Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бевз биржа 3-57.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
785.41 Кб
Скачать

13. Яка з наведених передумов має вирішальний вплив на розвиток біржової торгівлі:

1. Впровадження передових технологій виробництва, зв'язку, просування, продажу товарів тощо.

2. Розвиток ринкових відносин.

3. Поява цінних паперів.

4. Усі відповіді правильні.

14. Що не є умовами виникнення і функціонування біржі?

1. Конкуренція.

2. Вільне ціноутворення.

3. Централізоване управління економікою.

4. Свобода підприємництва.

15. Перспективи розвитку біржового ринку:

1. Виникнення ф'ючерсної торгівлі.

2. Розвиток біржової торгівлі цінними паперами.

3. Поява опціонної торгівлі.

4. Розвиток комп'ютерних систем торгівлі.

Тема 2. Товарні біржі

ТА ОСОБЛИВОСТІ ЇХ ДІЯЛЬНОСТІ

В УКРАЇНІ

2.1. Визначення товарної біржі та її функції. - - •" ' • "■•'

2.2. Класифікація товарних бірж.

2.3. Формування національного біржового ринку.

2.4. Сучасні тенденції та перспективи розвитку бірж в Україні.

=} Ключові терміни і поняття: товарна біржа; функції біржі; види товарних бірж:: спеціалізована, універсальна, відкрита, закрита, національна, міжнародна; біржі реального товару, ф'ючерсш, опціонні, комплексні.

32

Розділ 1. Економіко-організаційні основи біржової торгівлі

2.1. ВИЗНАЧЕННЯ ТОВАРНОЇ БІРЖІ ТА її ФУНКЦІЇ

Товарна біржа

г

це класичний інструмент ринкової економіки, що формує оптовий ринок

товарів шляхом організації і регулювання біржової торгівлі

У Господарському кодексі України, який набув чинності з 1 січня 2004 року (розділ VI "Особливості правового регулювання в окремих галузях господарювання", глава 30 "Особливості правового регулювання господарсько-торговельної діяльності", параграф 4 "Біржова торгівля", статті 278-282), визначено мету торговельно-біржової діяльності, надано визначення товарної біржі, зазначено особливості її створення, реєстрації, права та обов'язки.

Так, стаття 278 констатує, що здійснення торговельно-біржової діяльності має на меті організацію та регулювання торгівлі шляхом надання послуг суб'єктам господарювання у здійсненні ними торговельних операцій спеціально утвореною господарською організацією - товарною біржею.

Відповідно до статті 279 товарна біржа є особливим суб'єктом господарювання, який надає послуги в укладенні біржових угод, виявленні попиту і пропозицій на товари, товарних цін, вивчає, упорядковує товарообіг і сприяє пов'язаним з ним торювельним операціям (п. 1).

Товарна біржа є юридичною особою, діє на засадах самоврядування і господарської самостійності, має відокремлене майно, самостійний баланс, рахунки в установах банку, печатку зі своїм найменуванням (п. 2). Створюється на основі добровільного об'єднання зацікавлених суб'єктів господарювання (п. 3).

Державна реєстрація товарної біржі здійснюється відповідно до вимог статті 58 Господарського кодексу. Товарна біржа не займається комерційним посередництвом і не має на меті одержання прибутку (п. 7), здійснює свою діяльність за принципами рівноправності учасників біржових торгів, публічного проведення біржових торгів, застосування вільних (ринкових) цін (п. 8).

33

Економіко-організаційні основи біржової торгівлі

Згідно із Законом України "Про товарну біржу" (ст. 1) товарна біржа - це організація, що об'єднує юридичних і фізичних осіб, які здійснюють виробничу і комерційну діяльність і має за мету надання послуг в укладанні біржових угод, виявлення товарних угод, попиту і пропозиції на товари, вивчення, упорядкування і полегшення товарообігу і пов'язаних з ним торговельних операцій.

Мета діяльності товарної біржі - забезпечення умов для надання кваліфікованих посередницьких послуг; виявлення цін біржового ринку; вивчення попиту та пропозиції товарів; впорядкування оптового обороту.

