Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
семінари з апп.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
262.14 Кб
Скачать

СЕМІНАРСЬКЕ ЗАНЯТТЯ № 1

Тема: Поняття адміністративного процесуального права та його місце у правовій системі України. Норми адміністративного процесуального права. Адміністративні процесуальні правовідносини

(2 години)

План семінару:

1. Адміністративне процесуальне право як самостійна галузь права. Предмет та методи адміністративного процесуального права.

2. Співвідношення адміністративного процесуального права з іншими галузями права.

3. Система адміністративного процесуального права: поняття, складові частини та їх характеристика.

4. Поняття науки адміністративного процесуального права та характеристика її об’єкта. Методологія науки адміністративного процесуального права: поняття та характеристика методів.

5. Адміністративне процесуальне право як навчальна дисципліна: поняття та характеристика.

6. Функції адміністративного процесуального права: поняття та види. Адміністративно-процесуальні функції: поняття, види, відмінність від функцій адміністративного процесуального права.

7. Норми адміністративного процесуального права: поняття, структура та класифікація.

8. Джерела адміністративного процесуального права.

9. Поняття, ознаки та характерні особливості адміністративних процесуальних правовідносин.

10. Класифікація адміністративних процесуальних правовідносин.

Ключові слова (законспектувати у зошиті для підготовки до семінарських занять): адміністративний процес, адміністративне процесуальне право, предмет правового регулювання, предмет правового регулювання адміністративного процесуального права, метод правового регулювання, метод правового регулювання адміністративного процесуального права, система права, інститут права, підгалузь права, галузь права, юридична наука, функції права, функції адміністративного процесуального права, адміністративно-процесуальні функції, норми права, адміністративно-процесуальні норми, гіпотеза, диспозиція, санкція, заходи адміністративного процесуального примусу, адміністративні процесуальні правовідносини.

Методичні рекомендації для підготовки до семінарського заняття

Вивчення даної теми слід розпочати з вияснення того, що адміністративне процесуальне право, як й інші процесуальні галузі (цивільне процесуальне право, господарське процесуальне право, кримінальне процесуальне право) опосередковує перш за все відносини, що складаються в суді під час розгляду адміністративної справи та вирішення адміністративного спору в цілому. Особливу увагу при підготовці до заняття слід звернути на те, що при визначенні адміністративного процесуального права необхідно враховувати єдність трьох головних складових цього поняття, а саме: а) як самостійної галузі права; б) як галузевої юридичної науки; в) як навчальної дисципліни.

При вивченні предмета адміністративного процесуального права важливо знати, що проведення адміністративної судової реформи в Україні викликало об’єктивну необхідність його переосмислення і розгляду сьогодні двох різних форм судочинства: 1) адміністративні правопорушення (суди загальної юрисдикції здійснюють судочинство у відповідності до норм КУпАП); 2) адміністративна форма судочинства (сьогодні створені та функціонують окружні адміністративні суди, апеляційні адміністративні суди, Вищий адміністративний суд України).

При вивченні методів адміністративного процесуального права слід звернути увагу на те, що в ньому використовуються як загальні методи правового регулювання: дозвіл, заборона, припис, а також властивий імперативно-диспозитивний метод правового регулювання.

Слід мати на увазі, що адміністративно-процесуальні норми досить різноманітні. Їх можна класифікувати на різні види в залежності від підстави класифікації, зокрема: за змістом, за часом дії, за дією в просторі, за сферами суспільного життя та ін.

Вивчення сутності адміністративних процесуальних норм неможливе без з’ясування їх структури, тобто внутрішньої побудови, яку складають: гіпотеза, диспозиція і санкція.

При вивченні даної теми студентам слід звернути увагу на форми реалізації адміністративно-процесуальних норм, а саме: використання, виконання, дотримання, застосування. Застосування, на відміну від інших форм, є державно-владною діяльністю, яка здійснюється за наявності певних умов і не залежить від бажання уповноваженого суб’єкта, як це має місце при використанні, дотриманні, виконанні.

Важливо знати, що адміністративні процесуальні правові відносини, будучи різновидом правових відносин, вони мають такі ж ознаки, як останні. Поряд із цим, слід звернути увагу на те, що їм властиві певні особливості (крім загальних, специфічні). Важливо звернути увагу на класифікацію адміністративних процесуальних правових відносин, а саме: вертикальні і горизонтальні; регулятивні і охоронні; двосторонні та багатосторонні та ін.

Структуру адміністративних процесуальних відносин складають: суб’єкти, об’єкт та зміст.

Тематика повідомлень і рефератів

1. Кодекс адміністративного судочинства України: передумови та специфіка прийняття.

2. Історичний розвиток адміністративної юстиції в Україні.

3. Адміністративний процес у вітчизняній адміністративно-правовій науці: еволюція поглядів щодо розуміння поняття, сутності та призначення.

4. Адміністративний договір. Співвідношення адміністративних та цивільно-правових договорів.

5. Міжнародні договори як складова вітчизняного законодавства про адміністративне судочинство.

6. Принципи адміністративного процесуального права та адміністративного процесу.