Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LabView-Лабораторна робота.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
106.5 Кб
Скачать

Лабораторна робота №4

Тема: Робота з масивами даних у LabView.

Мета роботи: Створити віртуальний прилад для обробки масивів даних.

Прилади і матеріали: Персональний комп’ютер зі встановленим програмним забезпеченням LabView.

Теоретичні відомості.

Масив (Array) - це набір даних одного і того ж типу. Масиви можуть бути різної розмірності, на кожну розмірність припадає максимум 231-1 элементів.

Можна створити масив з даних наступних типів: numeric, Boolean, path, string, waveform, і cluster. Не можна створити масив з масивів, проте можна зробити cluster (про кластери буде детально розказано далі).

Елементи в масиві впорядковані, кожен з них має порядковий номер (index), нумерація елементів починається з нуля.

Щоб створити масив візуальних компонентів, виберіть "Array" в палітрі «Controls->all Controls->Array & Cluster» і помістіть його на лицьову панель. Утвориться порожній нетипизований масив, що має вигляд рамки, потім всередину рамки масиву помістіть елемент потрібного типу.

Щоб змінити розмірність масиву слід вибрати в його контекстному меню "Add Dimension" – для додавання ще однієї розмірності, або "Remove Dimension". Як вже говорилося, двовимірний масив - це таблиця. Щоб відображення масиву було наочнішим, можна розтягнути область елементів до потрібного розміру, та слід мати на увазі, що розмірність масиву і кількість елементів в ньому не визначаються виглядом масиву на лицьовій панелі (наприклад, в того ж двовимірного масиву можна зробити зону елементів такою, що складається лише з одного видимого). Тому як правило для масивів невеликих розмірів намагаються забезпечити відображення на передній панелі всього масиву.

Так само, можна додати на блок-діаграму масив-константу (це може бути корисно, наприклад, для передачі даних в підпрограми). Для цього потрібно в палітрі «Functions->all Functions->array» вибрати "Array constant" і помістити її на полі діаграми, а потім перетягнути всередину рамки константу потрібного типу. Стосовно відображення масивів-констант на блок-діаграмі діють ті ж самі правила, що й до відображення масивів компонентів, зокрема піктограма масиву-константи не обов’язково показує всі дані, що в ньому містяться.

Хід роботи:

  1. Ознайомтеся зі вмістом палітр “Array & Cluster” (для лицьової панелі) та “Array” (для блок-діаграми).

  2. Розмістіть на блон-діаграмі цикл While і помістіть всередину інструмент для генерування випадкових величин Random Num. З’єднайте вихід інструменту Random Num з границею циклу так, щоб утворився тунель. В контекстному меню тунелю виберіть опцію «Enable Indexing». Створіть під’єднаний до тунелю індикатор; зверніть увагу: індикатор являє собою масив, що заповнюється даними під час виконання циклу.

  3. Модифікуйте програму таким чином, щоб масив заповнювався двадцятьма випадковими значеннями в діапазоні від 0 до 30. Для контролю кількості ітерацій використайте термінал Loop Iteration циклу.

  4. За допомогою функції Array Size визначіть кількість елементів у масиві. За допомогою Array Max & Min знайдіть максимальний та мінімальний елементи масиву.

  5. Модифікуйте програму таким чином, щоб згенерований у п.3 масив перетворювався у варіаційний ряд (масив, у якому елементи розташовано у порядку зростання). Для цього використовуйте інструмент Build Array. Призначений для поєднання масивів та окремих значень у єдиний масив.

  6. Розділіть отриманий масив на 3 рівних частини і сформуйте з них єдиний двовимірний масив (таблицю). Для цього скористайтеся інструментами Array Subset або Split 1D Array.

  7. Оформіть звіт за результатами роботи.

Звіт повинен містити: тему і мету роботи, зображення блок-діаграми та лицьової панелі спроектованого приладу (супроводжуйте блок-діаграму коментарями, що пояснюють роботу окремих компонентів приладу), короткий опис виконаної роботи та пояснення призначення ключових вузлів програми.

Контрольні запитання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]