Таким чином, законодавством України визначені такі головні особливості товарних бірж:

- не займаються комерційною діяльністю;

- не мають на меті отримання прибутку; " ь

- не можуть бути утворені у формі акціонерного товариства. ''

Ефективність діяльності бірж значною мірою визначається функціями, що ними виконуються. Умовно сукупність цих функцій можна поділити на основні та допоміжні (рис. 7).

Концентрація попиту та пропозиції в єдиному місці досягається завдяки організації біржових зборів для проведення гласних публічних торгів, а саме:

- проведення біржових торгів. Для цього біржа повинна мати в своєму розпорядженні біржовий зал з місцем для проведення біржових торгів, обладнаний засобами телефонного, телетайпного та іншого зв'язку. Він повинен уміщувати досить велику кількість продавців і покупців, які ведуть відкритий біржовий торг. Біржовий торг (біржова сесія, біржові збори) обмежується чітко фіксованими рамками - 4-6 год. на добу;

- розроблення правил біржової торгівлі, тобто норм і правил поведінки учасників торгу в залі;

- матеріально-технічне забезпечення торгів включає обладнання біржового залу, робочих місць учасників торгів, комп'ютерне забезпечення всіх процесів на біржі тощо;

- навчання персоналу біржі;

- розроблення вимог і правил для учасників торгів.

Регулювання оптового товарообігу на підставі законів ринку (ринкових законів).

34

Розділ 1. Економіко-організаційні основи біржової торгівлі

Функції товарних бірж

Основні

Допоміжні

Забезпечення високої концентрації попиту і пропозиції _____в одному місці________

Регулювання оптового

товарообігу на основі ринкових

законів

Стандартизація якісних

параметрів товарів, що реалізуються

Стандартизація біржових контрактів на купівлю-продаж ___________товарів___________

Формування нової системи господарських зв'язків

Кваліфіковане посередництво між продавцями та покупцями

Формування ринкових цін, які найбільш об'єктивно відображають співвідношення попиту і пропозиції на товари, що склало-ся в процесі біржових торгів

Зближення продавців і покупців ________у просторі і часі________

Боротьба з проявами монопо-лізму на товарному ринку

Здійснення арбітражу між 1 учасниками біржових угод |^

Прискорення та раціоналізація

розрахункових операцій

за біржовими угодами

Участь у формуванні

дохідної частини

державного і місцевих

бюджетів

Надання різноманітних послуг клієнтам

Формування умов для мінімізації

комерційних та фінансових __^_______ринків____________

Надання учасникам товарних ринків оперативної комерційної __________інформації__________

Рис. 7. Функції товарних бірж

35

__________Економіко-організаційні основи біржової торгівлі__________

Формування ринкових цін на основі попиту та пропозиції товарів. Біржа бере участь у формуванні й регулюванні цін на всі види біржових товарів. Біржова ціна встановлюється в процесі її котирування, яке розглядається як найбільш важлива функція біржі. При цьому біржове котирування цін - це процес виявлення середніх, об'єктивних цін на основні біржові товари, який здійснюється котирувальною комісією за встановленою методикою на підставі свідчень про кон'юнктуру ринку і ціни укладених біржових угод на попередніх торгах.

Концентрація попиту та пропозиції на біржі, укладання великої кількості угод виключає вплив неринкових факторів на ціну товару, робить її максимально наближеною до реального попиту та пропозиції. Крім того, механізм ціноутворення на біржі максимально враховує економічні інтереси партнерів по угоді.

На біржі торгують товарами (контрактами) з постачанням через декілька місяців після дати укладання угоди, тим самим відбувається процес щоденного прогнозування цін на майбутні дати постачання товару, тобто має місце реальне цінопрогнозування, і не тільки цін на біржові товари, але і на всі ті активи, які засновані на цих біржових товарах.

Зближення продавців та покупців у просторі та часі. Біржа сприяє формуванню ефективних міжрегіональних зв'язків виробників та покупців через механізм строкових угод (форвардних, ф'ючерсних), ув'язує поточні та перспективні взаємні інтереси продавців та покупців товарів.

Страхування цінових та курсових ризиків (хеджування - від англ. "хедж" - огорожа; контракт для страховки від ризику зміни цін) - біржове страхування учасників біржової торгівлі від несприятливих для них коливань цін. Для цього на біржі використовують спеціальні види угод і механізми їх укладання при торгівлі ф'ючерсними контрактами.

