Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LabView-Лабораторна робота.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
106.5 Кб
Скачать

Лабораторна робота №2

Тема: Оператори вибору та галуження в програмах LabView.

Мета: Спроектувати віртуальний прилад для переведення значень температури між температурними шкалами Цельсія, Фаренгейта та Кельвіна із використанням інструментів Select та Case.

Прилади і матеріали: Персональний комп’ютер зі встановленим програмним забезпеченням LabView.

Теоретичні відомості.

Для створення більш складних програм використовуються вузли, що дозволяють керувати ходом виконання програми: приймати рішення, виконувати команди тільки якщо задовільняється певна умова, виконувати дії циклічно, тощо.

Найпростішим способом реалізації галужень у ВІ є функція “Вибір” (Select):

Піктограма цієї функції знаходится в палітрі Functions->Express Comparison. Ця функція вибирає одне з двох значень, в залежності від того, який логічний сигнал (True чи False) подається на її третій вхід. Більш складним варіантом є використання структури вибору (Case Structure).

Структура Case дозволяє здійснити вибір одного з двох (чи більше) варіантів і виконати в залежності від значення керуючої змінної потрібну підпрограму. В верхній частині структури знаходиться перемикач станів (за замовчуванням доступно 2 стани і для керування структурою використовується логічна змінна). На термінал, позначений символом “?”, подається значення, в залежності від якого виконується відповідна підпрограма, яку слід розмістити всередині структури. Додати і видалити стани можна із контекстного меню (Add Case, Duplicate Case). Одне із значень вибирається станом за замовчуванням (Default Case), підпрограма для цього стану буде виконана у тому випадку коли керуюче значення не відповідає умові жодного стану. Задати значення за замовчуванням можна із контекстного меню (Make This Case Default). Якщо значення за замовчуванням не задано, запуск ВІ буде неможливим.

В Case structure можна використовувати тунелі. При цьому тунель автоматично створюється для всіх станів при подачі сигналу на вхід структури. Вихідний тунель потрібно підключити в усіх станах (непідключені тунелі відображаються у вигляді білих квадратних дужок, підключені зафарбовуються суцільним кольором). Задати значення за замовчуванням для непід'єднаних тунелів можна якщо натиснути правою кнопкою миші на тунель і вибрати із контекстного меню опцію Use Default If Unwired.

Хід роботи.

  1. Розробіть програму для переведення значення температури, поданого у градусах Цельсія, в температурну шкалу Кельвіна та температурну шкалу Фаренгейта із використанням оператора Select. Програма повинна мыстити регулятор (наприклад поле вводу) для задання температури у градусах Цельсія, логічний перемикач і два індикатори для відображення температури у шкалах Кельвіна та Фаренгейта відповідно. При вмиканні перемикача у один із станів, що означають температурну шкалу, на відповідному індикаторі повинне відображатися значення температури, а на іншому – нуль.

  2. Розробіть програму для переведення значення температури, поданого у градусах Цельсія, в температурну шкалу Кельвіна та температурну шкалу Фаренгейта із використанням структури Case.

  3. Модифікуйте програму, додавши можливість відображення температури також за шкалами Реомюра (формула зв’язку Re=0,8*C) та Ранкіна (Ra=9/5*C+32+459,67).

  4. Оформіть звіт про виконану роботу.

Звіт повинен містити: тему і мету роботи, зображення блок-діаграм та лицьових панелей спроектованих приладів (супроводжуйте блок-діаграми коментарями, що пояснюють роботу окремих компонентів приладу), короткий опис виконаної роботи та пояснення призначення ключових вузлів програми.

Контрольні запитання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]