Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Для семинара 1 - Система БПП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
239.62 Кб
Скачать

Оперативна діяльність fao

Оперативна діяльність Продовольчої і сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй (FAO) так само різноманітна, як і саме продовольство, і сільське господарство. Вона направлена на надання практичної допомоги в пошуку шляхів сприяння в боротьбі з голодом і включає оперативні дії у разі повеней і інших стихійних бід, допомогу по запобіганню грунтовій ерозії і в розробці національних стратегій по охороні продовольства.

Кількість проектів FAO в польових умовах вельми велика. Контроль за хворобами тварин і рослин в різних країнах або регіонах може коштувати мільйони доларів, тоді як проект FAO наприклад, по відновленню зернових запасів або реорганізації місцевого ринку, вартістю всього лише 2-3 тисячі доларів США може істотно змінити реальне життя людей.

Оперативна діяльність FAO на сьогодні здійснюється за наступними шістьма головними програмами: спеціальна програма охорони продовольства; програма по технічній співпраці; цільові фонди і проекти, що фінансуються Програмою розвитку ООН; проекти «Телефуд» в малих масштабах; дії в надзвичайних обставинах і при реабілітації, а також «Эмпресс» – система швидкого реагування в цілях запобігання хворобам тварин і захисту рослин від пестицидів.

Спеціальна програма по охороні продовольства FAO розроблена в 1994 році. Вона діє майже в 70 країнах світу. Програма передбачає не тільки кількість продовольства, але також його стабільність, доступ до нього людей, допомагає сільським громадам бути менш уразливими у разі засухи, при появі небезпечних шкідників, сприяють зростанню прибутків фермерів. Фермери випробовують кращі шляхи ведення фермерства, включаючи нові технології, як, наприклад, дешеві насоси, різні плани посівів і шляхи виробництва різноманітної продукції. Вдалий досвід узагальнюється і розповсюджується по всій країні. Країни-учасниці спеціальної програми фінансують її діяльність зі своїх власних ресурсів. Програма підтримує і проект „Співпраця Південь-Південь”, де країни, що розвиваються, обмінюються експертами з польових робіт і обмінюються досвідом.

Програма технічної співпраці FAO (ПТС) надає гранти для порівняно короткострокових (не більше 24 місяців), але дуже відчутних і конкретних по вимірюваних результатах проектів. Проекти програми заповнюють критичні пропуски і мають ефект каталізатора. За допомогою цих проектів FAO надає странам-членам свій досвід і знання шляхом мобілізації місцевих ресурсів. ПТС дає гранти, але не позики. Вона може працювати з дуже широким колом партнерів і її активність за останні роки значно виросла.

Цільові фонди, у свою чергу, можуть здійснювати довгострокові проекти для роботи з місцевим населенням в цілях розвитку стійких шляхів використання місцевих природних ресурсів.

Програма «Телефуд», почата FAO в 1997 році, включає серію концертів, спортивних подій і інших заходів щодо боротьби з голодом. Вона практично зуміла спонсорувати короткострокові проекти, як це було, наприклад, в Африці, де програма «Телефуд» за допомогою донорів допомогла придбати велосипеди і пересувні холодильники для місцевих дистриб'юторів. Великі концерти «Телефуд» в Дакарі, Сієтлі, Йоханесбурзі, Монте-Карло, на Ямайці, на Аукціоні знаменитостей в Каїрі, а також менш значні події по всьому світу могли зібрати більше 9 млн. доларів. У 110 країнах світу «Телефуд» допомагає здійснювати більше 1000 проектів, вартість кожного з яких в середньому складає 7 тис. дол. «Телефуд» користується підтримкою деяких корпоративних спонсорів, включаючи «Адобе», «Фольксваген» і «Пармалат».

Спеціальна програма дій в надзвичайних обставинах і при реабілітації допомагає людям ліквідовувати наслідки війни і природних катаклізмів. FAO не надає їм продовольство. Натомість, вона допомагає людям наново почати виробництво продукції. Її типова діяльність включає надання насіння і знарядь виробництва, відновлення іригаційних систем і випуск технічних приладів для зберігання продуктів, захист рослин і вакцини для тваринництва. FAO одержує донорські фонди для цієї роботи. Для допомоги в невідкладних ситуаціях FAO вдається до глобального інформування і системи завчасного попередження; здійснює збір даних зі всіх джерел: від супутникових зображень до місцевих ринкових цін; надає інформацію про продовольчу кризу, що насувається.

«Емпрес» – це система FAO швидкого реагування по запобіганню впливу шкідників і різних хвороб. Вона діє в бідних країнах, коли неврожай і засуха викликають голод, коли хвороби тварин і шкідники рослин такі, як сарана, створюють необхідність проведення міжнародних операцій.