Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаба експлуатація Л1перероб.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
2.83 Mб
Скачать

Правила експлуатації

Для обкатки паливного насоса і налаштування регулятора слід встановити насос на стенд, з'єднати його вал з валом приводу стенду і приєднати паливо проводи відповідно до схеми (рис 1.2) Закріпіть насос до кронштейна, встановленого на тих, що направляють стенду.

Рис. 1.2. З’єднання паливопроводів при випробуванні паливних насосів на продуктивність і кут початку впроскування палива I - від бака, II - від фільтра, III - до фільтра, IV - для підпору, V - КДМ, VI - тиск 25 кгс/см2

Рис.1.3. З’єднання паливопроводів при випробуванні паливних насосів способом нагнітання палива в головку насоса під високим тиском.

Після установки і приєднання насоса вручну прокрутити на один-два оберта вал привода стенда, після чого прикріпити кронштейн до тих, що направляють стіл чотирма болтами з гайками. Паливо проводи високого тиску від випробувального паливного насоса приєднати до форсунок, встановлених в склянки датчиків.

Рукоять 25 крана розподільника (див. рис 1.1) встановити в положення В (через фільтр).

Включити електродвигун привода стенда натисненням кнопки "Вправо" або "Вліво" (залежно від напряму обертання кулачкового валу паливного насоса) і обертанням маховичка установити по тахометру частоту обертання, задану технічними умовами для обкатки (таблиці.1.1).

Після обкатки настроїти регулятор на початок дії в повне припинення подавання палива.

Таблиця 1.1

Паливний насос високого тиску

Двигун

Номінальна частота обертання кулачкового валу

4ТН-8,5х10

Д-54

650

ЛС4ТН-8,5х10

СМД-14

850

4ТН-9х10Т

АМ-41

880

Порядок виконання роботи

Визначення величини подачі паливного насоса

  1. Приєднати трубопроводи згідно з схемою/рис.1.3/. Форсунки при цьому мають бути очищені, промиті, відрегульовані на відповідну величину тиску початку уприскування і вставлені в склянки датчиків. Довжина трубопроводів не повинна значно відрізнятися від довжини трубопроводу, вживаного на двигуні досліджуємого насоса /для насосів двигунів Д-108, АЗТА-238, А-01, А-41 - 1200 мм, для інших насосів - 700 мм/.

  2. Включити електродвигун валу приводу стенду і по тахометру встановити номінальну частоту обертання кулачкового валу насоса.

Руків'я крану розподільника 25 /див.рис.1.1/ при випробуванні паливних насосів типу ТН-8,5х10 і ЯЗТА-238 встановити в положення В.

  1. Дати пропрацювати насосу до повного видалення з системи низького тиску повітря. Температура палива у момент вимірів має бути в межах 25°С.

  2. Встановити максимальне подання палива важелем регулятора.

Випробувати насоси двигунів Д-108 при одночасному включені обох двигунів стенду. При цьому руків'я дроселя установити в середнє положення, руків'я крану розподільника - у положення А "Закритий".

  1. Обертаючи руків'я 19 /рис.1.1/ лічильника-автомата, встановити її так, щоб стрілка-покажчик зупинилася проти цифри, відповідний номінальній частоті обертання насоса. Цифра вкаже, скільки обертів зробить вал привода стенда за час випробувань.

  2. Натисненням важеля 20 включити лічильник-автомат. Шторка, що перегороджує доступ палива в мензурки, відсовується і паливо подається в мензурки.

Після здійснення заданого числа обертів кулачковим валом насоса, шторка повернеться в початкове положення і паливо зі збірного резервуару спрямовується у бак.

  1. Визначити рівень палива в мензурках по нижньому меніску, а об'єм - за шкалою, нанесеною на мензурці. Число дослідів має бути не менше трьох.

Результати дослідів занести в таблиці. 1.2.

Таблиця 1.2

Номер досліду

Частота обертання вала об/хв

Обєм насосної пари , см3

Нерівномірність подачі палива %

1

2

3

4

5

6

1

2

3

Продуктивність паливних насосів за технічних умовами вказана в таблиці. 1.3

Таблиця 1.3

Паливний насос високого тиску

Частота обертання кулачкового вала, об/хв

Нерівномірність подачі палива

%

Подача секції при номінальній частоти обертання , см3/хв

4ТН-8,5*10

650

3

65

ЛС4ТН-8,5*10

850

3

86

4ТН-9*10Т

880

3

70

8. Злити паливо з мензурок поворотом руків'я моста за годинниковою стрілкою.

Відсоток нерівномірності подання палива визначають по формулі

Де - кількість палива, зібраного за досвід від насосної пари, що має відповідно найбільшу і найменшу подачу.

9. Вказівки по складанню звіту.

У звіті представляють схему з' єднання паливопроводів, опис процесу і результати випробувань, укладення про технічний стан паливного насоса і рекомендації по усуненню несправностей при перевірці на продуктивність.

II. Випробування підкачуючих насосів.

Технічний стан підкачуючих насосів характеризуєтся їх продуктивністю і тиском, що розвивається

3 вітчизняних паливних апаратах застосовують підкачуючі поршневі і шестерні насоси.

