Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бевз биржа 133-161.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
337.92 Кб
Скачать

Тема 6. Характеристика біржових операцій

6.1. Види біржових операцій.

6.2. Хеджування як страхування цінових ризиків.

6.3. Особливості біржової спекуляції.

І55І Ключові терміни і поняття: біржова операція; хеджувант; хеджування купівлею; хеджування продажем; біржова спекуляція; "бики"; "ведмеді"; контанго; форвардейшн; бекеордейшн.

6.1. Види біржових операцій

У цілому біржова торгівля для усіх організацій та осіб, що беруть участь в цій торгівлі, є особливою формою комерційної діяльності з метою одержання найбільшого прибутку поруч з іншими існуючими формами комерції.

Учасниками біржових операцій, міжнародних бірж, які є їх засновниками, членами, представниками членів або клієнтами виступають: агентські, брокерські, комісійні фірми; потужні трейдери -торговельні ТНК, що укладають угоди за власні кошти та від власного імені; промислові ТНК, що реалізують продукцію своїх підприємств; плантаційні фірми, об'єднання фермерів, великі землевласники; володарі елеваторів, холодильників, нафтових терміналів, газо- та трубопроводів тощо; державні організації різних країн, які здійснюють формування стратегічних запасів сировини, державних резервів; державні банки та організації, які торгують коштовними металами, камінням [43].

Усіх учасників біржової торгівлі можна поділити на виробників і переробників (або хеджерів), торговців і фінансистів (або спекулянтів). Укладаючи біржові угоди в процесі біржових торгів, вони мають певні завдання здійснення біржових операцій:

1. Купівлі-продажу реальних товарів, що необхідні для виробничого чи торговельного процесу на підприємстві

2. Страхування цінового ризику (тобто можливих фінансових втрат продавця або покупця при зміні ціни на товар) при форвардних угодах.

3. Біржових спекуляцій, заснованих на різниці цін.

133

Економіко-організаційні основи біржової торгівлі

Хеджери є основними учасниками товарних, особливо, сільськогосподарських ринків. Вони виконують замовлення клієнтів щодо купівлі-продажу товарів і ф'ючерсних контрактів з метою цінового страхування їх позицій на реальних ринках.

Спекулянти мають кошти для купівлі або продажу ф'ючерсних контрактів з метою отримання вигоди від різниці у цінах або гри на тенденціях зміни ціни у майбутньому.

Види біржових операцій відповідно до завдань

Купівля-продаж реальних товарів здійснюється виробниками з метою реалізації товарів, що ними вироблені; споживачами - з метою забезпечення себе сировиною для подальшої переробки або необхідними товарами; торговцями - з метою подальшого перепродажу товарів кінцевим споживачам.

Ці угоди здійснюються як на наявний товар, так і на товар з поставкою у майбутній строк. Наприклад, продавець укладає угоду на продаж товару, не маючи його в наявності, на строк, для забезпечення у подальшому його регулярного збуту по мірі виробництва. Покупці купують на біржі товарів на строк для забезпечення безперебійної роботи своїх підприємств.

Хеджування виконує функцію біржового страхування від цінових втрат на ринку реального товару й забезпечує компенсацію деяких витрат (наприклад, на зберігання товару). Хеджування має на меті компенсувати за рахунок прибутку збитки, отримані від реалізації на ринку реального товару, забезпечує побічний зв'язок біржового ринку ф'ючерсних контрактів з ринком реального товару. На біржі хеджування здійснюють, як правило, підприємства, організації, приватні особи, що водночас є учасниками ринку реальних товарів — виробники, переробники, торгівці.

Спекулятивні операції здійснюються з метою одержання прибутку від купівлі-продажу біржових контрактів (форвардних і, особливо, ф'ючерсних), який може утворитися внаслідок різниці між ціною біржового контракту в день (момент) його укладання і ціною в день виконання за сприятливої для однієї зі сторін (продавця чи покупця) зміни ціни. В основі спекулятивних, як і страхових (хеджування), біржових угод покладено один і той самий принцип біржової гри - гра на різниці у динаміці (на підвищенні або зниженні) цін ф'ючерсних контрактів. Але їх різниця в тому, що спекулятивні операції здійснюються посередниками (брокерами і дилерами,

134

Розділ 2. Біржові угоди та операції на товарній біржі

зазвичай, приватними особами), а хеджування - власниками (продавцями і покупцями) реального товару.

Біржові спекуляції і хеджування становлять більшу частину операцій провідних товарних бірж світу. Так, на Лондонській біржі металів на операції з хеджування припадає 50-60%, а на спекулятивні операції - 25-40% біржового обороту. На Лондонській біржі цукру спекулятивні операції становлять приблизно 60-65% усіх біржових угод. На Нью-Йоркській біржі кави і цукру до спекулятивних належить понад як 40% угод.

