Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СЕМІНАРСЬКЕ ЗАНЯТТЯ -6.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
52.22 Кб
Скачать

СЕМІНАРСЬКЕ ЗАНЯТТЯ № 6

Тема: Апеляційне провадження

(2 години)

План семінару:

1. Поняття, суть та ознаки апеляційного провадження як стадії адміністративного судочинства.

2. Право на апеляційне оскарження. Процесуальний порядок реалізації права на апеляційне оскарження. Подання апеляційної скарги.

3. Етапи (частини) апеляційного провадження.

3.1. Подання та прийняття апеляційної скарги до розгляду.

3.2. Підготовка справи до судового розгляду.

3.3. Апеляційний розгляд справи у судовому засіданні.

4. Судові рішення суду апеляційної інстанції, їх види та зміст.

Ключові слова (законспектувати у зошиті для підготовки до семінарських занять): апеляція; ареляційна скарга; суд апеляційної інстанції; окрема ухвала суду апеляційної інстанції.

Методичні рекомендації для підготовки до семінарського заняття

Вивчення даної теми слід розпочати із розуміння того, що однією із конституційних засад судочинства та принципом адміністративного судочинства є забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішень суду. Реалізація цих принци­пів знаходить своє втілення у розд. IV КАС «Перегляд судових рішень».

Варто памятати, що завдяки перегляду судових рішень забезпечується реалізація права на захист. Перегляд судових рішень вищестоящим судом має на меті забезпечення ухвалення судами законних та обгрун­тованих рішень, недопущення будь-якого порушення законо­давства, прав, свобод та законних інтересів учасників процесу. Крім того, завдяки перегляду рішень вищестоящі суди мають виявляти слабкі сторони діяльності інших судів, робити узагаль­нення та надавати відповідні роз'яснення з метою забезпечення однакового застосування законодавства судами всіх рівнів, формування судової практики.

Студентам слід звернути увагу, що перегляд судових рішень в адміністративному судочинстві реалізується в 4 формах: апеляційного провадження; касацій­ного провадження; перегляд ВСУ судових рішень та провадження за нововиявленими обставинами.

Першим видом провадження цього виду є апеляційне про­вадження в адміністративному судочинстві.

Студентам необхідно звернути увагу на те, що апеляція (від лат. арреlatio – звернення, скарга) – основний спосіб оскарження судових рішень, які не набрали чинності в суді вищої інстанції. Виникнувши в Стародавньому Римі, інсти­тут апеляції отримав подальший розвиток в процесуальному законодавстві європейських країн. Був він відомим також і в Україні, поєднуючи європейський правничий досвід і традиції давньоруського права (норми щодо інституту апеляції можна віднайти, зокрема, у Статуті Великого князівства Литовського 1529 р., «Правах, за якими судиться малоросійський народ», Статуті цивільного судочинства Російської імперії, що діяв в Україні до 1918 р. Важливий крок на шляху формування власної судової системи зробила Центральна Рада, коли прий­няла 30 грудня 1917 р. спеціальний Закон «Про заведення апе­ляційних судів», а 8 липня 1918 р. було затверджено Закон «Про судові палати і апеляційні суди». З встановленням радян­ської влади інститут апеляції припинив своє існування, вважався інститутом буржуазного права, натомість було запроваджено інститут касації, який за змістом суттєво відрізнявся від одно­йменного інституту світового процесуального законодавства. Судово-правова реформа в незалежній Україні та прийняття Конституції (ст. 125) зумовили відновлення інституту апеляції і в Законі «Про судоустрій України», і його наявність у сьогодні чинному Законі України «Про судоустрій і статус суддів», а також в процесуальному законо­давстві. Апеляційне оскарження на сьогодні – один із найбільш поширених у сучасному судочинстві способів оскарження судо­вих рішень. Цей спосіб оскарження існує, зокрема, у Великобри­танії, Франції, Бельгії, Німеччині, Австрії, США тощо.

Студентам слід зрозуміти, що об'єктом перегляду в порядку апеляційного провадження можуть бути як питання факту (правильність оцінки доказів і встановлення фактів), так і питання права (правильність засто­сування матеріального та процесуального права). Судом апе­ляційної інстанції в адміністративних справах є апеляційний адміністративний суд, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться місцевий адміністративний суд (місцевий загальний суд як адміністративний суд чи окружний адміністративний суд), що ухвалив рішення, а у випадках, передбачених КАСУ, і Вищий адміністративний суд України. Досліджуючи питання апеляційного провадження в адміністративному судочинстві, слід уважно та ретельно вивчити положення ст.ст. 184–209 КАСУ, розглянувши питання суб'єктів, що мають право на апе­ляційне оскарження, порядок подачі апеляції. Право на апеляційне оскарження мають: сторони; інші особи, які беруть участь у справі; особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки.

В апеляційному порядку оскаржуються: постанови суду першої інстанції повністю або частково; ухвали суду першої інстанції (у випадках, передбачених КАС, можуть бути оскаржені в апеляційному порядку окремо від постанови суду повністю або частково. Заперечення на інші ухвали можуть бути викладені в апеляційній скарзі на постанову суду першої інстанції).

Загальним є правило, що в апеляційному порядку може бути оскаржено будь-яку постанову суду, яка не набрала законної сили. Виняток встановлено лише для деяких постанов адмі­ністративного суду у виборчих спорах та спорах, пов'язаних з процесом референдуму (ч. 3, ч. 4 ст. 177 КАС), оскільки від­тягування набрання законної сили постановами через подання апеляції може позбавити сенсу судовий захист у таких адмі­ністративних справах (після виборів чи референдуму він уже втрачає значення).

Право на апеляційне оскарження будь-яких ухвал адміністра­тивного суду закладало б можливість зловживати цим правом з метою затягнути процес — заявляти необгрунтовані клопо­тання і оскаржувати ухвали про відмову в задоволенні таких клопотань. Тому законодавець обмежив коло ухвал, що може бути оскаржено в апеляційному порядку окремо від постанови суду.

Як постанову, так і ухвалу суду першої інстанції може бути оскаржено повністю (якщо особа вважає всі висновки суду хибними) або частково (якщо особа вважає лише окремі виснов­ки суду неправильними).

Провадження у суді апеляційної інстанції, як і в першій інстанції, також можна умовно поділити на стадії: апеляційне оскарження і відкриття апеляційного про­вадження; підготовка адміністративної справи до апеляційного розгляду; апеляційний розгляд; ухвалення судового рішення.

Тематика повідомлень і рефератів

1. Забезпечення апеляційного оскарження судових рішень в адміністративному судочинстві.

2. Інститут апеляції у процесуальному законодавстві європейських країн.

3. Порядок та строки апеляційного оскарження.

4. Процесуальне рішення апеляційного адміністративного суду у формі ухвали: обгрунтованість належними доказами.