Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R1.DOC
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
549.38 Кб
Скачать

4.4 Зношування робочих поверхонь деталей

Втрата працездатності машин і механізмів відбувається не тільки у результаті руйнування деталей, але й при зміні форми поверхонь контакту деталей, що обумовлено їх зношуванням у результаті тертя.

Рисунок 4.5 – Процес зношування

Процес зношування у часі протікає наступним шляхом (рис. 4.5). Перший період (І) називається притиранням, коли нерівності, що залишились після механічної обробки, робочих поверхонь у результаті їх взаємодії зрізаються або пластично деформуються. Мікрогеометрія поверхні у цей період постійно змінюється. Притирання продовжується до тієї пори, поки ширина площадок, що утворюються, не перевищить ширину впадин у зоні дотику на робочих поверхнях. Після притирання наступає період нормальної експлуатації виробів – рівномірне зношування (ІІ) Основною характеристикою цього періоду є величина швидкості зношування v: чим менша ця величина тим більшим є термін експлуатації. Третій період (ІІІ) – катастрофічне зношування – супроводжується недопустимим збільшенням зазорів у спряженнях: погіршуються умови змащування, зростає енергії співударяння контактуючих поверхонь, що знижає довговічність пари тертя.

Процес зношування і його особливості залежать:

– вихідних властивостей матеріалів контактуючих деталей;

– виду тертя;

– тиску у зоні контакту;

– відносної швидкості;

– температури;

– середовища та ін.

Найбільш поширеними видами зношування деталей є абразивне і корозійно-механічне.

Абразивне зношування – процес механічного руйнування поверхонь внаслідок дії на них твердих частинок (абразивів), які потрапляють у зону тертя. Це деталі сільськогосподарських машин, будівельних, бурових і т.д., які взаємодіють з грунтом, будівельним матеріалом і т.д.

Корозійно-механічне зношування – процес руйнування внаслідок механічної взаємодії при терті контактуючих поверхонь і корозії. Цей вид руйнування характерний для підшипників, деталей циліндро-поршневої групи двигунів і т.д.

При високих тисках і температурах у зоні контакту, при пружній чи пластичній деформації поверхневих шарів може виникнути розрив масляної плівки, що розділяє поверхні пари тертя, і руйнування на них масляних плівок. При цьому виникає схоплювання поверхонь і як наслідок задири і заїдання.

Викришування робочих поверхонь. При відносному коченню двох деталей в умовах високих контактних навантажень виникають ямки і раковини. При комбінації високих навантажень і тертя також виникають ямки і раковини. Цей вид руйнування називається фретінг. У присутності середовища цей процес називається фретінг-корозією [1].

5 Основи розрахунку механізмів пристроїв

Розрахунок пристроїв полягає у визначенні переміщень деталей їх прискорення і сил та моментів, які при цьому виникають. Основна мета розрахунку – визначення поперечних січень і розмірів деталей та механізмів, які піддаються дії цих сил з умови міцності та довговічності. Нижче подаються найпростіші елементарні поняття та формули, які для цього використовуються.

5.1 Кінематичний розрахунок

При кінематичному розрахунку механізмів та машин насамперед визначається переміщення, швидкість та прискорення, а також сили, які діють і виникають у процесі їх роботи. Розглянемо два основні види руху – поступальний і обертальний. У табл. 5.1 наведені формули для визначення переміщення, швидкості, прискорення і інерційних сил та моментів, які при цьому виникають.

Таблиця 5.1 – Розрахункові формули

Прямолінійний рух

Обертальний рух

Зв’язок між ними

– переміщення

– переміщення

; – радіус

– швидкість

– прискорення

– кутове прискорення

– дотичне прискорення

– інерційна cила

– інерційний момент

; – дoцентрове прискорення

– вага тіла

– момент інерції

– повне прискорення при обертанні

– відцентрова сила

– сила тертя ковзання

; – момент тертя кочення

– сила тертя кочення

– коефіцієнт тертя ковзання

– коефіцієнт тертя кочення

– робота

– робота

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]