На товарних біржах України хеджування і спекулятивні операції ще не віднайшли належного застосування, бо в основі їх використання знаходиться ф'ючерсна торгівля.

Ф'ючерсні угоди укладаються виробниками й споживачами товарів, зазвичай, з метою страхування від можливих несприятливих для них змін цін на реальному ринку. Тобто за їх допомогою здійснюється торгівля не товаром, а правом на товар.

Послідовність виконання біржових операцій показано на рис. 20.

Купівля (продаж) реального товару з поставкою в майбутньому періоді

Ф

•1

сц>

Ліквідація позиції за ф'ючерсним контрактом шляхом укладання офсетної (зворотної) угоди

Продаж (купівля) ф'ючерсних контрактів на аналогічну кількість товарів

^

Етапи здійснення біржових операцій

Рис. 20. Послідовність виконання біржових операцій

За наявною практикою укладання ф'ючерсного контракту з боку покупця реального активу називається "купівлею" ф'ючерсного контракту, а з боку продавця реального активу ;- "продажем" ф'ючерсного контракту. Відповідно "покупець" ф'ючерсного контракту - це особа в укладеному контракті, що є покупцем, а "продавець" ф'ючерсного контракту - це особа, що є продавцем у цьому ж контракті.

135

Економіко-організаційні основи біржової торгівлі

"Купити" ф'ючерсний контракт - значить узяти на себе зобов'язання прийняти від біржі первинний актив (наприклад, товар чи певні облігації), коли настане термін виконання ф'ючерсного контракту, і сплатити за ним біржі відповідно до порядку, визначеного цим контрактом, тобто, у кінцевому підрахунку за ціною, встановленою в момент покупки контракту.

"Продати" ф'ючерсний контракт - значить узяти на себе зобов'язання поставити (продати) біржі первинний актив, коли настане термін виконання ф'ючерсного контракту, і отримати за нього від біржі відповідні кошти згідно з ціною продажу цього контракту.

Оскільки учасники ф'ючерсних угод не мають на увазі поставку або одержання реального товару, то, уклавши таку угоду, вони передають її для виконання розрахунковій палаті біржі (і в подальшому мають справу не один з одним, а тільки з розрахунковою палатою, що служить гарантом її виконання). Біржовий контракт за ф'ючерсною угодою не може бути просто анульований після закінчення його терміну, а вимагає спеціальної процедури - "ліквідації контракту".

Кожний покупець або продавець ф'ючерсного контракту може в будь-який момент до закінчення строку чинності цього ф'ючерсного контракту ліквідувати свої зобов'язання за ним шляхом укладання угоди, протилежної раніше зробленої, або офсетної угоди. Наприклад, якщо контракт А куплений з такою-то датою виконання, то для дострокової ліквідації цього контракту необхідно його продати, доки не настав термін його закінчення і навпаки. Ліквідація ф'ючерсного контракту передбачає виплату розрахунковій палаті або одержання від неї різниці між ціною контракту в день його укладання та існуючою ціною.

Офсетна угода в торгівлі ф'ючерсними контрактами - це угода, протилежна заздалегідь укладеній угоді за таким же контрактом з тим же терміном виконання. Так, наприклад, якщо продавець продав у березні контракт на певний товар з позицією на вересень за ціною 10 тис. грн, а у вересні реальна ціна склала 12 тис. грн, то продавець як сторона, що програла в угоді, повинен сплатити різницю в 2 тис. грн шляхом укладання зворотної (офсетної) ф'ючерсної угоди на такий же контракт на суму 12 тис. грн — завдяки цьому контракт за ф'ючерсною угодою буде ліквідований.

У випадку, якщо ф'ючерсний контракт не був ліквідований до закінчення його терміну (позиції) шляхом укладання офсетного

136

Розділ 2. Біржові угоди та операції на товарній біржі

контракту, він закінчується виконанням - поставкою або одержанням реального товару в кількості, передбаченій контрактом за ф'ючерсною угодою на умовах, визначених правилами даної біржі. В такому випадку продавець повинен не пізніше встановленого правилами біржової торгівлі терміну до початку термінової позиції (на зарубіжних біржах - не пізніше ніж за 5-7 біржових діб) направити через брокера до Розрахункової палати біржі повідомлення про своє бажання поставити товар. Повідомлення про надання реального товару проти ф'ючерсної угоди в США називається "нотис", в Англії- "тендер".

Первинна купівля або первинний продаж ф'ючерсного контракту називається відкриттям позиції. При цьому купівля контракту називається відкриттям довгої позиції, а продане контракту - відкриттям короткої позиції. Користуючись такою термінологією, офсетну угоду можна визначити як закриття раніше відкритої позиції.

Порядок розрахунків у ф'ючерсній торгівлі досить складний.

Кожна фірма, що організує купівлю-продаж ф'ючерсних контрактів, має право встановити свій порядок їх укладання і виконання згідно з біржовим законодавством конкретної біржі.