Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бевз биржа 3-57.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
785.41 Кб
Скачать

2. За характером асортименту товарів, що реалізуються, біржі поділяються на вузькоспеціалізовані, спеціалізовані, універсальні.

Спеціалізовані біржі мають товарну спеціалізацію за двома-трьома найменуваннями біржових товарів, не обов'язково однорідних (наприклад, за походженням). Серед них виділяють біржі широкого профілю й вузькоспеціалізовані, на яких предметом біржової торгівлі є один вид товару.

Суть спеціалізації полягає в залученні на біржі або в її спеціалізовані секції безпосередніх виробників і споживачів, що сприяє концентрації відповідного товару на біржі й збільшує біржовий торговий оборот. Спеціалізація сприяє зниженню витрат торгівлі, послабленню диктату монополізованих виробників, виявленню ціни, на яку можуть орієнтуватися продавці й покупці, більш кваліфікованій обробці біржового стандарту.

41

__________Економіко-організаціпні основи біржової торгівлі__________

На універсальних біржах ведуться торги за широким колом різноманітних товарів, до десяти найменувань біржових товарів. В Україні переважна кількість товарних бірж - універсальні. Але українські так звані універсальні (товарно-сировинні та ін.) біржі по суті не мають чітко вираженого предмета торгівлі. З переходом до ринкової економіки, формуванням її цивілізованої інфраструктури й системи посередництва, удосконаленням біржової торгівлі дедалі виділятимуться сфери й сегменти ринку, на яких функціонування бірж є оптимальним, найбільш економічно вигідним. Тому такий тип біржі поступово втрачає своє значення й ці біржі або трансформу-ватимуться в інші форми посередництва (торгові будинки), або стануть спеціалізованими.

3. За характером біржових угод біржі поділяють на:

- біржа реального товару - це товарна біржа, де предметом купівлі-продажу є реальний товар, який вже вироблений або намічений до випуску в майбутньому періоді. Характерною рисою є обов'язковий продаж і постачання товару після проведення торгів;

- ф 'ючерсна біржа - це біржа, на якій укладаються ф'ючерсні угоди з поставкою товару та платежами у визначений угодою строк за курсом, що зафіксовано у момент укладання угоди. Предметом торгів є контракт на товар. Створюються в місцях найбільшої концентрації грошових ресурсів, тобто у провідних фінансових центрах. Основними ознаками є фіктивний характер угод, їх уніфікованість та знеособленість;

- опціонні біржі, предметом торгів на яких є тільки права (зобов'язання) на купівлю-продаж реальних товарів, або контрактів на них у майбутньому періоді. Вони використовуються для посилення страхування учасників біржової торгівлі, бо дають можливість покупцям опціонів обмежити можливі збитки під час укладання біржових угод;

- на комплексних (змішаних) біржах здійснюються всі види угод: з реальним товаром, на ф'ючерсні та опціонні контракти. Практично це має місце на всіх зарубіжних товарних біржах.

4. За ступенем відкритості біржі можуть бути закритими й відкритими.

Біржа відкритого (публічного) типу - це біржа прямих, безпосередніх контактів виробників та споживачів; на ній діє вільний доступ до біржового кільця клієнтів-продавців та замовників-покупців; продавець уособлює пропозицію, покупець - попит.

42

Розділ 1. Економіко-організаційні основи біржової торгівлі

При цьому відкриті біржі бувають двох типів:

- ідеально відкрита біржа, для якої характерні прямі зв'язки виробників і споживачів;

- відкрита біржа змішаного типу, на якій угоди з продавцем і покупцем можуть укладати брокери та дилери.

Біржа закритого типу - це біржа, на якій всі операції ведуться тільки через брокерські контори, які утворюються членами (учасниками) біржі. Діє заборона на доступ у біржове кільце безпосередніх покупців та продавців, спеціальна система збору та добіржової обробки замовлень за межами біржі.

Українські товарні біржі можна віднести до бірж закритого типу. Відповідно до чинного законодавства біржові угоди на них укладаються тільки членами біржі або брокерами. Така форма біржі не є оптимальною за умов переходу до ринкової економіки.

5. За органааційно-правовими формами біржі можуть бути створені як акціонерні товариства (відкритого чи закритого типу) або як товариства з обмеженою відповідальністю згідно з видом біржі чи в інших організаційно-правових формах, якщо це передбачено законодавством відповідної країни. Відповідно до особливостей чинного законодавства України вітчизняні товарні біржі в основному реєструються як товариства з обмеженою відповідальністю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]