Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНФОРМТЕХНОЛОГІЇ в ЕКОЛОГІЇ - КОНСПЕКТ ЛЕКЦИЙ.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
5.44 Mб
Скачать

1.2 Визначення інформаційної технології

Щоб визначити поняття «інформаційна технологія», звернемося до терміна «технологія», який має безліч тлумачень.

У широкому сенсі під технологією розуміють науку про закони виробництва матеріальних благ.

Слідуючи цьому визначенню, в технології виділяють три аспекти: ідеологію, або принципи виробництва; знаряддя праці, тобто верстати, машини, агрегати, і кадри, що володіють професійний навичками. Ці аспекти складають відповідно інформаційну, інструментальну і соціальну складову.

Інформаційна складова включає опис принципів і методів виробництва; інструментальна - знаряддя праці, за допомогою яких реалізується виробництво; соціальна - кадри та їх організацію.

Для конкретного виробництва технологію розуміють у вузькому значенні як сукупність прийомів і методів, які визначають послідовність дій для реалізації виробничих процесів.

Тому можна говорити про технології, як сукупності методів обробки, виготовлення, зміни стану, властивостей, форми сировини, матеріалу або напівфабрикату в процесі виробництва, наприклад технологія отримання металів, хімічна технологія, технологія будівельних робіт і т. ін.

Розглядаючи інформацію як матеріал, над яким виробляються певні дії, котрі змінюють її характеристики, приходимо до визначення інформаційної технології.

Інформаційна технологія (ІТ) - сукупність методів і способів отримання, обробки, подання інформації, спрямованих на зміну її стану, властивостей, форми, отримання і здійснюваних в інтересах користувачів.

При зіставленні технології матеріального виробництва та інформаційної технології виділимо їхні мети.

Мета технології матеріального виробництва - випуск продукції, яка задовольняє потреби людини або системи.

Мета інформаційної технології - виробництво інформації для її аналізу людиною і прийняття на його основі рішення з виконання якої-небудь дії.

Інформаційні технології призначені для зниження трудомісткості процесів використання інформаційних ресурсів.

Результат застосування інформаційних технологій виокремлюється в інформаційних продуктах.

Інформаційний продукт - документована інформація, підготовлена у відповідності до потреб користувачів і представлена у формі товару.

Інформаційними продуктами є програмні продукти, бази і банки даних та інша інформація.

Інформаційні технології забезпечують перехід від рутинних до промислових методів і засобів роботи з інформацією в різних галузях людської діяльності, що забезпечує її раціональне та ефективне використання.

З сучасних позицій інформаційні технології реалізуються з використанням засобів комп’ютерної та оргтехніки. Тому, в сучасному розумінні під інформаційними технологіями розуміється наступне.

Інформаційна технологія - сукупність методів, виробничих і програмно-технологічних засобів, об'єднаних у технологічний ланцюг, що забезпечує збір, зберігання, обробку, виведення і поширення інформації.

Останнє визначення відображає використання в інформаційних технологіях принципів сучасних автоматизованих систем. З урахуванням їх використання, інформаційна технологія може називатися автоматизованою інформаційною технологією (АІТ).

Інформаційна технологія - це системно-організована послідовність операцій, які виконуються над інформацією з використанням засобів і методів автоматизації.

При цьому під операціями розуміються елементарні дії над інформацією, які можуть бути об’єднані в типові технологічні операції (дії) інформаційної технології:

    • збір і реєстрація інформації;

    • передача інформації;

    • введення інформації;

    • обробка інформації;

    • виведення інформації;

    • зберігання інформації;

    • накопичення інформації;

    • пошук інформації;

    • аналіз інформації.