Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторні роботи по ТПЗ(2-й семестр).docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
5.33 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 1. Визначення подільності зерновий суміші

Мета роботи. Підбір характеристики робочих органів сепаруючої машини (розмір отворів сит в сепараторі і отворів в трієрі, швидкість повітряного потоку і т. п.) для виділення даної фракції зерна або домішок. Попередні зауваження. Подільність визначає можливість поділу суміші на складові частини. Сепарування широко застосовують в борошномельному і круп'яному виробництві. Технолог повинен уміти грамотно визначити оптимальний варіант сепарування даної зернової суміші для ефективного ведення цього процесу. В якості ознак поділу використовують показники геометричної характеристики зерна (лінійні розміри, сферичність, форму), аеродинамічні властивості, щільність, коефіцієнт тертя, пружність і т. п. Методичні вказівки. Подільність зернової суміші визначають, складаючи варіаційні ряди розподілу обраної ознаки (або ознак) і його обробки методами математичної статистики. Для наочності рекомендується побудувати варіаційні, криві і візуально їх зіставити. Для оцінки подільності суміші аналізують спільно статистичні параметри варіаційних рядів. Варіація ознаки може бути подібна нормальному закону розподілу. Тому весь діапазон зміни ознаки полягає в межах від ( -3S2) до ( + 3S1), де х ̅ - середньоарифметичне значення досліджуваного ознаки; S - емпіричне середнє квадратичне відхилення. При повній подільності суміші варіаційні ряди (або варіаційні криві 1, 2, рис. 1) не перекриваються, між їх граничними значеннями існує деякий проміжок Δ> 0. При не повністю розділами суміші або повністю неподільної величина Δ <0. Таким чином, для оцінки подільності суміші необхідно визначити величину Δ на основі використання нормального закону розподілу: (1)

Таким чином, якщо

( 2-3S2)>( 1 + 3S1), (2)

то суміш по даний - ознаці може бути розділена повністю. Якщо ліва частина нерівності (2) менше правої, то це вказує, що суміш неповністю роздільна.

Рис. 1. Варіаційні криві двокомпонентної зернової суміші: а - повністю розділеної; б - не повністю розділеної. Вибираючи конкретну характеристику робочого органу сепаруючий машини, на основі аналізу отриманих в експерименті варіаційних рядів можна оцінити подільність суміші в кількісній мірі. Порядок виконана роботи. Роботу виконує кожен студент, а якщо - два, то обов'язкова самостійна обробка кожним з них результатів вимірювання. Роботу зручно виконувати на штучно складеній двокомпонентної суміші: пшениця і жито, пшениця і просо, жито та ячмінь і т. п. Для отримання більш точних даних для статистичної обробки необхідно мати від 50 до 100 результатів. Від кожного з двох компонентів виділяють методом хрестоподібного поділу зразок з 50 ... 100 зерен і проводять вимір одного, двох або трьох лінійних розмірів (обсяг експерименту встановлює викладач). Вимірювання проводять штангенциркулем, мікрометром або за допомогою мікроскопа МИР-12. Отримані результати записують у міру їх отримання у вигляді таблиці, на основі якої потім розробляють варіаційні ряди прийнятого для аналізу ознаки. Розрахувавши ( і ( ) а також S1 та S2, визначають знак і складають висновок про подільності суміші за цією ознакою.