Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод ток испр 14.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
7.05 Mб
Скачать

Типи токарних верстатів

Група верстата

Типи верстатів

назва

група

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Токарні

1

автомат, (напівавтомат) одношпинд-ельний

автомат, (напівавтомати) багатошпин-дельний

револьверний

токарно-револьверні напівавтомати

карусельний

токарно-гвинторізний, лобовий

багаторізцевий

спеціалізований, затиловочний

різні токарні

Позначення верстатів токарної групи:

Наприклад, під моделлю 1К62 розуміють:

1 – токарний верстат (цифра показує групу)

6 – токарно-гвинторізний (тип верстата);

2 – висота центрів верстата, вказує на максимальний розмір заготовки, який можливо встановити над станиною (400 мм)

Основні вузли верстата 1К62

Рис. 12 – Загальний вигляд токарно-гвинторізного верстата моделі 1К62

1 – рукоятки керування коробкою швидкостей, 2 – рукоятка перемикання ланки збільшення кроку , 3 – рукоятка керування реверсом для нарізування правих і лівих різьб, 5 – маховичок ручного поздовжнього переміщення супорта, 6 – маховик для вмикання і вимикання рейкової шестірні, 7 – рукоятка ручного поперечного переміщення супорта, 8 – кнопкова станція, 9 – рукоятка ручного переміщення верхньої частини супорта, 10 – кнопка для ввімкнення швидких переміщень супорта, 11 – рукоятка для вмикання, вимикання і реверсування поздовжньої та поперечної подач супорта, 12,14 - рукоятка для вмикання, вимикання і реверсування обертання шпинделя, 13 – рукоятка включення маткової гайки фартуха, 15,16 – рукоятки керування коробкою подач

Токарно-гвинторізний верстат складається з наступних вузлів (рис.12). Станина Ж з горизонтальними призматичними напрямними служить для монтажу вузлів верстата й закріплена на двох тумбах. У передній тумбі змонтований електродвигун головного привода верстата, у задній тумбі - бак для зберігання мастильно-охолоджувальної рідини й насосна станція для подачі рідини в зону різання при обробці заготовок. У передній бабці Б, яка установлена з лівої сторони станини, змонтована коробка швидкостей верстата та шпиндель. Механізми й передачі коробки швидкостей дозволяють одержувати різні частоти обертання шпинделя верстата. На шпинделі закріплюють затискні пристрої для передачі обертового моменту оброблюваної заготовки. На лицьовій стороні передньої бабки встановлена панель управління механізмами й передачами коробки швидкостей.

Коробка подач З розташована з лицьової сторони станини. У коробці подач змонтовані механізми й передачі, що дозволяють одержувати різні швидкості руху супорту. З лівої торцевої сторони станини встановлена гітара А змінних зубчастих коліс, необхідних для налагодження верстата для нарізування модульних і пітчевих різьб.

Поздовжній супорт В встановлений на напрямних станини, переміщується по ним і забезпечує поздовжню подачу різця. По напрямним поздовжнього супорта перпендикулярно осі обертання заготовки переміщується поперечна каретка, на якій змонтований верхній супорт. Поперечна каретка забезпечує поперечну подачу різця. Верхній поворотний супорт можна встановлювати під будь-яким кутом до осі обертання заготовки, що необхідно при обробці конічних поверхонь заготовок. На верхньому супорті змонтований чотирьохпозиційний поворотний різцетримач, у якому можна одночасно закріплювати чотири різці. До поздовжнього супорта кріплять фартух Д верстата. У фартуху змонтовані механізми й передачі, що перетворюють обертовий рух ходового вала або ходового гвинта в поступальні рухи супорту.

Задня бабка Г встановлена з правої сторони станини й переміщується по її напрямним. У пінолі задньої бабки встановлюють задній центр або інструмент для обробки отворів (свердла, зенкери, розвертки). Корпус задньої бабки зміщується відносно її основи в поперечному напрямку, що необхідно при обточуванні зовнішніх конічних поверхонь.

Для запобігання працюючого від травм стружкою, що сходить, на верстаті встановлюють спеціальний захисний екран.

Рухи верстата: головний рух різання – обертання шпинделя з оброблюваною деталлю, допоміжний рух різання – рух подачі, це переміщення супорта в поздовжньому та поперечному напрямках, також задній бабкі можливо повідомляти рух подачі вздовж осі шпинделя разом з супортом. Всі рухи подач є прямолінійними поступальними рухами. Допоміжні рухи – швидке переміщення супорта в поздовжньому та поперечному напрямках, поворот верхньої частини супорта під любим кутом до вісі обертання деталі, переміщення та затиск задньої бабки, поворот чотирьох позиційного різцетримача.

