частіше розглядаються як комп'ютерні інформаційні технології.