Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторні роботи по ТПЗ(2-й семестр).docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
5.33 Mб
Скачать

30. Оформление количественного баланса лабораторного

87 %-вого розмелу жита (г)

Системи

Поступило

Система

виявлення муки

Вихід висівок I др. е., %

на сис­тему, %

Обдирна

Размельна

в системі, %

I

II

III

IV

V

1-й

2-й

Обдирній

I др.

I

II

III

IV

V

Всього

1-я р.

2-я р.

Всього

100

Лабораторна робота № 13

Тема 13. Вивчення односортоного помелу зерна пшениці в борошно іншого сорту.

Мета роботи. Набуття практичних навичок ведення. технологічного процесу складного повторювального помелу з скороченим процесом збагачення та зняттям кількісного балансу.

Попередні зауваження. Односортний помел пшениці в борошно другого сорту відносять до складних повторювальних помелів з скороченим процесом збагачення. В ситовіечних машинах збагачують тільки велику крупку I і II обдирних систем. Загальний вихід борошна становить 85%, висівок - 11,5% до зерна, що надійшло в підготовче відділення борошномельного заводу.

Методичні вказівки. Лабораторна схема помелу включає п'ять обдирних та 5 ... 6 розмельних систем. Збагаченню можна піддавати велику крупку II обдирної системи. Для виділення проходом сит № 110, 120 продукту для отримання манної крупи після повторного збагачення його в ситовіечній машині. При її відсутності велику крупку I і II драних систем подають на І-у розмельну систему, тобто процес будують без збагачення. При наявності в лабораторії щіткової машин верхні сходи IV і. V драних систем обробляють в них. Рифелі на всіх системах розташовані "вістря по вістрю". Всі прийомні сита - металлотканні, а борошняні - шовкові.

Лабораторну роботу виконують в установці Нагема, використовуючи для обдирних систем одну половину верстата, для розмельних іншу. Рекомендовані наступні режими подрібнення в процентах від маси продукту, що направляється на систему: I - 45 ... 55 (прохід сита № 1), II - 50 ... 60 (прохід сита № 08).

На перших двох розмельних системах витяг борошна (прохід капронового сита № 49 або шовкового № 43) має бути не менше 50 ... 60%. Орієнтовні вилучення борошна по системам процесу розмелу наведені в правилах. Для зерна, що підлягає переробці, заздалегідь встановлюють оптимальні величини робочого зазору і положення живильної заслінки по системам обдирного і розмельного процесів з урахуванням рекомендацій Правил. Цю підготовчу роботу може виконати допоміжний персонал лабораторії.

Порядок виконання роботи. Для роботи готують зразок зерна масою 5 кг. Якість зерна повинна відповідати вимогам Правил1. У процесі розмелу для визначення навантажень по системам фіксують величину зазору і час, витрачений на розмел зерна, що вимірюється секундоміром. Результати записують у таблицю 31