Одна з важливих переваг бірж в умовах цивілізованого ринку те, що угоди на біржах можуть укладатися з метою як продажу або купівлі реального товару, так і страхування від можливої зміни ціни на товар (ф'ючерсні, строкові угоди), тобто купівлі-продажу не товару, а біржових контрактів на товар (паперові, або фіктивні угоди). Зазвичай виробники товару хеджуються від зниження цін на їх продукцію, а покупці - від підвищення цін на продукцію, що закупається.

36

Розділ 1. Економіко-організаційні основи біржової торгівлі

Серед допоміжних функцій, що виконує біржа, можна виділити такі:

Стандартизація біржових контрактів на купівлю-продаж товарів. Ці функції включають: стандартизацію вимог до якісних характеристик біржового товару; стандартизацію розмірів партій товару; розроблення єдиних вимог до розрахунків по біржових угодах (включаючи умови й терміни постачання за контрактами, взаємо-розрахунки й розрахунки з біржею).

Нині на вітчизняних ринках угоди практично оформляються контрактом по суті єдиної, уніфікованої форми, в яку за згодою сторін вносяться різні умови угоди. З розвитком біржової торгівлі, особливо з появою ф'ючерсних бірж, у біржових термінових контрактах, по суті, стандартизуватиметься все, крім ціни й терміну (позиції) поставки товару: його обсяг і ґатунок (біржова одиниця "лот" та базисний сорт), умови доставки і фрахтування, форма розрахунків. Це сприятиме полегшенню організації біржової торгівлі, максимальному скороченню часу на виконання угод, збільшенню обороту біржі й прискоренню обігу капіталів.

Здійснення арбітражу між учасниками біржових угод, або вирішення суперечок, що виникають по укладених біржових угодах в ході біржових торгів.

Виконання біржею цієї функції забезпечує: захист майнових прав та законних інтересів учасників біржової торгівлі; дотримання договірних обов'язків; підвищення ефективності біржових угод; виявлення торговців, які намагаються діяти шляхом обману, шахрайства тощо; улагодження помилок, що виникають в ході торгів через неточність записів про угоди, збої системи комп'ютерного забезпечення й інших суто людських або технічних помилок.

Функція гарантування виконання угод досягається за допомогою біржових систем безготівкових розрахунків, заліку взаємних вимог і зобов'язань учасників торгів, організації їх виконання, тобто з використанням систем клірингу і розрахунків.

Інформаційна діяльність, збір і реєстрація даних про біржові ціни, попит та пропозицію на кожних біржових торгах, з подальшим їх узагальненням і публікацією, надання клієнтам, іншим зацікавленим організаціям інформації про наявність товарів, компанії, що торгують на біржі, ринкову кон'юнктуру, прогнози різних ринків та ін.

37

__________Економіко-організаційні основи біржової торгівлі _______

Інформаційна діяльність сучасної біржі в розвинених країнах настільки значна, що до 30% своїх прибутків вони отримують від продажу біржової інформації.

Надання різноманітних послуг клієнтам Перелік цих послуг може бути на кожній біржі різний і включатиме консультаційні, рекламні, маркетингові, юридичні тощо, характер яких пов'язаний з процесом здійснення біржових угод та товаропостачання.

2.2. КЛАСИФІКАЦІЯ ТОВАРНИХ БІРЖ

З розвитком біржової торгівлі виникли різноманітні товарні біржі. Вивченню особливостей їх роботи, структури, складу органів управління допомагає їх класифікація, тобто об'єднання в певні групи відповідно до обраної ознаки класифікації. Під ознаками класифікації потрібно розуміти характерні, відмітні особливості, властиві біржам, які дозволяють об'єднати їх у певні групи. З метою впорядкування товарні біржі класифікуються за такими найбільш суттєвими ознаками (рис. 8).

1. За регіоном дії, тобто залежно від місця та ролі у світовій торгівлі біржі розподіляють на національні, міжрегіональні та міжнародні.

