Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бевз биржа 79-108.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
238.59 Кб
Скачать

Тема 4. Організація та проведення біржових торгів

4 і Учасники біржової торгівлі.

4 2. Порядок та правила ведення біржових торгів.

4 3. Види і характеристика біржових аукціонів.

Ключові терміни і поняття: учасники біржового торгу; відвідувачі біржі; біржові брокери і дилери; біржові спекулянти; біржова операційна зала; біржова яма (підлога; ринг; піт); біржова сесія; аукціон; біржовий аукціон; простий аукціон; подвійний аукціон; англійський аукціон; голландський аукціон.

4.1. УЧАСНИКИ БІРЖОВОЇ ТОРГІВЛІ

Учасниками біржових торгів можуть бути лише члени біржі та особи, які мають право брати участь у біржових торгах відповідно до чинного законодавства та правил біржової торгівлі.

Склад учасників біржової торгівлі визначається залежно від виду біржі й прийнятого законодавства. В операційну (торгову, біржову) залу біржі допускаються: персонал біржі; голова правління біржі; члени біржової ради (комітету); особи присутність яких дозволена біржовою радою (комітетом).

Присутніх у біржовому залі можна умовно поділити на:

- посередників, що укладають біржові угоди;

- організаторів укладання біржових угод;

- група контролю;

~ група спостереження за біржовим торгом.

Група посередників, що укладають біржові угоди. їх склад визначається правилами біржової торгівлі та може відрізнятись залежно від того, якого типу є біржа: відкрита чи закрита.

На відкритій біржі укладати угоди мають право: члени біржі та їх представники; брокери, що зареєстровані на біржі;

~ постійні та разові відвідувачі, що набули право на участь у біржових торгах.

79

Економіко-організаційні основи біржової торгівлі

Розділ 1. Економіко-організаційні основи біржової торгівлі

Постійні відвідувачі мають не перебільшувати 30% загальної кількості членів біржі, вони не беруть участі у формуванні статутного капіталу та управлінні біржею; мають право на біржове посередництво.

Разові відвідувачі мають право на укладання угод тільки з реальним товаром від свого імені та за свій рахунок.

Центральне місце серед учасників біржової торгівлі займають брокери та дилери.

Брокер (від. англ. Ьгокег - комісіонер, маклер) - це посередник, який виступає як агент у стосунках між продавцем і покупцем. Брокер продає або купує товар (або інші активи) за тією ціною, яку визначив клієнт. За надану послугу брокер одержує від свого клієнта комісійну винагороду (брокерська комісія або куртаж) у зумовленому розмірі. По суті, брокер сам (від свого імені) практично нічого не купує й нічого не продає. Він лише зводить продавця (виробника або господаря товару, власника цінних паперів тощо) з покупцем, або навпаки, в т.ч. через біржу.

Згідно з чинним законодавством України брокери є фізичними особами, зареєстрованими на біржі відповідно до її статуту, обов'язки яких полягають у виконанні доручень членів біржі, яких вони представляють, щодо здійснення біржових операцій шляхом підшукування контрактів і подання здійснюваних ними операцій для реєстрації на біржі.

Кількість брокерів кожної товарної біржі визначається біржовим комітетом (радою біржі).

Брокери вправі пересвідчитися в наявності та якості запропонованого товару, а також у платоспроможності покупця, пропонувати альтернативні умови контрактів та здійснювати будь-які інші дії, що не суперечать інтересам клієнтів.

Брокерам забороняється розголошувати таємницю щодо здійснюваних за їх участю біржових операцій клієнтів, одночасно обслуговувати двох або більше клієнтів, інтереси яких суперечать.

У світовій практиці біржової торгівлі виділяють дві їх категорії:

I - брокер, який приймає заявки (замовлення) від клієнтів -представляючий брокер;

II — брокер, який веде торгівлю на підлозі біржі (ямі) - брокер У ямі. В його функцію входить укладання угод в процесі торгів за дорученням представляючого брокера або присутнього на торгах клієнта.

80

Торгівлю в ямі забезпечують такі учасники: брокер у ямі має право виступати як брокер або дилер; брокер по замовленнях одержує від клієнтів замовлення напряму і надсилає їх у яму; після завершення угоди передає інформацію клієнту;

гонець забезпечує передачу інформації між брокером, який одержує (приймає) замовлення та брокером, який працює у ямі.

Більшість бірж мають підлогу, що поділена на окремі ями. у кожній ямі торгують якимось одним товаром.

Торгівля ведеться на основі відкритого оголошення та конкуренції.

Під час біржового торгу брокер у ямі має право:

- купити або продати товар відповідно до заявки клієнта або за власним наміром;

*- змінювати ціну, кількість товару, що пропонується до продажу;

- знайомитися з інформацією стосовно товарів, які виставляються на торг;

- користуватися послугами, що пропонує біржа.

Обов'язки брокера у ямі (піті):

- бути присутнім у залі (ямі) на той момент, коли оголошується товар, котрий заявлений ним до торгів;

- дотримуватися правил біржової торгівлі конкретної біржі;

- виконувати замовлення клієнтів; .

- реєструвати та документально оформлювати укладені угоди;

- подавати необхідну інформацію щодо біржових торгів у брокерську фірму, від імені якої він працює на біржі.

