Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИСТ КУРС 2010.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
19.2 Mб
Скачать

Практична робота №1 на тему: ’’Систематика мінералів і визначення мінеральних індивидів за фізичними властивостями’’

Д а н о: Роздатковий матеріал - колекція мінералів (по кілька представників з кожного класу), шкала твердості Мооса, бісквіт, лупа 2-5 кратного збільшення, флакон 10% соляної кислоти( з рооздатковими матеріалами можна ознайомитись в кабінетах географії ЗОСШ, або придбати в магазині шкільного обладнання). Музейна колекція взірців мінералів для кожного класу (можна ознайомитись в краєзнавчих імузеях).

З а в д а н н я: В результатi виконаної роботи потрiбно навчитись визначати такi найбiльш поширені мінерали як ортоклаз, альбіт, лабрадор, авгіт, рогову обманку, мусковіт, біотит, монтморилоніт, каолініт, кварц, лімоніт, кальцит, гіпс, пірит, апатит, галіт, графіт, сірку

П и т а н н я д л я с а м о к о н т р о л ю

  1. Що таке мінерали? Як вони утворюються?

  2. Перелічіть основні фізичні властивості мінералів. Поясніть їх суть і наведіть приклади.

  3. Як класифікуються мінерали (наведіть приклади)?

  4. Як дається назва мінералам (наведіть приклади)?

  5. Як поділяються мінерали за походженням?

  6. Що таке кристали?

  7. Які ви знаєте геометричні форми кристалів?

  8. Назвіть основні кристалографічні елементи.

  9. Назвіть кристалографічні сингонії.

  10. Навіть основні форми мінеральних агрегатів.

  11. Зформулюйне принципи класифікації мінералів?

  12. Охарактеризуйте клас алюмосилікатів (наедіть приклади груп мінералів цього класу).

  13. Охарактеризуйте групу польових шпатів (наведіть приклади мінералів цієї групи).

  14. Охарактеризуйте мінерали групи глин.

  15. Охарактеризуйте мінерали класу сульфатів.

  16. Охарактеризуйте мінерали класу оксидів.

  17. Охарактеризуйте мінерали класу фосфатів.

  18. Охарактеризуйте мінерали класу галоїдів.

  19. Охарактеризуйте мінерали класу самородних елементів.

Тема 4. Склад, будова і властивості гірських порід.

4. 1. Загальні поняття про гірські породи і іх властивості

Гірські породи, є основою і середовищем для різноманітних гідротехнічних споруд, гідромеліоративних канав, каналів, шляхів сполучення і трубопроводів, тому визначають характер і спосіб будівництва. В залежності від властивостей гірських порід, зведені із них, на них чи серед них споруди можуть зазнавати різного техногенного навантаження та впливу з боку геологічного середовища. При цьому гірські породи під дією техногенного навантаження від споруд, деформуються, що рано чи пізно призводить до їх деформації і руйнації самих споруд. Особливо значні і небезпечні деформації виникають на стисливих породах (просідання), пластичних породах (оповзи) та розчинних породах (карст).

Гірські породи - це природнi агрегати мінералів або мономінеральні утворення певного скла­ду i будови, якi сформувались у земнiй корi в результатi геологiчних процесiв i залягають у виглядi самостiйних тiл. Наука, котра займається вивченням гiрских порiд, називається петрографiєю.

Важливими дiагностичними ознаками порiд є їх структура i текстура. Пiд структурою розумiється будова мiнерального агрегату, тобто ступiнь кристалiчностi, форма i розмiри мiнеральних зерен, якi скла­дають дану породу. Так, наприклад, розрізняють повнокристалічну структуру породи, коли весь її об’єм виповнений кристалами, неповнокристалічну або порфірову – коли в породі добре виражені лиже окремі кристали, аморфну – коли кристали зовсім відсутні та інші. Пiд текстурою породи розумiють вза­ємне розмiщення складаючих її частин в просторі. Текстура може бути масивною, шаруватою, плямистою, сланцюватою, то що.

Хімічна характеристика порід дається за відсотковим вмістом в них породоутворюючих оксидів (SiO2,TiO2, Al2O3, Fe2O3, FeO, MgO, CaO, Na2O, K2O, P2O5, SO3, H2O) а також за вмістом мікроелементів (Ba, Pb, Sn,Ti, Mn, Nb, Ga, Cr, Ni, Co, Mo, V, Cu, Zn, Zr, Ag, Y, Yb, P, Sr, Ge, Sc, Li та інших). При цьому, вмісти тих чи інших хімічних компонентів в конкретній породі часто порівнюють з їх кларками – середніми вмістами в земній корі, регіоні, тощо.

Основнi властивості i зовнiшнi ознаки породи визначаються, в першу чергу, умовами її утворення. Тому в петрографiї прийнято генетичну класифiкацiю, згiдно з якою всi породи роздiляються на три великі класи:

1) магматичнi породи, якi утворились в надрах земної кори або на її поверхні з магми - гарячого алюмосилікатного розплаву;

2) осадовi породи, утворенi в водних басейнах або на поверхнi Землi в результатi руйнування будь-яких порiд та мiнералiв i наступного механiчного або хiмiчного вiдкладення продуктiв цього руйнування, а також завдяки життєдiяльностi органiзмiв;

3) метаморфiчнi породи – продукти перекристалізації в надрах земної кори раніше утворених магматичних або осадових порiд при дiї на них високих темпе­ратур i тисків.