Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИСТ КУРС 2010.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
19.2 Mб
Скачать

14. Бібліотеки

- НУВГП – м. Рівне, вул. Приходька, 75, тел.22-25-39;

- обласна наукова – м. Рівне, майдан Короленка, 6, тел.22-10-63;

- міська – м. Рівне, вул. Київська, 44, тел. 24-12-47.

3-й блок “Змістова частина”

Вивчення курсу складається з двох змістовнихмодулыв: Перший Змістовий модуль включає визначення наук “геологія” та „гідрогеологія” їх зміст та завдання, а також загальні відомості з геології: Земля у Всесвіті, її форма і розміри, будова Землі та літосфери; мінерали, їх утворення і основні фізичні властивості, класифікація породоутворюючих мінералів; гірські породи, умови їх утворення та класифікація, фізичні та водні властивості гірських порід; абсолютна та відносна геохронологія.

В другому Змістовому модулі розглядаються геологічні процеси: ендогенні процеси та повязані з ними тектонічні рухи і дислокації, екзогенні процеси їх вплив на меліоровані ділянки та гідротехнічні споруди; загальні поняття про геологічні карти та розрізи, методи їх побудови. Подана інформація про підземні води – їх походження, умови залягання, хімічний склад, запаси, закони руху, геологічну діяльність; типи води в мінералах і гірських породах; типи джерел. В цьому ж блоці наведені розрахунки припливу підземних вод до водозабірних споруд; способи визначення фільтраційних властивостей гірських порід; аналізуються дані про ресурси, запаси та баланс підземних вод в основних гідрогеологічних басейнах України.

Модуль 1. Загальні відомості про Землю і склад земної кори. Породоутворюючі мінерали та гірські породи. Інженерні ґрунти та їх властивості. Геологічні процеси. Геологiчнi карти I розрiзи

Ключові слова: геологія, гідрогеологія, космос, планета, земна кора, мантія, ядро, мінерали, гірські породи, структура, текстура, геохронологія, осадконакопичення, магматизм, метаморфізм, грунти, вологість, стисливість, ендогенні процеси, магматизм, метаморфізм, землетруси, платформи, геосинкліналі, щит, плита, геологічна карта, розріз, , екзогенні процеси вивітрювання, площинний змив, лінійна ерозія, деформації, гляціальні і флювіогляціальні процеси, еолові процеси, карст, зледеніння, абразія.

1-й змістовий модуль. Загальні відомості про Землю і склад земної кори

Тема 1. Геологія як наука

Геологія в перекладі з грецької мови (“Гея” - богиня Землi і “логос” - вчення) - наука про Землю, її будову, склад, історію розвитку та процеси, що відбуваються в ній. Геологія основана на вивченні гірських порід та їх складових частин - мінералів. Основними об’єкта-ми вивчення геології є літосфера – тверда оболонка Землі та верхня частина цієї сфери – земна кора. Крім того, геологія вивчає і більш глибокі сфери Землі – мантію та земне ядро. В коло інтересів геології входять також планети Сонячної системи та інші природні космічні тіла.

Геологія як наука в розумінні, близькому до сучасного, оформилась в кінці XVIII ст., коли розрізнений запас геологічних знань був систематизований в Росії М.В. Ломоносовим, в Німеччині - А. Вернером, у Франції – Кюв’є та А. Броньяром, в Англії – У. Cмітом. У розвиток вітчизняної геології в цей час значний вклад вніс Ф.П. Мойсеєнко – “перший учений мінералог України”, осново-положник динамічного підходу в мінералогії. Пізніше (початок XX ст.) на теренах української геології працювали всесвітньо відомі вченні В.І.Вернадський – перший президент Української АН, акаде-мік О.Є. Ферсман, професор М.Д. Сидоренко, професор М.І. Безбородько, академік П.А. Тутковський та інші.