Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Чернігів.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
673.79 Кб
Скачать

4.6. Заходи щодо покращання стану водних об’єктів

Однією з важливих проблем для населення області і розвитку економіки є охорона, збереження, відродження об’єктів водного фонду, запобігання (попередження) та усунення наслідків шкідливої дії вод, що гарантуватиме екологічну безпеку життєдіяльності населення і досягнення збалансованого рівня шкідливого впливу на водні об’єкти та їх спроможність до відновлення і підтримання сприятливого гідрологічного режиму і санітарного стану.

Найбільш актуальними проблемами в сфері охорони та раціонального використання водних ресурсів є незадовільний стан мереж водопостачання і водовідведення та каналізаційних очисних споруд, зокрема:

- каналізаційних очисних споруд в м. Чернігів, що негативно впливає на гідрохімічний стан р. Білоус;

- очисних споруд ЗАТ «Новгород-Сіверський сирзавод» м. Новгород-Сіверський, що призводить до негативного впливу на гідрохімічний стан р. Десна;

- очисних споруд КП «Бахмач-Водсервіс», ЗАТ «Бахмачконсервмолоко», ТОВ «Бахмач-м’ясо» і, як наслідок, скид стічних вод з перевищенням нормативів гранично допустимого скидання забруднюючих речовин у водний об’єкт.

З метою виправлення ситуації, щодо покращення екологічного стану поверхневих водних об'єктів області, в 2009 році за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища виконано роботи на 2556,1 тис. грн., а саме:

  • реконструкція каналізаційної насосної станції Хмільницького навчально-виховного комплексу Чернігівського району;

  • реконструкція каналізаційних очисних споруд м. Ічня;

  • будівництво каналізаційних колекторів по вулицях Робітнича, Ватутіна, Перемоги та Пирогова в смт. Талалаївка;

  • реконструкція каналізаційного колектора по вул. Лісовій в смт. Короп;

  • реконструкція каналізаційної насосної станції №1 з підключенням житлових будинків до колектору в смт. Козелець.

Невідкладно потребує вирішення питання покращення стану річки Стрижень через надходження без очищення зливових (талих) вод зі значної частини м. Чернігова (24 зливовипуски). Розпочато реалізацію 2 проектів щодо розчистки водосховища №1 та ремонту водоскидної споруди на ньому, на черзі розробка проекту І черги будівництва очисних споруд зливової каналізації. За рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища розроблено проект по встановленню розмірів, меж та винесення в натуру прибережної захисної смуги р. Стрижень .

З метою визначення недіючих артезіанських свердловин через які існує найбільший ризик забруднення підземних водоносних горизонтів та для яких необхідно першочергове проведення робіт по сантехнічному тампонажу, Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області була проведена робота щодо їх інвентаризації. Станом на 01.01.2010 року, в області нараховується 3922 артезіанських свердловин, у т.ч. у сільському господарстві 2863 та 1059 у промисловості. Сформовано базу даних (в розрізі районів по населеним пунктам) відповідно якої (станом на 01.01.2010р) на території області обліковується 440 артезіанських свердловин, які потребують тампонажу, з них – 287 – безгосподарські, які є потенційними шляхами забруднення підземних водоносних горизонтів.

У 2009 році за кошти власників затампоновано 57 артезіанських свердловин у 12 районах області. За рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища було проведено ліквідаційний санітарно-технічний тампонаж 132 безгосподарських свердловин на території населених пунктів Городнянського, Ічнянського, Чернігівського, Прилуцького, Срібнянського, Талалаївського, Бахмацького та Куликівського районів, на загальну суму 1060,0 тис. грн; у минулому році затампоновано 112 свердловин. Заходи, які проводяться по тампонажу недіючих свердловин, вкрай недостатні. Для проведення першочергового ліквідаційного тампонажу свердловин, які є найбільш потенційно небезпечними, необхідно біля 1,5 млн. грн.

Для вирішення невідкладених екологічних проблем в сфері використання водних ресурсів переліком видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на 2010 рік передбачається виділення 2800,0 тис. грн.

23

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]