Умовні позначення кінематичних елементів на кінематичних

схемах верстатів

Таблиця 1 – Умовні позначення на кінематичних схемах

п/ч

Найменування

Позначення

Передаточне відношення

1

2

3

4

1.

Вал, валик, вісь

2.

Підшипники

Кочення радіальні

Ковзання радіальні

3.

Пасова передача

4.

Циліндричні зубчасті колеса:

які вільно сидять на валу

на глухій шпонці

на ковзній шпонці

на висувній шпонці

Продовження таблиці 1

1

2

3

4

5.

Циліндрична зубчаста передача

6.

Конічна зубчаста передача

7.

Черв’ячна передача

8.

Рейкова передача

9.

Ходовий гвинт і гайка

10.

Муфта

Головний рух. Головним рухом в верстаті є обертання шпинделя, яке він отримує від електродвигуна за допомогою коробки швидкостей. Обертання передається пасовою передачею 150/256 на вал І. Фрикційна муфта М1 на І валу слугує для вмикання прямого і зворотного обертання шпинделя. При прямому ході вал ІІ отримує дві різні частоти обертання через подвійний рухомий блок шестірень Б1 - або . При зворотному ході з валу ІІ передається обертання через передачу і . Наявність потрійного блоку Б2 дозволяє отримати на валу IV шість різних чисел обертів за хвилину, які безпосередньо можуть бути передані на шпиндель через шестірні через муфту М2. Коли муфта М2 розмикається обертання передається через перебір. В цьому випадку обертання шпинделю передається через два подвійних блока Б3 і Б4, які дозволяють отримати три передаточних відношення 1, 1/4 і 1/16 (четверте передаточне відношення співпадає з другим) та зубчатою парою . Через перебір шпиндель отримує 18 різних частот обертання, а всього він має 24 частоти обертання – від 16 до 1600 об/хв.

Рис. 13 – Кінематична схема токарно-гвинторізного верстата

моделі 1К62

Мале кінематичне рівняння коробки швидкостей:

об/хв

Загальне кінематичне рівняння коробки швидкостей:

об/хв

Рух поздовжньої подачі. Поздовжнє переміщення супорта розраховується з одного оберту шпинделя і здійснюється у такий спосіб: від шпинделя через передачу і через гітару змінних зубчастих коліс обертання передається на Х вал коробки швидкостей. Ввімкнувши муфту М3 обертання передається через зубчасту пару і обертає конус Нортона Ni. Він має 8 шестірень: 26, 28, 32, 36, 38, 40, 44, 48 від якого обертання передається на через проміжне колесо 34 на накидне 28 на ХІ вал. Далі обертання передається на ХІІІ вал через передачі на множний механізм, який складається із двох подвійних блоків шестірень Б5 і Б6 ( в органах керування верстатом ці блоки позначені: Б І - , Б ІІ - і В І - , В ІІ - ), які забезпечують отримання чотирьох різних передаточних відношень: 1/8, 1/4, 1/2, 1 і через передачу обертається ходовий вал, по якому разом з фартухом переміщується колесо 40. Далі рух передається через передаточні відношення фартуха на рейкове колесо z = 12 (модуль зачеплення m = 3 мм). Колесо 12, знаходиться в зачеплені з рейкою, яка прикріплена до станини, котиться по ній і переміщує фартух з супортом.

Кінематичний ланцюг поздовжніх подач супорта:

Нарізування метричної різьби. Починається з одного оберту шпинделя. При нарізанні різьби для переміщення супорта застосовується ходовий гвинт з кроком 12 мм. Для цього ланцюга обертання від валу ХV передається на ходовий гвинт при ввімкнені муфти М5. Маточна гайка замкнута разом з гвинтом, переміщується разом з фартухом і супортом. Передача фартуха в цьому випадку не бере участі.

Для нарізання метричної різьби з кроком до 12 мм кінематичний ланцюг має наступний вигляд:

А при кроці різьби більше 12 мм:

Нарізування дюймової різьби. Починається з одного оберту шпинделя. Дюймова різьба характеризується числом ниток на дюйм. Кінематичний ланцюг такий же, як і при нарізанні метричної різьби, тільки конус шестірень являється веденим, для чого муфта М3 вимикається, муфта М5 лишається ввімкненою.

Для дюймової різьби кінематичний ланцюг має наступний вигляд: