Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бутинець 30-74.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
448.51 Кб
Скачать

Лекція 2. Підприємство як організаційна структура підприємництва

Запам'ятайте! Мінімальна заробітна плата — це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може проводитися оплата за виконану працівником місячну, годинну норму праці (обсяг робіт).

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов'язковою на території України для підприємств усіх форм власності та господарювання.

Виділяють наступні види оплати праці:

^ основна заробітна плата - це винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітку, обслуговування, посадові обов'язки). Вона встановлюється у вигляді тарифних ставок (окладів) і відрядних розцінок для робітників і посадових окладів для службовців.

^ додаткова заробітна плата - це винагорода за працю понад встановлені норми, за трудові успіхи та винахідливість і за особливі умови праці. Вона включає доплати, надбавки, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством; премії, пов'язані з виконанням виробничих завдань і функцій.

/ інші заохочувальні та компенсаційні виплати - це виплати у формі винагород за підсумками роботи за рік, премії за спеціальними системами та положеннями, компенсаційні й інші грошові матеріальні виплати, які не передбачені чинним законодавством, або які встановлюються у розмірі, передбаченому нормативними актами.

Існують дві основні форми оплати праці - погодинна та відрядна.

При погодинній оплаті праці працівник отримує грошову винагороду залежно від кількості відпрацьованого часу та тарифної ставки (окладу) за фактично відпрацьований час.

Погодинну оплату застосовують у наступних випадках:

^ якщо робота потребує уваги, ретельності та розумової активності;

^ якщо робітнику необхідно звикнути до роботи;

ґ досить важко або неможливо встановити заробітну плату відповідно до кількості виробленої продукції.

При відрядній формі заробіток залежить від кількості виготовленої продукції та встановленої розцінки за одиницю виконаної роботи.

Відрядну форму оплати праці використовують для:

^ оплати однотипної, обмеженої діяльності окремого робітника чи групи осіб, яка регулярно повторюється та піддається виміру;

45

Основи бізнесу

^ підвищення інтенсивності праці, посилення "конкуренціГ серед робітників;

/ скорочення витрат на контроль за робітниками.

При відрядній оплаті праці заробіток збільшується при підвищенні продуктивності праці. У цьому випадку принцип підвищення продуктивності праці, виконується повніше, ніж при погодинній системі оплати праці.

Водночас матеріальна мотивація передбачає і застосування матеріальних санкцій, зокрема відрахування частини заробітної плати за брак.

Моральні мотивації праці - комплекс стимулів, що грунтуються на психологічних, морально-етичних цінностях колективу й окремого працівника, спрямована на досягнення вищих результатів трудової діяльності окремого працівника та вищої ефективності виробництва підприємства.

Адміністративні мотивації праці грунтується на дисципліні праці, відповідальності працівників за виконання своїх обов'язків. Передбачають дисциплінарні заохочення та дисциплінарну відповідальність (зауваження, штрафи, звільнення з роботи).

У світі Цікавою є система стимулювання на ЗАТ "Новокраматорський

машинобудівний завод " (НКМЗ).

Новокраматорський машинобудівний завод — найбільший в Україні виробничий комплекс, що спеціалізується на проектуванні, виготовленні та комплексному постачанні гірничорудного, цікавого металургійного, прокатного, ковальсько-пресового, підйомно-транспортного та гідротехнічного устаткування.

Система мотивації працівників на ЗАТ "Новокраматорський машинобудівний завод" наступна: якщо немає відхилень від технічних вимог креслення, верстатник одержує винагороду в розмірі 15 % відрядної заробітної плати. За будь-яких відхилень від якості премія верстатнику за роботу з "талоном якості" не виплачується, а в самому талоні ставиться прочерк. За наявності трьох і більше прочерків за квартал талон у верстатника вилучається, а сам він направляється до заводського відділу розвитку персоналу для підвищення кваліфікації.

Система нематеріальних форм заохочення ЗАТ "НКМЗ" включає такі основні елементи: трудове змагання та визнання заслуг, навчання та перепідготовку кадрів, розвиток і планування кар 'єри, соціальний захист персоналу, корпоративну культуру як механізм, що інтегрує чотири наведені вище складові.

На вищому рівні нематеріальних форм заохочення - визнання заслуг працівників, які зробили особливий внесок у розвиток підприємства та мають багаторічний стале бездоганної роботи на заводі. Так, на ЗАТ "НКМЗ" запроваджено заводські почесні звання — "Почесний новокраматорець", "Ветеран праці НКМЗ", "Заслужений верстатник НКМЗ". До 2003р. загальна чисельність працівників, відзначених такими званнями становила, 1269 чоловік.

Отже, оптимальне поєднання стимулів до праці сприяє висококваліфікованій та добросовісній праці.

46

Лекція 2. Підприємство як організаційна структура підприємництва

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ

Теми рефератів:

1. Принципи діяльності підприємств.

2. Порядок укладання трудового контракту та його суттєві умови.

Теоретичні питання:

1. Розкрийте сутність поняття "юридична особа", "фізична особа" та "підприємство".

2. Розкрийте сутність класифікації юридичних осіб відповідно до вимог чинного законодавства.

