Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформаційний матеріал на 1 лек..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
463.87 Кб
Скачать

Тема 1. Предмет та метод історії економіки та економічної думки

Предмет історії економіки та економічної думки. Методи історії економіки та економічної думки. Мета та завдання курсу історія економіки та економічної думки. Періодизація історичного розвитку господарських систем. Формаційний та цивілізаційний підходи в аналізі стадій господарського розвитку. Місце та роль історії економіки та економічної думки в системі економічних дисциплін. Зв’язок предмету з іншими економічними дисциплінами. Структура дисципліни історія економіки та економічної думки.

Тема 2. Господарство первісного суспільства та його еволюція на етапі ранніх цивілізацій

Загальні риси первісної економіки та етапи її розвитку і суспільного розподілу праці. М. Зібер про общинну організацію первісного суспільства. Загальна характеристика східного та античного типів рабства. Особливості господарського розвитку Давнього Єгипту, Месопотамії, Давньої Індії, Давнього Китаю, Стародавніх Греції та Риму. Господарська діяльність в первісній історії України.

Тема 3. Особливості господарського розвитку та економічної думки періоду формування світових цивілізацій (vііі ст. До н.Е. – V ст. Н.Е.)

Господарський розвиток та економічна думка на етапі становлення Східної та Західної цивілізації. Східна цивілізація та її характеристика в осьовий час. Господарство Індії в другій половині І тисячоліття до н.е. та відображення його у праці „Артхашастра”. Господарський розвиток Китаю в осьовий час та його економічна думка. Західна цивілізація та її господарський розвиток і економічна думка. Господарський розвиток Давньої Греції в осьовий час. Реформи Солона. Економічні погляди Ксенофонта, Платона та Аристотеля. Особливості господарського розвитку Давнього Риму доби республіки. Закони ХІІ Таблиць. Характеристика аграрного господарства Стародавнього Риму у працях Катона Старшого, Варрона та Колумелли. Криза рабовласницької системи господарства та причини загибелі античного світу.

Тема 4. Господарство та економічна думка суспільств Європейської цивілізації в період середньовіччя (V – XV ст. Ст.)

Загальна характеристика економіки Східної та Західної цивілізації. Структура феодального суспільства, суть рентних відносин та їх види. Особливості господарського розвитку суспільств Європейської цивілізації у V-Х ст. “Салічна правда. “Капітулярій про вілли”.

Господарська система та економічна думка Західної Європи в ХІ – ХV ст. Господарство Київської Русі. Розвиток феодального землеволодіння та його форм в Україні. “Повість минулих літ”. “Руська правда”. Особливості середньовічної торгівлі та її напрямки. Розвиток економічної думки Сходу та Заходу. Економічні погляди кантоністів. Т. Аквінський. Роль християнства в розвитку господарського життя суспільств Європи.

Господарський розвиток українських земель під владою Польщі та Литви. Фільваркова система. Магдебурзьке право.

Тема 5. Формування передумов ринкової економіки в країнах Європейської цивілізації (xvі—перша половина XVII ст.).

Еволюція господарських форм в країнах Західної Європи на етапі розпаду натурального господарства. Роль Великих географічних відкриттів у становленні ринкового господарства суспільств Європейської цивілізації.

Історичні передумови виникнення, загальна характеристика та етапи розвитку меркантилізму. Т. Мен, Дж. Стюарт, Ж. Б. Кольбер, А. Монкретьен, А. Серра. Особливості меркантилістської політики західноєвропейських держав в період зародження ринкового господарства.

Суть первісного накопичення капіталу. Фізіократи: Ф. Кене, Ж. Тюрго. “Економічна таблиця” Ф. Кене — перша макроекономічна модель господарства країни. Форми господарств на етапі утвердження мануфактурного виробництва в країнах Західної Європи та українських землях.