Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
CA.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.27 Mб
Скачать

4. Моделі множинної лінійної регресії

Подібні моделі застосовуються у випадку, коли необхідно встановити кількісне співвідношення між результативною ознакою (відгуком) у та певною кількістю незалежних змінних хj (j= ), що впливають на значення у.

У загальному випадку модель множинної лінійної регресії має вид:

(4.1)

Щоб краще зрозуміти одержання коефіцієнтів рівняння регресії, розглянемо спочатку просту модель множинної регресії при m=2, тобто

Для пошуку оптимальних значень а0; а1; а2, скористаємося, як і для парної лінійної регресії, методом найменшого квадрата відхилень (МНК), тобто таким вибором цих коефіцієнтів, що забезпечує мінімум Функціонала:

де N - кількість експериментальних значень кожного аргументу xj.

Диференціюючи вказаний функціонал по параметрах моделі зажадаємо, як і раніш, щоб

(4.2)

Після введення центрованих значень змінних:

і виконання операції диференціювання з урахуванням формули (одержимо систему 3х рівнянь (тут і далі піде сумування по і від 1 до N):

(4.3)

де:

(4.4)

Після розрахунку центрованих значень, що входять до формул (4.4), вони використовуються як коефіцієнти системи алгебраїчних рівнянь (4.3). Рішення ж цієї системи відносно невідомих змінних а0; а1; а2, (наприклад за правилом Крамера, або методом Гаусса) дозволяє визначити чисельне значення цих коефіцієнтів регресійної моделі.

Дня зручності та спрощення розрахунків рекомендується звести експериментальні і розрахункові величини в одну таблицю 4.1.

Таблиця 4.1 Таблиця для розрахунку коефіцієнтів рівняння множинної регресії.

№ даних

yi

x1i

x2i

x1i∙ x2i

x1i∙ yi

x2i∙ yi

1

y1

x11

x21

x11∙ x21

x11∙ y1

x21∙ y1

2

y2

x12

x22

x12∙ x22

x12∙ y2

x22∙ y2

……

…….

…….

…….

…….

…….

…….

…….

…….

N

yN

x1N

x2N

x1N∙ x2N

x1N∙ yN

x2N∙ yN

Суми

Сер.знач.

…….

…….

…….

…….

…….

…….

…….

…….

К-ти рівн. (4.3)

Спочатку розраховуються суми стовпчиків, потім для перших трьох стовпчиків розраховуються середні значення шляхом розподілу на N відповідних сум (третій з низу рядок). Отримані середні значення ; ; - використовуються в рядку розрахункових значень (другий з низу рядок). Потім з отриманих у четвертому з низу рядку сум віднімаються відповідні розрахункові значення. Отримані різниці заносяться в останній рядок таблиці 4.1 і використовуються як коефіцієнти системи алгебраїчних рівнянь (4.3).

Відзначимо, що коефіцієнти а1 і а2 у рівнянні лінійної множинної регресії називаються частковими (іноді чистими) коефіцієнтами регресії по x1 і по х2, які відображають вплив тільки відповідної змінної. Якщо ми досліджуємо тільки вплив x1 на у за допомогою рівняння y=a0+a1 xзневажаючи впливом х2, то коефіцієнт а1 у цьому рівнянні називається - повним коефіцієнтом регресії у по х1 і чисельно не дорівнює частковому коефіцієнтові аі у рівнянні лінійної множинної регресії, тому що враховує також і непрямий вплив неврахованої змінної х2.

У випадку побудови моделі з трьома і більш незалежними змінними можливе, в принципі, використання допоміжних таблиць, аналогічних

таблиці 4.1 , з відповідним збільшенням числа стовпців. Однак в даний час при т≥ 3 ручний метод підрахунку практично не використовується через значне зростання обсягу обчислень. Набагато простіше доручити цю роботу ЕОМ, що має у своєму програмному забезпеченні комплекси стандартних програм кореляційного та регресійного аналізу даних експерименту.

Розглянемо найбільш загальний випадок множинної лінійної регресії з т незалежними перемінними хj (j = ), що має наступний вигляд:

(4.5)

Нехай необхідно визначити значення коефіцієнтів регресійного рівняння. Для цього проведемо заміну натуральних зміни і та хij (j = ); i = ) на нормовані змінні:

(4.6)

Очевидно, що для нормованих змінних .

Виходячи з того, що

Рівняння (4.5) можна представити у вигляді:

(4.7)

Враховуючи , для варіацій у відносно в нормованих змінних матимемо:

(4.8)

При цьому вільний член нормованого рівняння множинної регресії а0=0

Коефіцієнти рівняння (4.8) знаходимо, як завжди, з умови мінімізації середньої квадратичної похибки, тобто із застосуванням методу найменших квадратів (МНК):

де - розрахункове значення нормованої змінної.

Взявши відповідні похідні та прирівнявши їх до нуля:

і враховуючи, що

(4.9)

де є нормований коефіцієнт кореляції між хj та хк,

отримаємо систему т рівнянь , аналогічну системі (4.3), яка була записана лише для двох незалежних змінних а1 та а2:

(4.10)

де ( ) - нормований коефіцієнт кореляції між у та xj;

rjk (k = ) - нормований коефіцієнт кореляції між xj та хk з числа решти змінних, що залишилися.

Розв'язання системи (4.10) відносно aj ( ) проведемо, наприклад, за допомогою правила Крамера:

де

- головний визначник системи, - визначник Крамера, який отриманий з головного визначника шляхом заміни j-го стовпчика на стовпчик . Відмітимо, що значення та rjk легко знаходяться з експериментальних даних за допомогою (4.6; 4.9).

Після визначення аj знаходимо по (4.8)

Потім, після визначення аj, знаходимо а0:

Таким чином знайдено коефіцієнти множинної регресії, які входять до формули (4.5).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]