3. Як слід обирати назву підприємства?

4. Які види підприємств в Україні Ви знаєте?

5. Які види об'єднань підприємств в Україні Ви знаєте?

6. Дайте визначення поняттю "договір"?

7. Які види договорів працівників з адміністрацією Ви знаєте? Назвіть їх особливості.

8. У чому полягає сутність кадрової політики підприємства?

9. Пояснити необхідність мотивації працівників.

10. Охарактеризуйте форми оплати праці.

Завдання 2.1

Необхідно: знайти відповідне визначення для кожного наведеного терміну.

Дані для виконання:

Термін

Визначення

1

2

__(1) Приватне підприємство

А. Підприємство, що створене на основі об'єднання майна різних форм власності

__(2} Змішане підприємство

Б. Підприємство, що утворюється, як правило, двома або більше засновниками за їх спільним рішенням (договором), діє на основі об'єднання майна та/або підприємницької чи трудової діяльності засновників, їх спільного управління справами

__(3) Корпоративне підприємство

В. Об'єднання підприємств, утворених за ініціативою підприємств, незалежно від їх виду, які на добровільних засадах об'єднали свою господарську діяльність

__(4) Унітарне підприємство

Г. Об'єднання, яке створюється за рішення Кабінету Міністрів України на певний строк з метою реалізації державних програм розвитку пріоритетних галузей виробництва та структурної перебудови економіки

47

Основи бізнесу

/

2

__(5) Господарське об'єднання

Д. Підприємство, що діє на основі приватної власності громадян чи суб'єкта господарювання (юридичної особи)

__(6) Промислово-фінансова група

Є. Підприємство, що створюється одним засновником, який виділяє необхідне для того майно, формує відповідно до закону статутний капітал, неподілєний на частки (паї), затверджує статут, розподіляє доходи, безпосередньо або через керівника, який ним призначається, керує підприємством і формує його трудовий колектив на засадах трудового найму, вирішує питання реорганізації та ліквідації підприємства

Завдання 2.2

Необхідно: визначити чи порушується чинне законодавство.

Дані для виконання: Підприємство "Комета" займається виготовленням одягу та взуття, але такий вид діяльності не передбачений статутом даного підприємства.

Завдання 2.3

Необхідно: визначити до якого виду підприємств за розміром відноситься магазин "Мрія ".

Дані для виконання: Щорічний обсяг валового доходу магазину "Мрія", який спеціалізується на роздрібному продажу канцелярського приладдя, становить в середньому ЗО тис. грн. При цьому в магазині "Мрія" працює 15 продавців, прибиральниця, бухгалтер і директор.

Завдання 2.4

Необхідно: визначити до якого виду підприємства за формою власності, способом створення та розміром відноситься підприємство "Некст ".

Дані для виконання: Підприємство "Некст" займається будівництвом та ремонтом житлових будинків. Засновниками даного підприємства згідно з статутом є ТзОВ "Будівельник" та громадянин Власенко В.О.

Середньооблікова чисельність працюючих підприємства становить -150 працівників, а щорічний середній обсяг валового доходу від виконання робіт - 1 млн. грн.

Завдання 2.5

Необхідно: визначити чи відноситься це підприємство до малих? Дані для виконання: Створено нове промислове підприємство, на якому відповідно до трудових договорів працює 60 працівників.

48

Лекція 2. Підприємство як організаційна структура підприємництва

Завдання 2.6

Необхідно: визначити вид об'єднання.

Дані для виконання: Для здійснення інвестиційної політики декілька підприємств створили шляхом об'єднання свого капіталу тимчасове статутне об'єднання '"Промінвест".

Завдання 2.7

Необхідно: визначити, якими видами договорів будуть оформлюватися операції наведені нижче? Відповідь оформити в таблиці.

Ситуація

Вид договору

Дані для виконання:

1) громадянин Петренко П.О. бере в банку позику в сумі 20 тис. грн.;

2) бабуся дарує онучці свої сережки;

3) підприємець наймає двох робітників для ремонту приміщень;

4) підприємець наймає двох службовців для роботи на п'ять років;

5) для переїзду працівнику безкоштовно надають машину підприємства.

Завдання 2.8

Необхідно: розрахувати заробітну плату працівника при погодинній формі оплати праці.

Дані для виконання: Робітник, який працює погодинно, відпрацював 21 день, а решту - хворів. Всього у місяці 23 робочих дні, тривалість зміни 8 годин, годинна тарифна ставка - 5 грн.

Завдання 2.9

Необхідно: розрахувати заробітну плату працівника при погодинній формі оппати праці.

Дані для виконання: Робітник відпрацював 18 днів по 8 годин у зміну, а решту днів він хворів. Всього у місяці 23 робочих дні, тривалість зміни 8 годин, оклад - 140 грн.

Завдання 2.10

Необхідно: розрахувати заробітну плату робітника при відрядній формі оплати праці.

Дані для виконання: Працівник виконав 150 операцій, розцінка за кожну операцію - 0,16 грн.; премія - 40 % від суми заробітної плати.

49

Основи бізнесу

Завдання 2.11

Необхідно: розрахувати заробітну плату робітника.

