Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБОРАТОРНІ РОБОТИ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
11.37 Mб
Скачать

Зведення відкритої т-задачі до закритої т-задачі

Випадок, коли сумарна наявність вантажів дорівнює сумарному обсягу замовлень, тобто при виконанні умови , відповідає так званої закритої (збалансованої) Т-задачі. При Т-задача є відкритою (незбалансованою).

Оскільки методи розв’язання Т-задач передбачають саме закриту Т-задачу, у випадку наявності відкритої Т-задачі її необхідно привести до закритої.

У випадку, коли (попит перевищує пропозицію), вводиться додатковий (m+1)-й постачальник, що має фіктивну наявність вантажу , а відстані від цього постачальника до кожного з замовників (або вартість перевезення одиниці вантажу) приймаються рівними нулю.

У випадку, коли (пропозиція перевищує попит ), вводиться додатковий (n+1)-й замовник, що замовляє фіктивну кількість вантажу , а відстані від цього замовника до усіх постачальників приймаються рівними нулю.

Отримана таким чином закрита (збалансована) Т-задача вирішується будь-яким з зазначених методів.

Пошук оптимального рішення т-задачі у середовищі “excel”

Можливо отримання також оптимального плану перевезень у середовищі “EXCEL”. На листі електронної таблиці EXCEL, що наведено на рис. 3.1, показаний приклад розміщення початкових даних.

Після цього слідує ввести необхідні розрахункові формули в певні клітинки електронної таблиці.

В клітинки B11…F11 вносяться формули:

(= СУММ(B7:B10) ... (= СУММ(F7:F10).

В клітинки G7…G10 вносяться формули:

=СУММ(B7:F7) ... (=СУММ(B10:F10).

В клітинку оптимального рішення (С14) вводимо формулу:

(=СУММПРОИЗВ(B1:F4;B7:F10)*C13)

Рис. 3.1. Приклад введення даних транспортної задачи

в електронну таблицю “EXCEL”.

Пошук оптимального рішення здійснюється за допомогою опції Поиск решения( Меню “Сервис”).

Для розв’язання Т - задачі вводимо необхідні обмеження (див. рис. 3.2). Результат рішення (оптимальний план перевезень) представлено на рис. 3.3. Загальні витрати на виконання оптимального плану перевезень становитимуть 4490 грн. (див. клітинку С14).

Рис. 3.2. Введення обмежень Т-задачі

Рис. 3.3. Результат рішення Т-задачі

Лабораторна робота № 4. Основні способи зведення мережевої задачі до матричної форми

4.1. Завдання до лабораторної роботи

1. Розв'язати мережеву ТЗ без обмежень на пропускні здатності за допомогою Excel-таблиці, одержати оптимальний план перевезень за допомогою “EXCEL -2003”. Проаналізувати результати.

2. Розв'язати мережеву ТЗ з обмеженнями на пропускні здатності за допомогою Excel-таблиці, одержати оптимальний план перевезень за допомогою “EXCEL -2003”. Проаналізувати результати.

4.2. Варіанти завдань

Додати до транспортної мережі без обмежень на пропускні здатності (рис. 4.1) та транспортної мережі з обмеженнями на пропускні здатності замовлень (рис. 4.2) один пункт постачання з обсягом 5 одиниць вантажу, один пункт споживання з обсягом 5 одиниць вантажу та один проміжний транспортний пункт.