Національні біржі діють у межах однієї окремої країни (держави); враховують особливості розвитку виробництва, обігу та споживання матеріальних ресурсів даної країни; ураховують валютний, податковий, торговельний режим держави; перешкоджають участі в біржовій торгівлі осіб і фірм, що не є резидентами країни.

Залежно від сфери діяльності їх можна умовно поділити на центральні (столичні), міжрегіональні й регіональні (локальні). Так, в Україні більша частина бірж зосереджена в Києві, а до регіональних належать ті, що розташовані в обласних центрах.

За сучасних умов в Україні жодну з бірж не можна віднести до міжнародних, оскільки вони не відповідають міжнародним стандартам. А розміщення й характер діяльності майже не орієнтуються на регіональні особливості товарних і фондових ринків, економічне районування країни. До національних належать більшість товарних бірж країн континентальної Європи.

38

Економіко-організаціпні основи біржової торгівлі__________

Географічно біржі в Україні пов'язані з адміністративно-територіальним принципом управління. Значна частина бірж зосереджена у Києві, менша — в Харкові, Донецьку, Дніпропетровську. До участі у біржових торгах на цих біржах залучаються продавці та покупці з різних регіонів України, тому вони належать до центральних. Біржі, розташовані у великих обласних центрах, належать до міжрегіональних або локальних. Регіональні діють в межах регіону, наприклад, Тернопільська товарна біржа (обслуговує західний регіон України), Одеська товарна біржа обслуговує Причорноморський регіон; локальні - в межах області, наприклад, Чернівецька товарна біржа.

Міжнародні біржі - це особливий вид постійно діючого оптового ринку, що охоплює кілька держав, на якому здійснюються операції купівлі-продажу певних біржових товарів.

Міжнародні біржі обслуговують конкретні світові товарні та фондові ринки. У їх роботі можуть брати участь представники ділових кіл різних країн.

Особливості міжнародних бірж:: забезпечення вільного переказу прибутку, що отримується по біржових операціях; укладання спекулятивних (арбітражних) угод, що дають можливість отримання прибутку на різниці котирувальних цін на біржах різних країн.

Провідні міжнародні товарні біржі зосереджені головним чином у трьох країнах: Англії, США, Японії (табл. 2). На частку цих країн у 90-х роках XX ст. припало понад 90% усього міжнародного біржового обороту.

Розвиток ринкової економіки, величезний економічний потенціал та роль США як лідера світового співтовариства зумовили становлення розгалуженої біржової мережі у цій країні, що має значний вплив на біржову мережу світу. Про це свідчить той факт, що тут розміщені найбільші товарна та фондова біржі світу: Чиказька торгова палата (Спіса§о Воагд оі Тгаде) та Нью-Йоркська фондова біржа (№\у Уогк 8іоск Ехспап§е).

Для біржової мережі США характерні процеси концентрації, що призвели до скорочення кількості бірж. Усі американські товарні біржі мають певні спільні характеристики, але серед них немає двох однакових. Майже всі товарні біржі є ф'ючерсними [43].

40

Розділ 1. Економіко-організаційні основи біржової торгівлі

Таблиця 2

Десять провідних світових товарних бірж

№ пор.

Назва товарної біржі

Основні групи товарів, що реалізуються

1

Чиказька торгова палата

Пшениця, кукурудза, овес, соєві боби, соєва олія, срібло, золото

2

Чиказька товарна біржа

Жива велика рогата худоба, живі свині, бекон, пиломатеріали

3

Нью-Иоркська товарна біржа

Нафта, бензин, дизельне паливо, пропан, платина

4

Паризька біржа "Матиф"

Цукор, картопля, какао-боби

5

Нью-Иоркська товарна біржі

Золото, срібло, мідь, алюміній

6

Токійська промислова біржа

Бавовна, вовна, каучук, платина, золото, срібло

7

Сіднейська ф'ючерсна біржа

Жива велика рогата худоба, вовна

8

Лондонська біржа металів (ЛБМ)

Мідь, алюміній, цинк, свинець, олово, срібло, паладій

9

Нью-Иоркська біржа кави, цукру та какао

Цукор-сирець, кава, какао-боби

10

Лондонська ф'ючерсна та опціонна біржа

Цукор-сирець, кава, какао-боби

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]