Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНФОРМТЕХНОЛОГІЇ в ЕКОЛОГІЇ - КОНСПЕКТ ЛЕКЦИЙ.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
5.44 Mб
Скачать

5.5 Програмні пакети оцінки забруднення повітряного басейну

Програмний комплекс «ЕОЛ-плюс» (надалі - програма «ЭОЛ+») призначений для розрахунку концентрацій шкідливих речовин, котрі містяться у викидах промислових підприємств, і є стандартним додатком, що працює в середовищі Microsoft Windows. Розрахункові модулі програми реалізують "Методику розрахунку концентрацій в атмосферному повітрі шкідливих речовин, що містяться у викидах підприємств. ОНД-86".

Програма «ЭОЛ+» володіє великою обчислювальною потужністю (дозволяє обробляти до 16384 джерел, які викидають до 16384 речовин кожне), розширеною функціональністю і розвиненим інтерфейсом, призначеним для користувача. Програма дозволяє розраховувати поля забруднень для точкової моделі джерела викиду (труби з круглим або прямокутним устям), лінійної моделі, двох моделей площадкового джерела (моделі ставка-відстійника і моделі джерела, що складається з безлічі одиночних точкових джерел, розташованих близько одне від одного, з однаковими значеннями конструктивних і технологічних характеристик).

«ЕОЛ- 2000» (Copyright © 1997- 2005 ТОВ "Софт Фонд") - автоматизована система розрахунку розсіювання викидів шкідливих речовин в приземному шарі атмосфери (Windows-версия).

Ключові риси:

Сучасний призначений для користувача інтерфейс: система реалізує стандартну для операційної системи Windows і інтуїтивно зрозумілу схему призначеного для користувача інтерфейсу.

Інтегроване рішення: система зберегла традиційне для «ЕОЛ» інтегроване середовище, що надає можливість повністю вирішити задачу моделювання процесу розсіювання шкідливих речовин, починаючи від задачі підготовки початкових даних і розрахунку, закінчуючи підготовкою вихідних форм і карти розсіювання шкідливих речовин на місцевості.

Інтегровані функції управління робочими директоріями (папками) забезпечують оперативність створення нових і обробку існуючих об'єктів розрахунку.

Підтримка сеансовості: користувачу надається можливість проведення багатоваріантного аналізу процесу розсіювання при різних значеннях вхідних даних. Спеціально для цих цілей розроблений механізм підтримки сеансів роботи з системою, що дозволяє ввести і зберегти історію сеансових змін.

Папіроощадна форма загального звіту: більш економне розміщення вихідних форм в рамках загального звіту, зміна розмірів шрифту, що використовується для друку, а також можливість зменшення до 0 числа найбільших вкладників, що відображаються на вихідній формі "Концентрації шкідливих речовин в розрахункових точках" дозволяє зменшити число друкарських листів на 15-30%.

Можливість компактного зберігання вихідних даних: система дозволяє зберегти загальний звіт, який містить вихідні табличні матеріали і карти розсіювання, в упакованому форматі. Звіт можна проглядати і друкувати на робочих місцях, де не інстальований «ЕОЛ-2000 за допомогою вільно поширюваної утиліти "Переглядач звітів ЕОЛ-2000".

Могутній графічний процесор: об'єкти в карті розташовані на різних шарах – існують шари вхідних даних з розміщеними на них джерелами викиду і розрахунковий шар, котрий відображає карту розсіювання викидів шкідливих речовин. Система використовує поліпшений алгоритм побудови ізоліній, що дозволяє підвищувати точність відображення карти розсіювання за допомогою збільшення коефіцієнта якості побудови ізоліній. Користувач має нагоду додати довільне число призначених для користувача шарів з метою введення карти-схеми ділянки місцевості, на якій проводився розрахунок розсіювання. Для цих цілей «ЕОЛ- 2000» реалізує універсальний графічний редактор для введення призначених для користувача примітивів. Призначені для користувача шари або готовий шар "Топографічна основа" можуть також бути використані з метою відображення у вигляді підкладки для побудови ізоліній готової цифрової карти місцевості, представленої у вигляді формату bmp або wmf.

