Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LabView-Лабораторна робота.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
106.5 Кб
Скачать

Лабораторна робота №7

Тема: Робота з файлами

Мета роботи: навчитися отримувати вихідні дані з файлів та зберігати результати виконання програми.

Обладнання: ПЕОМ з встановленим програмним забезпеченням NI LabView

Теоретичні відомості

Файлові функції знаходяться в палітрі Functions->All Functions->File I/O. За допомогою цих функцій і підпрограм можна виконувати всі необхідні при роботі з файлами операції:

  • Відкриття та закриття файлів

  • Читання даних з файлу і запис у файл

  • Переміщення, перейменування файлів і каталогів

  • Зміна атрибутів файлу

  • Створення, редагування та читання конфігураційних файлів

Функції для роботи з файлами в LabVIEW можна розділити на чотири групи: функції високого рівня, функції низького рівня, розширені (advanced) та експрес-функції.

Високорівневі функції дуже зручні у використанні, тому що можна за допомогою однієї функції відразу зробити всі операції з файлом - відкрити, записати, закрити. Природно, вони менш ефективні ніж функції низького рівня, але якщо продуктивність не критична (наприклад, потрібно записати в файл зібрані дані в кінці роботи програми), то краще і простіше використовувати саме ці функції. Знаходяться ці функції, як вже говорилося, у палітрі File I/O.

Низькорівневі функції служать для виконання основних операцій з файлами: створення. читання, запису, закриття. Використання цих функцій виправдано, коли потрібна висока швидкість роботи (наприклад, в додатках реального часу), в інших випадках їх використання є недоцільним.

Хід роботи

      1. Розмістіть на блок-діаграмі вузол “Write characters to file”, призначений для запису даних в текстовий файл. Вивчіть термінали, які задають параметри зберігання даних.

  1. Розмістіть на лицьовій панелі текстове поле вводу та перемикач і під’єднайте їх термінали до терміналів «Character String» та «append to file».

  2. Розмістіть на блок-діаграмі структуру циклу таким чином щоб при виході з циклу виконувалося зберігання вмісту текстового поля у файл. Для цього помістіть текстове поле та перемикач усередину циклу, а інструмент для запису даних – за його межами. Логічний перемикач дозволяє керувати режимом запису: оновлювати файл або додавати дані в кінець файлу.

  3. Модифікуйте програму таким чином, щоб у циклі здійснювався запис випадкових величин у текстовий файл, а його створення та закриття виконувались за межами циклу. Використайте в програмі наступні інструменти:

Зверніть увагу що тип доступу до файлу (створення файлу, відкриття існуючого файлу) задається значенням на терміналі “function”.

  1. Створіть віртуальний прилад для читання даних з текстового файлу і відображення їх у діалоговому вікні.

  2. Модифікуйте програму таким чином, щоб при її роботі не виводилось вікно вибору файлу, а шлях до нього можна було ввести безпосередньо у текстове поле на лицьовій панелі ВІ. Для перетворення даних із текстового типу у тип шляху до файлу використовуйте вузли “String to path”.

  3. Оформіть звіт за результатами роботи.

Звіт повинен містити: тему і мету роботи, зображення блок-діаграми та лицьової панелі спроектованого приладу (супроводжуйте блок-діаграму коментарями, що пояснюють роботу окремих компонентів приладу), короткий опис виконаної роботи та пояснення призначення ключових вузлів програми.

Контрольні запитання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]