Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Labor_praktikum_1-3.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.08.2019
Размер:
1.26 Mб
Скачать

Програмування в середовищі excel Лабораторний практикум

ЗМІСТ

ВСТУП 3

Лабораторна робота №1. Програмування МАТЕМАТИЧНИХ ФУНКЦІЙ ТА ЇХ ТАБУЛЮВАННЯ 5

1.1. Програма роботи 5

1.2. Вказівки до виконання роботи 5

1.3. Зразок виконання завдання 6

1.4. Індивідуальні завдання 9

1.5. Контрольні запитання 11

Лабораторна робота №2. Програмування ЛОГіЧНИХ ФУНКЦІЙ ТА ЇХ ТАБУЛЮВАННЯ 12

2.1. Програма роботи 12

2.2. Вказівки до виконання роботи 12

2.3. Зразок виконання завдання 13

2.4. Індивідуальні завдання 15

2.5. Контрольні запитання 19

Лабораторна робота №3. ХАРАКТЕРНІ ПРИЙОМИ НАКОПИЧЕННЯ СУМИ І ДОБУТКУ 20

3.1. Програма роботи 20

3.2. Вказівки до виконання роботи 20

3.3. Зразок виконання завдання 21

3.4. Індивідуальні завдання 24

----------------------

ВСТУП

У даному лабораторному практикумі підібрано низку лабораторних робіт, призначених для набуття основних навиків програмування математичних та логічних виразів у середовищі Microsoft Excel та додатку до нього Visual Basic for Application.

Частина І присвячена вивченню середовища VISUAL BASIC. Перші три лабораторні роботи полегшують знайомство з програмою та дозволяють засвоїти основні прийоми створення та використання електронних таблиць. Виконавши ці роботи, користувач навчиться створювати нову робочу книгу та вводити в неї дані, зберігати та відкривати робочі книги, розмножувати дані, вставляти та знищувати окремі частини таблиць тощо. Наступні лабораторні роботи, що супроводжуються індивідуальними завданнями, призначені для розв'язування конкретних задач. Це табулювання функцій, побудова діаграм, розробка складних бланків, розрахунок заробітної платні, операції зі списками даних тощо.

Частина ІІ присвячена вивченню елементів програмування на Visual Basic for Application, як додаток до Excel. Перші лабораторні роботи дають можливість вивчити роботу з об'єктами та опрацьовувати подію click. Наступні роботи дають приклади реалізації лінійних, розгалужених та циклічних алгоритмів, а також розглядається робота з масивами. Visual Basic for Application розглядається в розрізі доповнення і розширення можливостей Excel.

У лабораторних роботах наводяться тексти програм для середовища Excel у режимі формул. Необхідно пам'ятати, що запис "Клітина B26" означає знаходження курсора листа у даній клітині. Запис " =C22" означає, що у цю клітину передається значення з клітини С22, після чого необхідно натиснути клавішу < Enter>. Запис "Клітина B27:B36" означає виділення зазначеного діапазону клітин. Запис " =B26+$G$22" означає, що після натискання "=" у клітині В27 необхідно набрати зазначену формулу, а для розповсюдження її по всьому діапазону необхідно натиснути комбінацію клавіш <Ctrl + Enter>.

У лабораторних роботах наводяться тексти функцій і програм для середовища Visual Basic for Application. Рекомендується під час програмування математичних виразів у функціях записувати їх не одним рядком, а розписувати по частинах. Це частково забезпечить вас від здійснення помилок, а також дасть змогу набагато швидше їх проаналізувати і виявити. Рекомендується також перед кожною групою дій записувати відповідні коментарі, що дасть змогу швидко розібратися у тексті програми.

Представлений матеріал у практикумі побудовано за принципом повторюваності з попереднім поясненням дій для виконання тієї чи іншої операції. При цьому пояснення наводиться, якщо операція виконується вперше. Наступні завдання передбачають, що користувач вже володіє даним матеріалом. Тому, якщо формулювання чергової команди здається незрозумілим, потрібно повернутися назад, до попередніх команд, що пояснювалися, або відповідних теоретичних підказок (зазначених значком ).

Деякі важливі поняття, які використовуються в тексті, не означені. Це зроблено для того, щоб не переобтяжувати вказівки теоретичним матеріалом, яким студент повинен володіти, прослухавши лекційний курс.

Звичайно, запропоновані завдання не можуть охопити всю повноту можливостей програми Excel та Visual basic for Application. Проте набутих навичок буде достатньо для вільного програмування у середовищі Excel та Visual Basic for Application в межах початківця, використання для вирішення найпростіших економічних задач та для подальшої самостійної роботи з програмою.

P.S. Для того щоби при наступному включенні всі функції і макроси працювали - відкрийте головне меню Сервис – Макрос - Безопасность - установіть рівень – Середній.

Лабораторна робота №1. Програмування МАТЕМАТИЧНИХ ФУНКЦІЙ ТА ЇХ ТАБУЛЮВАННЯ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]