Дані для виконання: Працівник виготовив 300 одиниць продукції. Його годинна тарифна ставка - 4,2 грн., на виготовлення одиниці продукції він витрачає 0,5 години (30 хвилин).

Завдання 2.12

Необхідно: розрахувати заробітну плату робітника.

Дані для виконання: Робітник виготовив 200 одиниць продукції, його і одинна тарифна ставка - 4 грн. На виготовлення одиниці продукції він витрачає 20 хвилин.

Завдання 2.13

Необхідно: розрахувати заробітну плату робітника при погодинній формі оплати праці

Дані для виконання: Робітник, який працює погодинно відпрацював 23 дні по 8 годин у зміну. Тарифна ставка працівника -0,65 грн., премія - 45 % від заробітної плати.

Завдання 2.14

Необхідно:

^ визначити чи вигідно лікарю-косметологу наймати паркетника; ^ при якій ціні послуг паркетника його наші стає невигідним для лікаря-косметолога.

Дані для виконання: Кваліфікований лікар-косметолог, який за одну годину своєї праці заробляє 40 грн., вирішив покласти новий паркет у своїй квартирі. Він має досвід, щоб зробити це самостійно та навіть швидше, ніж професійний паркетник. Йому потрібно на виконання роботи 50 год., в той час як паркетнику- 70 год. Чи вигідно лікарю-косметологу наймати паркетника, якщо розцінки паркетника складають: а) 20 грн. за годину; б) 30 грн.; в) 40 грн.; г) 500 грн.

50

________Лекція 3. Господарські товариства в Україні__________

Кожне діло, яке потребує для свого ведення

більше однієї людини, є свого роду товариством.

З того моменту, коли підприємець залучає людей

на допомогу своєму ділу, навіть якщо це хлопець-

посильний, - він вибирає собі компаньйонів.

Генрі Форд

ЛЕКЦІЯ 3. ГОСПОДАРСЬКІ ТОВАРИСТВА В

УКРАЇНІ

3.1. Поняття і види господарських товариств

3.2. Господарські товариства неакціонерного типу: характеристика й особливості створення

3.3. Особливості створення підприємства у вигляді акціонерного товариства

Після вивчення лекції Ви повинні:

^ знати особливості діяльності господарських товариств різних видів; ■ґ розуміти переваги та недоліки створення господарських товариств різних видів.

Поняття, то розглядаються:

Господарське товариство (англ. сотрапу, рагіпегзНір) - це підприємство або інший суб'єкт господарювання, створене юридичними особами та/або громадянами шляхом об'єднання їх майна та участі в підприємницькій діяльності товариства з метою одержання прибутку.

Товариство з обмеженою відповідальністю (англ. Ьітііесі РагіпегзНір) - господарське товариство, що має статутний капітал, поділений на частки, розмір яких визначається установчими документами, та несе відповідальність за своїми зобов'язаннями тільки своїм майном.

Товариство з додатковою відповідальністю (англ. І]п1ітііе(і РагіпегзШр) - господарське товариство, статутний капітал якого поділений на частки визначених установчими документами розмірів і яке несе відповідальність за своїми зобов'язаннями власним майном, а у випадку його недостатності учасники цього • товариства несуть додаткову солідарну відповідальність у визначеному установчими документами однаково кратному розмірі до вкладу кожного з учасників.

Повне товариство (англ. І]піітііесі РагіпегзНір) - господарське товариство, всі учасники якого відповідно до укладеного між ними договору здійснюють підприємницьку діяльність від імені товариства та несуть додаткову солідарну відповідальність за зобов'язаннями товариства усім своїм майном.

з.*

51

Основи бізнесу

Командитне товариство (англ. Сотлшпсіііе РагіпегзНір) -господарське товариство, в якому один або декілька учасників здійснюють від імені товариства підприємницьку діяльність і несуть за його зобов'язаннями додаткову солідарну відповідальність усім своїм майном, на яке за законом може бути звернено стягнення (повні учасники), а інші учасники присутні в діяльності товариства лише своїми вкладами (вкладники).

Акціонерне товариство (англ. Зіоск Сотрапу) - господарське товариство, яке має статутний капітал, поділений на визначену кількість акцій однакової номінальної вартості, та несе відповідальність за зобов'язаннями тільки майном товариства, а акціонери несуть ризик збитків, пов'язаних із діяльністю товариства, у межах вартості належних їм акцій.

Акція (англ. зіоск, зНагє) — цінний папір без установленого строку обігу, що засвідчує пайову участь у статутному капіталі акціонерного товариства, підтверджує членство в акціонерному товаристві та право на участь в управлінні ним, дає право його власникові на одержання частини прибутку у вигляді дивіденду, а також на участь у розподілі майна при ліквідації акціонерного товариства.

Дивіденд (англ. сішкїепсі) — частина прибутку акціонерного товариства, що розподіляється щорічно між акціонерами у вигляді доходу на належні їм акції.

Холдингова компанія (англ. Ноійіпд) - суб'єкт господарювання, що володіє контрольним пакетом акцій інших компаній з метою контролю та управління їх діяльністю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]