Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторні роботи по ТПЗ(2-й семестр).docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
5.33 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 21 . Визначення технологічної ефективності сітовіячних машин

Мета роботи. Освоєння методики оперативного контролю роботи ситовіечних машини.

Попередні зауваження. В ситовіечній машині здійснюється процес сортування крупок по якості, поділу крупок на фракції з різним вмістом ендосперму. В результаті зольність крупок, просіяних через сито істотно знижується, а зольність сходового продукту значно зростає в порівнянні з зольністю крупок що надходять в ситовеечних машину. На цій основі базується оцінка ефективності ситовеічного процесу.

Методичні вказівки. Для оцінки ефективності роботи ситовіечних машини можна використовувати три методи. Найбільш простий полягає в порівнянні зольності сходового продукту, з зольністю вихідної крупки: zсх/z0. Прийнято вважати роботу ситовіечних машини досить ефективною при зольності від 1,5 до 3,0. Для триярусних ситовіечних машин ця вимога стосується тільки до верхнього сходу, додатково встановлюють, що його зольність повинна бути в 1,5 ... 2,0 рази вище зольності нижнього сходу. При достатньо ефективній обробці крупок в ситовіечній машині зольність повинна бути нижче зольності вихідної крупки (%): великої - на 40 ... 50, середньої - на 30 ... 40, дрібної - на 20 ... 25; Дунст - на 10 ... 15. Другий метод оцінки ефективності ситовіечних машини оснований на одночасному обліку, вилученних збагачених крупок і визначення їх якості. Кількісну оцінку виводять з відношення маси вилучених крупок до маси крупок що надходять в ситовіечну машину. Якісний критерій оцінки є співставлення зольності вихідної крупки до зольності витягнутої z1 / z ̅. Їх перемножування дає узагальнений показник ефективності процесу, т. е.

Ефективною робота ситовіечних машини може бути визнана в тому випадку, якщо показник ефективності процесу вище 100%. Третій метод - модифікація другого методу. В даному випадку, замість відносини z0 / z ̅ використовують відносну величину зниження зольності збагачених крупок. Формула узагальненого критерію Е має вигляд:

Ситовіечна машина працює ефективно, якщо значення E від 0,10 до 0,30. Порядок виконання роботи. Аналізують ефективність роботи ситовіечних машини у виробничих умовах (зольність продуктів визначають у виробничій лабораторії або на кафедрі). Для знаходження кількісної складової показника ефективності знімають кількісний баланс ситовіечної системи, тобто визначають масу крупки, що надходить в одиницю часу на збагачення, масу отриманої крупки і масу сходових продуктів. Від кожного з цих продуктів відбирають проби для визначення зольності. Після виконання цього аналізу проводять розрахунок показників ефективності процесу і роблять висновок про роботу ситовіечних машини.