Підтримка топооснови як спеціалізованого об'єкту карти «ЕОЛ- 2000» значно спростила можливості виводу карт розсіювання на цифрові карти місцевості.

Підтримка виводу карти розсіювання на графічний пристрій через формування карт у форматі HPGL-2 під Windows 2000/XP забезпечує підтримку великих форматів друку.

Реалізована побудова санітарно-захисної зони з обліком і/або без урахування рози вітрів відповідно до «Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів» (ДСП-173-96), що дозволяє вирішувати одну з підзадач розділу «Повітряне середовище» ОВНС (ДБН А.2.2-1-2003 «Склад і зміст матеріалів оцінки впливів на навколишнє середовище (ОВНС) при проектуванні і будівництві підприємств, будинків і споруд»).

Підтримується формування завдання на розрахунок «за умовчанням» з урахуванням вимог Міністерства охорони навколишнього природного середовища України.

До системи включені підтримка повних словників бази даних ГДК і груп сумації речовин. Користувач може розширювати і змінювати їх.

Система проста у використовуванні і забезпечена вбудованою контекстною довідковою підсистемою з виводом повної довідки на друк.

«ЕОЛ- 2000» («Еол 2000 [h]») корисний підприємствам при отриманні будівельної ліцензії (ліцензія на проектування, інженерні дослідження і т.д. згідно кодифікатору Держархбудінспекції, наказ № 112 від 16.07.2008 р.).

«ЕОЛ- 2000» рекомендований до використання Міністерством охорони навколишнього природного середовища України (лист №5185/18-10 від 22.05.2003 р.).

«ЕОЛ- 2000»зареєстрований Державним агентством України з авторських і суміжних прав, свідоцтво про Державну реєстрацію виняткового права власності ВП №321 від 15.04.1999 р..

Програмний комплекс «ЕОЛ-2000 [h]» (ЕОЛ(ГАЗ) -2000[h]) версія 4.0 узгоджений Міністерством екології і природних ресурсівУкраїни листом від 15.03.2006 р. №2464/19/4-10 і призначений для проведення розрахунків не тільки в приземних, але і верхніх шарах атмосфери.

Розрахунки на висоті доцільно проводити в міській місцевості з багатоповерховою забудовою до висоти забудови, особливо за наявності низько розташованих джерел викиду.

Програмний комплекс «ЕОЛ- 2000 [h]» (ЕОЛ(ГАЗ) -2000[h]) реалізує уточнені вимоги до задання розрахункових майданчиків і представлення результатів розрахунку відповідно до «Інструкції про загальні вимоги до оформлення документів, у яких обґрунтовуються обсяги викидів, для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами для підприємств, установ, організацій та громадян-підприємців».

«ЕОЛ-2000 Designer» – відкрита система: архітектура системи розбита на три логічні рівні: рівень додатку, рівень розрахунку, рівень доступу до бази даних. Дана архітектура дозволяє на базі інструментального пакету «ЕОЛ-2000 Дізайнер» (Copyright © 1998 ТОВ "Софт Фонд") - окремого розширення «ЕОЛ- 2000», що поставляється - інтегрувати зовнішні додатки, які можуть використовувати розрахунок розсіювання як вбудований інструментальний засіб.

Прикладом подібного роду використання є розробка, виконана сумісно з фірмами «Экомедсервис» і «Экомм» – інтегроване рішення з використанням геоінформаційної системи ArcView і інструментального пакету «ЕОЛ-2000 Дізайнер». Дане інтегроване рішення дозволяє:

- імпортувати початкові дані для розрахунку розсіювання з бази даних ГІС;

- формувати завдання на розрахунок і провести розрахунок не виходячи з ГІС;

- відобразити результати розрахунку розсіювання у вигляді еквіпотенціальних рівнів в ГІС.

Система «ЕОЛ (ГАЗ) 2000» (Copyright © 2000-2001 ТОВ "Софт Фонд") базується на функціональності системи «ЕОЛ- 2000» і успадковує її ключові функціональні характеристики.

Розрахункові модулі системи реалізують "Методику розрахунку концентрацій в атмосферному повітрі шкідливих речовин, що містяться у викидах підприємств. ОНД-86" і "Галузеву методику розрахунку приземної концентрації забруднюючих речовин, що містяться у викидах компресорних станцій магістральних газопроводів" (Доповнення 1 до ОНД-86).