Дилер (від англ. сіеаіег - торговець) - особа (фірма), яка здійснює торговельне посередництво, у тому числі на біржах, або інші операції від свого імені, за свій рахунок і на свій ризик. Прибутки дилер одержує за рахунок різниці в ціні купівлі та продажу товарів, Цінних паперів і валют (дилерських знижок), а також зміни ціни й курсів (спекулятивні угоди).

Біржовий дилер - це особливий вид торговців-спекулянтів на біржах, які здійснюють операції (на відміну від біржових брокерів) не За Дорученням і за рахунок клієнтів (продавців-покупців), а за свій Рахунок і на свій ризик. Предметом купівлі-продажу у біржових Дилерів здебільшого є не товар, а контракт на товар, тобто вони торгують правом на товар.

81

Економіко-організаційні основи біржової торгівлі

До групи дилерів належать також спекулянти. У біржовій практиці спекулянтів, які весь свій час присвячують спекулятивним операціям на різниці в цінах, називають професіоналами. Залежно від торгових методів, які використовують спекулянти, виділяють такі групи: джобери, треидери, скальпери.

Джобер (від англ. ]оЬЬег) - це фірма (особа), яка скуповує великі партії товарів для швидкого перепродажу. Біржовий механізм джобери використовують переважно з метою гри на підвищенні або зниженні цін, курсів акцій, валют.

Окрему групу біржових спекулянтів-професіоналів складають треидери (від англ. хгасіе - торгівля, ремесло), які вкладають гроші в спекулятивні операції (торгують за свій рахунок) на порівняно тривалий період (декілька днів, тижнів або навіть місяців), сприяючи переходу капіталів з одного ринку на інший. Позиційний трейдер займає ф'ючерсну чи опціонну позицію і потім утримує її протягом певної кількості днів, тижнів або місяців. Позиційну торгівлю використовують як професійні торговці, так і громадські. Одноденні треидери утримують ринкові позиції тільки протягом торгової сесії і рідко залишають позицію до початку наступного робочого дня.

Залежно від того, на яких видах різниці в цінах грають треидери, вони поділяються на професійні групи. Основні з них -арбітражисти (від фр. агЬііга§е - посередник у спорі) і спредери.

Арбітражисти грають на географічній різниці в цінах. Арбітраж - це одночасна купівля й продаж товару (контракту) на різних ринках (біржах). Арбітражисти використовують, наприклад, різницю в цінах на сільськогосподарську продукцію на біржах окремих регіонів і країн. При цьому вони враховують витрати на транспортування, зберігання, втрати в дорозі, зниження якості продукції тощо.

Спредери грають на різниці в цінах на товар у часі, вивчаючи закономірності й взаємозв'язок цін на нього в різні періоди року (в окремі місяці) і прогнозуючи їх на майбутній період (на живу тварину ціни нижчі восени, зерно коштує дешевше в період збирання, ніж через кілька місяців, тому що в ціні відбиваються витрати на зберігання і т. ін.).

Скальпери — це професійні торговці, які торгують для себе. Техніка торгівлі складається з торгівлі на мінімальних коливаннях, отримання невеликого прибутку чи збитку на великих обсягах торгівлі. Готовність "скальперів" купувати за ціною, що пропонується

82

Розділ 1. Економіко-організаційні основи біржової торгівлі

та продавати за ціною замовлення або за ціною, що пропонується, створює величезну кількість загальної спекулятивної ліквідності. Як і одноденні треидери, скальпери рідко залишають позиції до наступної торгової сесії.

У світовій біржовій практиці дрібних спекулянтів, непрофесійних торговців на біржі називають публікою, інститут (групу) непрофесійних приватних маклерів за біржовою термінологією - кулісою, а неофіційних біржових посередників, маклерів, які укладають біржові угоди без участі офіційних маклерів — кулісьє.

Обсяг і характер спекуляцій на біржах, особливо дрібних спекулянтів, багато в чому залежить від біржового законодавства. Але слід відзначити, що, переслідуючи свою корисливу мету, біржові спекулянти-професіонали відіграють на міжнародних біржах досить важливу позитивну роль: швидко скуповуючи або продаючи товар чи контракти у великій кількості, вони тим самим не дозволяють біржовим цінам істотно відхилятися від багаторічних закономірних рівнів (тобто виступають "пастухами цін") і посилюють стабілізуючу, регулюючу функцію бірж у ціноутворенні в умовах ринкової економіки.

Організатори укладання біржових угод утворюють необхідні умови учасникам торгів для укладання угод. До них належать:

- маклери, які ведуть біржовий торг;

- оператори (помічники маклера), які фіксують укладені угоди у своєму колі;

- співробітники розрахункової палати, які допомагають брокерам оформити укладену угоду;

- працівники відділу експертизи біржі, які проводять експертизу товарів, що виставлені на торг, і надають необхідну консультацію учасникам торгів;

працівники юридичного відділу, які консультують під час оформлення укладеної угоди й складання біржових договорів.

Група контролю здійснює безпосередній контроль за проходженням торгу, виконанням законодавства біржею та біржовими посередниками. Сюди входять представники біржового комітету фади), ревізійної комісії, відділу організації біржових торгів, комітету 3 етики.

Група спостерігання. Це запрошені біржею спеціалісти (преса, Телебачення, разові відвідувачі).

83

Економіко-організаційні основи біржової торгівлі

Кожна біржа має право самостійно визначати коло осіб, щ0 допускаються до операційної зали. Права та обов'язки учасників біржової торгівлі визначаються внутрішньобіржовими нормативними документами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]