Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка-Профорієнтація та профвідбір.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
286.72 Кб
Скачать

Структура програми навчальної дисципліни

ПРОФОРІЄНТАЦІЯ ТА ПРОФВІДБІР”

Опис предмета навчальної дисципліни

Курс: 5

Підготовка магістрів

Напрям, спеціальність, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчального курсу

Кількість кредитів ECTS: 1,5

Модуль: 1 + реферат

Змістових модулів: 3

Загальна кількість годин: 54

Тижневих годин: 2

Шифр та назва напряму: 0101 „Педагогічна освіта”

Шифр та назва спеціальності:

8.010107

Практична психологія”

Освітньо-кваліфікаційний рівень: магістр

Обов’язковий

Рік підготовки: 9 семестр

Лекції

(теоретична підготовка): 10 годин

Семінари (практичні): 10 годин

Лабораторні заняття:

8 годин

Самостійна робота:

26 годин

Індивідуальна робота:

реферат

Вид підсумкового контролю: екзамен

Мета вивчення курсу

Одним із шляхів підвищення ефективності діяльності фахівців є застосування і впровадження системи профорієнтації та професійного відбору кандидатів на навчання або на роботу за певною спеціальністю.

До останнього часу системний підхід до вирішення проблеми професійного відбору для навчання спеціальностям використовувався лише епізодично. Були опрацьовані тільки окремі підходи в цьому напрямку.

Відсутність єдиної системи відбору на спеціальності значно знижує ефективність підготовки, а потім і діяльності фахівців в цілому. Методики, які сьогодні застосовуються при проведенні відбору кандидатів на навчання або на роботу, не повною мірою відображають специфіку майбутньої діяльності спеціаліста, а нерозробленість шкали оцінок і критеріїв не дозволяють прослідкувати динаміку професійно важливих якостей (ПВЯ) у процесі навчання та скласти прогноз професійної придатності майбутніх спеціалістів.

Відсутність досліджень, спрямованих на вивчення професійної придатності майбутніх фахівців вказує на необхідність наукового обґрунтування критеріїв та методів профорієнтації та професійного відбору, на що й спрямований даний курс..

Треба також зазначити й те, що невідповідність індивідуальних психологічних властивостей людини професійно важливим якостям фахівця перешкоджає швидкому й ефективному оволодінню професією, призводить до зростання плинності кадрів, вимагає значного психологічного напруження для якісного виконання роботи. Саме тому постає проблема професійного відбору осіб для будь-якої професії. Головною метою профорієнтації та професійного відбору є забезпечення максимальної відповідності індивідуальних характеристик, особливостей і можливостей людини тим вимогам, які ставить перед нею той або інший вид трудової діяльності.