Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
семінари з апп.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
262.14 Кб
Скачать

Практичні завдання (законспектувати у зошиті для підготовки до семінарських занять)

1. Виконавчий комітет міської ради прийняв рішення про знесення старого житлового будинку, що знаходився у комунальній власності, для будівництва на його місці нового. Мешканцям будинку запропоновано тимчасово перебратися до своїх родичів або знайомих – до того часу, поки їм не буде надано іншого житла. Відповідний договір про знесення будинку було укладено з будівельною організацією.

Мешканці будинку звернулися до міськрайонного суду з позовом про незаконність такого рішення і його скасування, посилаючись на те, що їх позбавлено права на житло. Одночасно було заявлено клопотання якомога швидше розглянути справу.

Які дії повинен вжити адміністративний суд до ухвалення судового рішення у справі? Якими принципами суд повинен керуватися?

2. Міська рада підготувала адміністративний позов про визнання спадщини відумерлою у зв’язку з тим, що 12 липня 2004 року помер Анатолій Степчук, після смерті якого залишилось спадкове майно (у вигляді однокімнатної квартири « 14 у будинку № 65-а по вул. Івана Франка), яке належало А. Степчуку на праві приватної власності. А. Степчук проживав у вказаній квартирі один і 27 лютого 2005 року його було знято з реєстраційного обліку у зв’язку зі смертю. Після смерті спадкоємця спадкова справа за місцем відкриття спадщини у міській державній нотаріальній конторі не відкривалась. Працівник відділу комунальної власності міської ради звернувся до адміністративного суду за правовою допомогою щодо правильності підготовки позову і шансів виграти справу.

Чи належить справу розглядати за правилами адміністративного судочинства?

Що б Ви відповіли на місці службовця апарату суду у разі такого звернення?

Надайте пораду працівникові відділу комунальної власності як консультант юридичної клініки.

Перелік рекомендованих джерел для підготовки до семінарського заняття Основні джерела:

1. Конституція України від 28 червня 1996 року // ВВВ України. – 1996. – № 30. – Ст. 141 (з наступними змінами).

2. Кодекс адміністративного судочинства України від 06 липня 2005 року // Урядовий кур’єр. – 2005. – № 153–154.

3. Постанова Кабінету Міністрів України від 25 січня 2006 року «Про порядок визначення друкованого засобу масової інформації, у якому розміщуються оголошення про виклик до суду відповідача, третіх осіб, свідків, місце фактичного проживання (перебування) яких невідоме». – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=52-2006-%EF.

4. Постанова Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2006 року «Про встановлення розмірів плати за роздрукування технічного запису судового засідання в адміністративних та цивільних справах і видачу дубліката виконавчого листа або судового наказу». – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=151-2006-%EF.

5. Наказ Державної судової адміністрації України від 05 грудня 2006 року «Про затвердження Інструкції з діловодства в апеляційних і місцевих адміністративних судах». – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=z1345-06.

6. Постанова Кабінету Міністрів України від 5 березня 2009 року «Про затвердження Правил надання послуг поштового зв’язку». – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=270-2009-%EF.

7. Адміністративне судочинство України : підручник / О. М. Пасенюк, О. Н. Панченко, В. Б. Авер’янов та ін. ; за заг. ред. О. М. Пасенюка. – К. : Юрінком Інтер, 2009. – 672 с.

8. Демський Е. Ф. Адміністративне процесуальне право України : навч. посіб. / Е. Ф. Демський. – К. : Юрінком Інтер, 2008. – 496 с.

9. Матвійчук В. К. Науково-практичний коментар до Кодексу адміністративного судочинства України. В 2-х тт. / В. К. Матвійчук, І. О. Хар; за заг. ред. В. К. Матвійчука. – К. : Алерта, КНТ, 2008. – 787 с.

10. Комзюк А. Т. Адміністративний процес України : навч. посіб. / А. Т. Комзюк, В. М. Бевзенко, Р. С. Мельник. – К. : Прецедент, 2007. – 531 с.

11. Кузьменко О. В. Адміністративно-процесуальне право України : підручник / О. В. Кузьменко, Т. О. Гуржій ; за ред. О. В. Кузьменко. – К. : Атіка, 2007. – 416 с.

12. Перепелюк В. Г. Адміністративне судочинство : проблеми практики / В. Г. Перепелюк. – К. : Конус –Ю, 2007. – 272 с.

13. Стефанюк В. С. Судовий адміністративний процес : монографія / В. С. Стефанюк. – Х. : Консум, 2003. – 464 с.

14. Фурсов Д. А. Теория правосудия в кратком трехтомном изложении по гражданским делам. Том второй: Гражданское судопроизводство как форма отправления правосудия / Фурсов Д. А., Харламова И. В. – М. : Статут, 2009. – 599 с.