Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LabView-Лабораторна робота.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
106.5 Кб
Скачать

Лабораторна робота №5

Тема: Масиви і кластери. Робота з пристроями вводу ПЕОМ

Мета роботи: навчитися отримувати дані зі стандартних пристроїв вводу (клавіатура, миша, джойстик) та здійснювати операції з масивами та кластерами.

Обладнання: ПЕОМ з встановленим програмним забезпеченням NI LabView

Теоретичні відомості

Окрім масивів, в LABVIEW використовується інший складений тип даних - кластери. На відміну від масиву, кластер - це об'єднання елементів різних типів (як пучок дротів в телефонному кабелі), тому найбільш зручно використовувати їх для зменшення кількості зв'язків на діаграмі.

Інше поширене використання кластерів - для зменшення кількості терміналів в підпрограмах: максимальна кількість терміналів, які можна прив'язати до елементів передньої панелі SUBVI рівне 28, тому, якщо кількість індикаторів і регуляторів, що їх потрібно під’єднати, перевищує це значення, то не залишається нічого іншого, як об'єднати частину елементів в кластер.

Щоб об'єднати декілька індикаторів або регуляторів в кластер, потрібно вибрати в панелі Controls->all Controls->array & Cluster інструмент cluster, помістити його на лицьову панель, і потім всередину рамки помістити потрібні індикатори/регулятори.

Так само можна створити і кластерну константу (для цього з палітри Cluster вибрати cluster constant і помістити на блок-діаграму, потім перетягнути всередину потрібні елементи). Якщо потрібна константа з тими ж елементами, що і на передній панелі - то достатньо натиснути на на ній правою кнопкою миші і вибрати в контекстному меню "Create->constant".

Кожен елемент кластера має порядковий номер, пов'язаний з його позицією усередині оболонки кластера. Перший об'єкт, поміщений всередину кластера має номер 1, другий - 2 і так далі. При видаленні/додаванні елементів відбувається автоматична зміна номерів. Порядок елементів визначає те, в якій послідовності йтимуть виходи для цих елементів у функціях Bundle і Unbundle. Подивитися порядок і змінити його можна, клацнувши правою кнопкою миші по кордону кластера, і вибравши в контекстному меню " Reorder Controls In Cluster".

Хід роботи

  1. В підпалітрі “Input Device Control” палітри “Advanced” знайдіть інструменти для ініціалізації пристроїв вводу (Initialize Mouse, Initialize Keyboard) та розмістіть їх на блок-діаграмі. Вузли ініціалізації на виході генерують ідентифікатор пристрою (device ID), який використовується для отримання даних із пристрою.

  2. Розмістіть на блок-діаграмі вузол для опитування засобу вводу - “Aquire Input Data”. Під'єднайте термінал device ID інструменту для ініціалізації до відповідного терміналу вузла опитування. Приєднайте до виходу інструменту Aquire Input Data відповідний індикатор.

  3. Повторіть операцію для отримання програми опитування клавіатури ПЕОМ. Зверніть увагу на те, дані яких типів передаються на вихідні термінали.

  4. Використовуючи вузол перетворення типів “Array to Cluster”, перетворіть вихідний сигнал вузла для опитування клавіатури у кластер. Використайте вузол Unbundle для розділення кластерів на складові.

  5. Використайте вузол “Bundle” для поєднання даних про координати курсора миші та натиснуті клавіші у єдиний кластер.

  6. Застосуйте вузол “Array subset” для виділення з масиву даних про 2 натиснуті клавіші.

  7. Модифікуйте програму таким чином, щоб при натисканні заданої комбінації клавіш виконувалася певна дія (наприклад запалювався індикатор).

  8. Оформіть звіт за результатами роботи.

Звіт повинен містити: тему і мету роботи, зображення блок-діаграми та лицьової панелі спроектованого приладу (супроводжуйте блок-діаграму коментарями, що пояснюють роботу окремих компонентів приладу), короткий опис виконаної роботи та пояснення призначення ключових вузлів програми.

Контрольні запитання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]