Показники для справних підкачуючих насосів приведені в таблицю. 1.4

Таблиця 1.4

Частота приводу

валу насоса, об/хв

з/п

Показники

Помпа паливних насосів типу 4ТН-8,5 х 10

Помпа насосів двигунів

КДМ-46 і КДМ-100

650

250

526

250

1

Продуктивність л/хв

2,7-3,0

0,9-1,2

2,3-2,9

1,2-1,7

2

Максимальний тиск

кгс/см2

2,0-2,5

1,2-1,4

0,7-1,1

    1. Встановити підкачуючий насос і під'єднати топливо-проводи згідно з схемою/рис.1.4/. Насоси поршневого типу кріпляться з лівого боку стенду до корпусу гвинтовим притиском.

    2. Руків'я крану розподільника встановити в положення С "Минувши фільтр" . Мірний циліндр для збору палива, що подається

підкачуючим насосом, встановити на столі стенду/рис.1.5/.

    1. Включити стенд і встановити по тахометру потрібну частоту обертання валу приводу стенду/рис.1.5/.Трехходовой кран мірного циліндра встановити в положення, що забезпечує вільний злив палива у бак стенду.

    2. Встановити руків'я лічильника-автомата в положення, показуюче потрібне число ходів штока підкачуючого насоса, тим самим включивши його. Одночасно встановити кран мірного циліндра в положення, що забезпечує подання палива в мірний циліндр.

    3. Після того, як буде досягнута задана кількість ходів штока /на це вкаже різке переміщення руків'я лічильника-автомата вгору/, руків'я крана-розподільника встановити в положення А "Закритий". У цьому положенні манометром на передній панелі стенду вимірюється найбільший тиск, що розвивається паливним насосом.

    4. По кількості палива, зібраній в мірному циліндрі, визначити продуктивність підкачуючих насосів.

    5. Вимкнути стенд. Паливо з мірного циліндра через кран злити в паливний бак стенду.

    6. Вказівки по складанню звіту.

♦ Звіт повинен містити:

схему з'єднання паливопроводів при випробуванні підкачуючих насосів;

опис технологічного процесу і таблицю випробувань;

укладення про придатність випробовуваного підкачуючого насоса до роботи.

III. Перевірка стану паливних фільтрів дизельних двигунів і проведення робіт по зміні елементів тонкого очищення, що фільтрують.

Безпосередньо після випробувань підкачуючих насосів викрнують випробування фільтрів. Паливні фільтри грубого очищення випробовують на герметичність; фільтри тонкого очищення - на герметичність і пропускну спроможність елементів, що фільтрують.

Паливні фільтри повинні відповідати технічним умовам, приведеним в таблицю.1.5.

Рис.1.4. З'єднання топливопроводов при випробуванні підкачуючих насосів

Рис.5. З'єднання паливопроводів при випробуванні фільтрів

Таблица 1.5

Марка трактора

Гідравлічний опір

Пропускна здатність , хв при нормальному тиску датчика ,

кгс

Кількість фільтрувальних

елементів

Т-100

Не більше 0,3

Не менше 1,1

6

  1. Під'єднати паливопроводи згідно з схемою на рис.1.6. Рукоятку крану розподільника встановити в положення С "Минувши фільтр".

Паливні фільтри встановлюють на лівій стороні стенду.

  1. Включити стенд і прокачати паливо через фільтр, відкривши вентиль випуску повітря безпосередньо на самому фільтрі до повного видалення повітря з системи / до відсутності бульбашок повітря паливопроводах/.

  2. При випробуванні фільтру на герметичність, плавно перекрити кран. розподільника, встановити тиск в системі 2 кгс/см по свідченню манометра стенду. Підтікання палива при вказаному тисків впродовж 2 хв в місцях з'єднання фільтру не допускаєтся.

  3. Пропускну спроможність елементів тонкого очищення, що фільтрують, визначити по мірі величини підкачуючого насоса у відсотках при проходжень палива через фільтр в порівнянні з вільним витіканням його з технічно справного підкачуючого насоса.

Допускається зниження величини подання підкачуючого насоса до 60%, викликане гідравлічним опором фільтру при випробуванні на номінальному швидкісному режимі.

5. Заміну фільтруючого елемента тонкого очищення , виконують в такій послідовності:

спустити паливо з корпусу фільтру відвертанням спускової пробки і продувального вентиля на кришці фільтру;

відвернути гвинти кріплення кришки і зняти її з прокладенням;

вийняти плиту з укріпленими на ній елементами, що фільтрують;

поставити плиту с елементами на плоску поверхность-елементами вниз, по черзі стиснути пружини, вийняти фільтри, зняти сухарі пружини і плиту. Потім зняти елементи із стержнів і замінити новими. Складання проводити в зворотній послідовності.

6. Вказівки по складанню звіту.

Звіт повинен містити:

схему з'єднання паливопроводах при випробуванні фільтрів :

опис технологічного процесу випробування паливних фільтрів;

порядок заміни фільтруючого елемента тонкого очищення;

висновки по роботі.

10