Ключові риси:

Програма розширює традиційний набір моделей джерел викидів моделлю джерела газокомпресорної станції.

Реалізовано облік трансформації оксиду азоту в діоксид азоту в атмосферних умовах.

Реалізовано розрахунок коефіцієнта трансформації окислу азоту в двоокис азоту на підставі даних вимірів.

Підтримується автоматичний перерахунок потужності викиду (г/c) в потужність викиду в (т/рік) на базі заданого числа годин роботи в рік.

Реалізована можливість каскадного копіювання джерел викиду, включаючи склад викиду.

Програма рекомендована до використання Міністерством охорони навколишнього природного середовища України листом від №5185/18-10 від 22.05.2003 р..

«ЕОЛ (ГАЗ) 2000» зареєстрований Державним департаментом інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки України, свідоцтво про Державну реєстрацію виняткового права власності ВП №558 від 04.07.2000 р..

Також в системі передбачені:

- графічна інтерпретація результатів розрахунку з можливістю зміни масштабу карти розсіювання речовин в атмосфері і отримання друкарської копії на принтері або плотері;

- апарат генерації, перегляду й друку результатів розрахунку у формі табличних документів; механізм створення на зовнішньому носії інформаційних файлів (так званих контрольних точок), що дозволяють переривати і відновлювати обчислювальний процес за бажанням користувача.

Інтернет-додаток «Екозвіт». У зв'язку з впровадженням «Інструкції про загальні вимоги до оформлення документів, у яких обґрунтовуються обсяги викидів, для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами для підприємств, установ, організацій та громадян-підприємців», зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 29 березня 2006 року за № 341/12215, наказ №108, відкрито підписку на процес підготовки матеріалів, що обгрунтовують, в рамках Інтернет - додатки «Екозвіт» (http://ecozvit.sure.com.ua).

Для підготовки матеріалів, що обґрунтовують викиди, реалізовані:

1. Імпорт даних з програм розрахунку забруднення, узгоджених Мінприроди України.

2. Формування матеріалів, що обґрунтовують викиди, в друкарському (приклад http://www.sfund.kiev.ua/down/eis/bases1.pdf) і електронному http://www.sfund.kiev.ua/down/eis/bases1.xml) вигляді. Електронний вигляд матеріалів, що обґрунтовують викиди, відповідає узгодженим Мінприроди України типовим формам XML-схем.

3. Перевірка відповідності типовим формам XML-схем з формуванням звіту з невідповідностей.

4. Формування проекту нормативів ГДВ згідно Наказу №309 від 27.06.2006 р. «Про затвердження нормативів гранично допустимих викидів забруднюючих речовин із стаціонарних джерел».

5. Актуальні довідники. Довідник гігієнічних нормативів приведений у відповідність з ДН 2.2.6.–125-2006 "Орієнтовно безпечні рівні впливу (ОБРВ) забруднюючих речовин в атмосферному повітрі населених місць", Міністерство охорони здоров’я України, Державна санітарно-епідеміологічна служба.

6. Можливість інтеграції інформаційних матеріалів в графічному поданні (як ось генплан, карта-схема) і додатків у форматах *.doc, *.txt, *.pdf, *.epl (пояснювальні матеріали, результати розрахунків і т.п.).

Ключові риси:

Доступність вживання – послуга доступна через мережу Інтернет за адресою http://ecozvit.sure.com.ua (для початку роботи достатньо зареєструватися (натиснувши кнопку Реєстр.).

Керований доступ. Для роботи надається власний робочий простір, який доступний тільки уповноваженим особам.

Простота вживання – забезпечується послідовним заповненням звітних даних, що не вимагає високої кваліфікації користувача.

Зниження витрат на підтримку власної інфраструктури програмного забезпечення (ПЗ). Для роботи з Інтернет-додатком достатньо мати комп'ютер, обладнаний каналом Інтернет-доступу із швидкістю 64 Кбіт/с й вище, з Microsoft Internet Explorer v 5.5 й вище і ніякої додаткової роботи для системного адміністратора.

Таким чином, є можливість використовування новітніх нормативних, довідкових і технологічних напрацювань в рамках власного робочого простору в мережі Інтернет.

