Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторні роботи по ТПЗ(2-й семестр).docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
5.33 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 20

Тема 20. Вивчення роботи круповідокремлювальніх машин.

Мета роботи. Вивчення процесу розділення суміші лущених і не лущених зерен в круповідокремлюючих машинах, ознайомлення з методами регулювання ефективності їх роботи.

Попередні зауваження. Найпростіша круповіддільна машина зображена на малюнку. При відсутності інших лабораторних круповіддільних установок її можна виготовити достатньо легко. Ефективність процесу сепарування залежить від кута нахилу сита і довжини закритої (відкритої) частини сита, а також від навантаження на сито

Рис. 29. Схема крупоовідокремлючої машини:

1 - бункер; 2 - корпус; 3 - сито; 4 - тканина; I - прохід; II - сход; l - довжина закритої частини брезенту.

Порядок виконання роботи. Визначають вплив довжини відкритої частині сита на ефективність круповідокремлення. При постійних навантаженнях і куті нахилу сита змінюють довжину відкритої (закритої) частини сита, закриваючи її брезентом.

Зразок суміші лущених і не лущених зерен рису або вівса масою 2 ... 3 кг при постійному положенні засувки в бункері пропускають через круповідокремлюючу машину, визначають час закінчення суміші. Отримані схід і прохід зважують, розраховують їх вміст (%). З цих продуктів відбирають зразки масою по 50 г, визначають у них вміст лущених і не лущених зерен. Потім цю ж суміш зерна повторно пропускають через круповідокремлюючу машину при іншій величиною відкритої частини сита, виконують ті ж операції, що і в першому випадку.

У кожному випадку визначають ефективність круповідокремлення за однією з формул, наведених у попередній роботі. Годинну навантаження на 1 см ширини сита g (кг / год) визначають як

;

де q - кількість вихідної шийок, кг; b - ширина сита, см; τ - час роботи установки, с.

Оформлення отриманих даних про вплив довжини зони просіювання на ефективність круповідокремлення.

Дос-лід

Нагрузка, кг/год­

довжина відкритої частини

сита, см

Проход

Сход

Эффек-

тивність

лущення Е, %

вихід

Вміст

зерен,%

вихід

Вміст

зерен, %

лущених

Не лущених

лущених

не лущених

1

2

3

4

15

30

45

60

За даними таблиці будують графіки залежності виходу проходу, (або сходу), величини ефективності Е і т. д. від довжини відкритої частини сита і потім роблять висновок про вплив довжини відкритої частини сита на вихід і якість проходу (сходу). Потім визначають вплив кута нахилу сита на результати сепарування. Дану роботу виконують при постійному навантаженні і довжині відкритої частини сита. Порядок проведення дослідів приблизно такий же, як і в першому випадку.

Кут нахилу сита спочатку слід встановити так, щоб продукт почав рухатися по ситу. Потім кут нахилу сита збільшують з інтервалом 2 ... 3 кг. Отримані результати заносять в таблицю.

Як і в першому експерименті, будують графік залежності виходу сходу (проходу), ефективності і т. д. від кута нахилу. Визначають вплив навантаження на ефективність сепарування. При постійному куті нахилу, довжині відкритої частини сита змінюють навантаження в межах 50 ... 200 кг (см/год.). Іншу частину експерименту виконують так само, як і в попередніх роботах. Після закінчення роботи роблять висновки про вплив досліджених параметрів на ефективність сепарування суміші, про можливість регулювання цього процесу.