Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформаційний матеріал на 1 лек..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
463.87 Кб
Скачать

Тема 9. Господарство та економічна думка в період державно-монополістичного розвитку суспільств Європейської цивілізації (перша половина хх ст.)

Світова система господарства та її вплив на економіку провідних країн Європи і США. Становлення системи державного регулювання економіки. Завершення формування світового господарства.

Нові явища в соціально-економічному житті провідних країн світу на початку XX ст. Посилення державно-монополістичних тенденцій та їх відображення в теоріях імперіалізму (Р. Гільфердинг, К. Каутський, В. І. Ленін), монополістичної (Дж. В. Робінсон, Е. Чемберлін) та ефективної конкуренції (Й. А. Шумпетера).

Економічні причини та наслідки Першої світової війни. Версальська угода та її економічна суть. Плани Дауеса та Юнга.

Світова економічна криза 1929—1933 рр. та її вплив на розвиток країн Європейської цивілізації та США. “Новий курс” Ф. Рузвельта та його теоретичне підґрунтя.

Основні напрямки економічної думки у 20—40-х рр. XX ст. Виникнення кейнсіанства. Теоретична система Дж. М. Кейнса. Поширення кейнсіанства та його особливості в різних країнах.

Економічний розвиток європейських країн та США в період Другої світової війни та її вплив на структуру народного господарства. Світове господарство в роки Другої світової війни. Економічні підсумки війни: матеріальні, демографічні, соціальні. Реконверсія та демонтаж системи воєнного регулювання економіки.

Тема 10. Розвиток національних економік країн Європейської цивілізації в системі світового господарства під впливом науково-технічної революції (друга половина хх ст.)

Фундаментальні зрушення у світовій системі господарства та їхній вплив на національні економіки. Стабілізація фінансово-грошової сфери Західної Європи та посилення її інвестиційної складової (План Маршалла). Формування та розвиток нової монетарної системи (Бреттон-Вудська угода). Утворення та функціонування міжнародних фінансових організацій (МВФ, МБРР). Інтеграція господарських систем Західної Європи. Утворення та розвиток ЄЕС. Системи державних гарантій та реалізації прав громадян. Утворення Організації Об'єднаних Націй (ООН) та Міжнародної організації праці (МОП).

Інституціоналізм. Т. Веблен, Д.Р. Комонс, У. Мітчел. Інституціональні теорії системної трансформації капіталізму Дж. К. Гелбрейта, А. Берлі, Г. Мінза та ін.

Економічне зростання у післявоєнний період. Неокейнсіанські теорії економічного зростання. Модель економічного зростання Харрода-Домара. Неокласичні моделі економічного зростання Р. Солоу та Дж. Міда.

«Економічне диво» Німеччини. Л. Ерхард. Економічна політика голлізму у Франції.

Тема 11. Світове господарство та основні напрямки економічної думки на етапі інформаційно-технологічної революції (кінець хх – початок ххі ст.)

Посилення інтернаціоналізації та глобалізації світового господарства. Вплив глобалізації на інтеграційні процеси. Розвиток світової економіки в останній третині ХХ – на початку ХХІ ст. “Рейганоміка” та “тетчеризм”.

Передумови, суть та наслідки інформаційно-технологічної революції кінця XX — по­чатку XXI ст. як складової сучасної НТР. Поява та розвиток постіндустріальної, сервісно-інформаційної економіки країн єв­ропейської цивілізації. Домінування сфери послуг у галузевій структурі виробництва.

Особливості інституціонального напряму економічної думки наприкінці XX — на початку XXI ст. Теорія прав власності. Трансакційні витрати та трансакційний сектор економіки. Теорія трансакційних витрат (Р. Коуз). Теорія суспільного вибору. Дж. Б'юкенен.

Явище стагфляції. Програма подолання інфляції М. Фрідмена.

Актуалізація неокласики в економічній думці. Економічна теорія пропозиції (А. Лаффер, Дж. Гільдер). Необхідність ринкової лібералізації в теорії раціональних очікувань (Р. Мут, Р. Лукас, Т. Сарджент).