Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод_2курсова.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
1.26 Mб
Скачать

38

Міністерство освіти і науки України

Криворізький технічний університет

Кафедра інформатики, автоматики і систем управління

Методичні вказівки

до виконання курсової роботи з дисциплін:

"Програмування",

"Алгоритмічні мови та програмування".

для студентів спеціальностей

7.091401 "Системи управління і автоматики"

7.091501 "Комп’ютерні системи і мережі"

усіх форм навчання

м. Кривий Ріг

2006 р.

Укладачі: В.А.Чубаров, А.А.Жосан, М.П.Ковальов

Відповідальний за випуск: В.М.Назаренко

Рецензент: А.А.Азарян

У даних методичних вказівках наявні такі матеріали, як порядок виконання курсової роботи і вимоги щодо оформлення пояснювальної записки. Вони містять додатки, в яких наведені розділи з ДСТУ 3008-95 “Документація. Звіти в сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення”, теми курсових робіт, вимоги до блок-схем алгоритмів.

Призначені для виконання курсової роботи студентами початкових курсів спеціальностей "Системи управління і автоматики", "Комп’ютерні системи і мережі".

Розглянуто

на засіданні кафедри

інформатики, автоматики

і систем управління

Протокол № 8

від 22. 03. 2006р

Схвалено

на вченій раді

факультету інформаційних технологій

Протокол №6

від 30. 06. 2006р

Передмова

Програмування входить до циклу дисциплін природничо-наукової підготовки студента. Традиційно ця дисципліна вивчається студентами першого та другого курсів спеціальностей інформаційного напрямку. Загальний обсяг годин, які відводяться на вивчення програмування складає 216, з них 112 годин надається студенту для самостійного вивчення матеріалу. Викладання цієї дисципліни має за мету надання студентові базових теоретичних знань, придбання студентом навичок у розробці програмних продуктів та опанування сучасних інструментальних засобів.

Курсова робота передбачає виконання студентом цілої низки стандартних дій по розробці програмного забезпечення - від постановки задачі до програмної реалізації, розробки програмної документації та захисту роботи. Таким чином курсове проектування є завершальним етапом у викладанні дисциплін “Програмування” і "Алгоритмічні мови та програмування".

1. Порядок виконання курсової роботи

Основні етапи виконання курсової роботи:

  • постановка задачі;

  • проектування програми;

  • написання програми;

  • тестування програми;

  • оформлення пояснювальної записки;

  • захист роботи.

1.1. Постановка задачі

Постановки задачі є самостійним етапом роботи і завершується створенням двох документів: плану проекту та розділу пояснювальної записки “Специфікація програми”. На цьому етапі визначається перелік функцій, які виконує програма, i пропонується інтерфейс користувача, з яким пов’язуються функції програми. Описуючи інтерфейс користувача (вікна, керуючі елементи, тощо), обов’язково використовувати рисунки.

Під час написання програми можуть виникнути принципові труднощі пов’язані з недооцінкою поставленої задачі. У цих випадках треба критично переглянути постановку задачі.

1.2. Проектування програми

На цьому етапі розробляється функціональна схема програми, формати вхідних, вихідних та проміжних даних, блок-схеми алгоритмів головної частини програми та підпрограм.