Інтернет-додаток «Екозвіт», призначений не тільки для автоматизації процесу підготовки матеріалів, що обґрунтовують викиди, але і для формування статистичної звітності в галузі охорони атмосферного повітря.

Для підготовки статистичної звітності забезпечуються:

1. Підтримка формування статистичної звітності з охорон атмосферного повітря як автоматизований процес – черговий ступінь для становлення власної системи екологічного менеджменту.

2. Забезпечення життєвого циклу статистичної звітності через формування звітів до обробки і архівацію відпрацьованих звітів залежно від поточної календарної дати.

3. Доступність довідкової інформації забезпечується розвиненою довідковою базою у складі Класифікаторів: забруднюючих речовин і груп речовин; виробничих і технологічних процесів, технологічного устаткування (установок); заходів щодо охорони атмосферного повітря; одиниць вимірювання продукції і т.п.

4. Початкові форми статистичної звітності формуються в друкарському і електронному вигляді. Електронний вигляд відповідає типовим формам XML-схем, узгодженим Міністерством охорони навколишнього природного середовища України.

«Екозвіт» зареєстрований Державним департаментом інтелектуальної власності, свідоцтво №13590 від 06.07.2005 р. про Державну реєстрацію авторського права на твір.

«Екозвіт» рекомендований до використання Міністерством охорони навколишнього природного середовища України (лист №1253/10/2-10 від 10.02.2007 р.).

У екологічній практиці використовуються також окремі програми неофіційного характеру, що допомагають виконувати допоміжні розрахунки при інвентаризації джерел повітряних викидів і розробці матеріалів, що обґрунтовують обсяги викидів для отримання дозвільних документів на право здійснення таких викидів. Вони викладені на сайті: http://dklsoft.narod.ru/soft/atmos/. До них належать:

Програма «Boiler 2004» (версія 3) дозволяє провести розрахунок викидів забруднюючих речовин в атмосферу від енергетичних установок (котельних, печей). Програма складена за методикою "ГКД 34.02.305-2002. Викиди забруднюючих речовин в атмосферу від енергетичних установок. Методика визначення".

Програма «Garage 2004» (версія 2) дозволяє провести розрахунок викидів забруднюючих речовин в атмосферу від парко-гаражних роз'їздів автомобілів. Програма складена за методикою: "Методика розрахунку викидів забруднюючих речовин в повітря автотранспортом, який використовується суб'єктами господарської діяльності та іншими юридичними особами всіх форм власності". Київ, 2000 р.

Програма «Зварка 2005» (версія 2) дозволяє провести розрахунок викидів забруднюючих речовин в атмосферу від зварювальних робіт. Програма складена за методикою: «Показники емісії (питомі викиди) забруднюючих речовин від процесів електро-, газозварювання, наплавлення, електро-, газорізання і напилення металів», Міністерство охорони здоров’я України. Академія медичних наук. Інститут гігієни і медичної екології ім. О.М. Марзєєва. Київ, 2003 р. У програмі застосовано фарбування значень емісії (г/с) в червоний колір при можливому перевищенні ГДК на межі СЗЗ при розрахунку розсіювання.

Програма «Атмосфера 2005» (версія 1) є універсальним електронним супердовідником щодо речовин, які забруднюють атмосферне повітря України. За допомогою програми можна легко знаходити в базі даних забруднюючу речовину, що цікавить, визначати ГДК, ОБРВ, клас небезпеки. Програма дозволяє класифікувати різні забруднюючі речовини при підготовці документації для постановки підприємства на Державний облік і для заповнення форми №2-ТП (повітря) при складанні державної статистичної звітності про охорону атмосферного повітря.

Програма «Petroleum 2007» (версія 2.10) дозволяє провести розрахунок викидів забруднюючих речовин в атмосферу від складів ПММ. Програма складена за методикою: «Сборник методик по расчёту выбросов в атмосферу загрязняющих веществ различными производствами. Расчет выбросов углеводородов при хранении нефтепродуктов. Ленинград, Гидрометеозидат, 1986».

У програмі застосовано фарбування значень (г/с) в жовтий колір при можливому перевищенні ГДК на межі СЗЗ при розрахунку розсіювання.