Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R1.DOC
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
549.38 Кб
Скачать

1.3 Основи методики конструювання

Процес проектування регламентується Єдиною Системою Конструкторської документації (ЄСКД).

ЄСКД – це комплекс державних стандартів, які передбачають порядок розробки, оформлення і циркуляції конструкторської документації. Система забезпечує єдині правила виконання і оформлення кон-структорських документів (ДСТУ 2.102-68) – графічних і текстових, які визначають конструкцію виробу і містять всі дані для його розробки, виготовлення, контролю, випробувань, експлуатації і ремонту.

Проектування виробу виконується відповідно технічного завдання. Сам процес проектування можна розділити на кілька стадій:

– технічна пропозиція;

– ескізний проект;

– технічний проект;

– робоча документація;

– пояснювальна записка.

Технічна пропозиція включає техніко-економічні докази необхідності розробки виробу, порівняльну оцінку конструктивних і експлуатаційних особливостей існуючих і пропонованих до виготовлення виробів, а також патентного огляду. Технічна пропозиція підлягає обговоренню, узгодженню і затвердженню замовника, після чого вона є основою для розробки ескізного проекту.

Ескізний проект – це набір документів, які містять принципове рішення, на основі якого можна судити про будову виробу і його основні параметри і габарити (кінематична схема, компоновка машини).

Технічний проект дає повне уявлення про проектуючий виріб, містить закінчене технічне рішення. Робоча документаціяробочі креслення для виготовлення виробу, документи по випробуванню, документи на оснащення технологічного процесу.

Пояснювальна записка включає опис пристрою і принцип дії виробу, розрахунок міцності.

Паралельно з конструктивною розробкою машини проводиться технологічна її розробка, також підготовка до виробництва. При цьому на різних стадіях розробки ступінь участі двох груп спеціалістів – конструкторів і технологів – різна. Але правильне, економічно вигідне рішення можливе лише за умови їх сумісної роботи. Конструктор зобов’язаний знати технологічні прийоми і можливості так само, як технолог повинен розуміти вимоги конструктора відносно забезпечення технологічними засобами необхідної якості виробу. Необхідні вказівки о документації технологічного приготування подані у ДСТУ, об’єднаних єдиною системою технічної приготування виробництва – ЄСТПП.

Процес проектування має свою методику. яка визначається загальною послідовністю виконання при проектуванні виробів:

– вибір варіанту.

– компоновка пристрою (розробляється кілька варіантів).

– патентний пошук.

– конструктивна розробка проектуючого засобу (пристрою).

– оформлення креслень вузлів та деталей;

– повне оформлення робочих креслень і робочої документації.

Вибір варіанту – вибір тієї чи іншої схеми пристрою, з’ясування принципу його дії, розробка кінематичної схеми.

Компоновка пристрою – вибір раціонального розміщення збірних одиниць, вузлів, деталей. При компоновці вузли і деталі можна зображати спрощено у масштабі 1:1. На цьому етапі виясняються габарити, проводиться спрощений розрахунок, виявляється оптимальне положення деталей і вузлів.

Конструктивна розробка виконується на аркуші, оформленому згідно ЕСКД. Наносяться осьові лінії, намічаються положення всіх необхідних проекцій і приступається до викреслення пристрою. При цьому слід використовувати дані попередніх розрахунків. Специфіка конструювання полягає у послідовному визначенні розмірів окремих деталей і їх взаємного розміщення; в силу взаємозв’язку і зумовленості одна деталь визначає положення іншої. Працювати потрібно одночасно над всіма проекціями. У процесі конструювання, слід враховувати технологічні вимоги – можливість виготовлення деталей, виконання зборки, наявність матеріалів.

При конструюванні необхідно пам’ятати:

– дотримуватись вимог ЕСКД;

– дотримуватись патентної чистоти конструкції;

– широко використовувати стандартні і уніфіковані деталі;

– намагатись до звуження номенклатури матеріалів;

– пам’ятати, що не завжди перше рішення є найкращим, найкраще рішення завжди знаходиться у результаті послідовної розробки ряду варіантів. Краще кілька варіантів забракувати на папері, чим один у натурі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]