Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаба експлуатація Л1перероб.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
2.83 Mб
Скачать

Лабораторна робота № I Діагностування і регулювання паливної апаратури дизельних двигунів.

Ознаками незадовільної роботи паливної апаратури можуть бути важкий пуск і нестійка робота дизеля, димність відпрацьованих газів, підвищена питома витрата палива і знижена потужність.

Якщо після перевірки встановлено, що в системі паливоподачі відсутні вода і повітря, достатня компресія, і не порушені фази газорозподілу, то перевіряють і регулюють паливну апаратуру на стендах

Мета роботи :

  1. Вивчити можливості стенду КИ-921М для випробування і регулювання паливної апаратури дизельних двигунів.

  2. Освоїти практичні прийоми перевірки і регулювання паливних насосів високого тиску, підкачувальних насосів, паливних фільтрів.

  3. Визначити вплив несправностей паливної апаратури на роботу двигуна.

Призначення та будова стенду

Стенд КИ-921М для випробування і регулювання паливної апаратури дизельних двигунів можливо використати при виконанні наступних операцій :

    1. Випробовувати і регулювати паливні насоси високого тиску з числом секцій до 8 за наступними параметрами:

величині подання насосними елементами;

куту початку подання палива методом проливання від стендового насоса;

куту початку вприскування палива через форсунки;

тиску підйому нагнітальних клапанів і геометричної тривалості подання.

    1. Випробувати підкачувальні насоси на подання і максимальний тиск, що розвивається.

    2. Випробувати паливні фільтри на герметичність і гідравлічний опір.

Технічна характеристика стенда

Часта обертання вала проводу насосів, хв-1:

на ступені 1 120…420

на ступені 2 360…1300

Спосіб визначення подачі паливних і підкачувальних насосів – об’ємний.

Визначення кутів вприскування через форсунки

За допомогою стробоскопічного пристрою

Точність відліку

0,5

Визначення початку і тривалість подачі палива

Нагнітанням його в головку наса під тиском 25 кгс/см2

Точність відліку, град

0,5

Привід головного вала стенду:

електродвигун

АОЛ-32-4

Потужність, кВт

3

Частота обертання, хв-1

1430

Привод стендового насосу Г12-31А високого тиску:

електродвигун

4А8036

Потужність, кВт

1,1

Частота обертання, хв-1

920

Подача насосу високого тиску Г12-31А, л/хв

5

Маса без палива

520

Стенд (рис 1.1) складається з корпуса, привода, привода з механічним варіатором , систем паливоподачі низького і високого тиску зі стендовим насосом, зчитуючого пристрою і електрообладнання.

Корпус стенду є звареним з стальних кутників, обшиту сталевими листами 17. З правого боку корпусу є двері 26. На столі 1 встановлюється кронштейн з випробувальним паливним насосом, в направляющі 2.

На передній панелі 3 змонтовані контрольно-вимірювальні прилади: манометр 4, електротахометр 6, диски стробоскопічного пристрою 5 і лічильник-автомат, рукоятка 19 якого виведена назовні.

Електротахометр призначений для виміру частоти обертання валу 18 приводу стенду, манометр - для виміру тиску в системі низького тиску паливоподачі стенду (0 ... 6 кгс/см2), лічильник-автомат - для відліку кількості циклів подавання палива секцією паливного насоса. Необхідне число обертів валу приводу насоса встановлюють рукояткою 19 за круговою шкалою 12. Кількість палива, що упорснуло, заміряють мензурками 7, закріпленими тисками на поворотному мосту. Передній бак 8 змонтований між боковинами, на яких згори встановлені панель 10 з вісями датчиками, панель управлінням 3 і кронштейн 11 з трубками. На правій боковині встановлені кнопки 21 автоматичного вимикача для подавання напруги до електроустаткування стенду і відключення його від електромережі при перевантаженнях - автоматично.

Стробоскопічний пристрій для визначення кута початку впорскування палива через форсунки складається з прозорого рухомого диска, нерухомого диска з вікном і візирем, датчиків, стробоскопа з імпульсною лампою і командоапарата.

На передній панелі змонтовані кнопкові станції: трьохелементна 16 для управління двигуном валу приводу стенду і двохелементна 15 для управління електродвигуном стендового насоса високого тиску. Маховичок 14 служить для зміни частоти обертання валу приводу стенду.

На передній панелі є штуцери 18 для перевірки насосів і фільтрів.

На правій панелі встановлені рукоятка 25 управлінь краном розподільника з покажчиком 22 і важіль 20 включень лічильника автомату. Тиск в системі високого тиску паливоподач стенду вимірюється манометром 23. Кількість палива, що подається, в головку насоса і тиск змінюють рукояткою 24 дроселі.

Паливний бак з покажчиком рівня, термометром, паливний насос, електродвигуни, запобіжні клапани змонтовані усередині стенду, як і шафа з електроустаткуванням.

Рис. 1.1 Стенд КИ – 921М