Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бутинець 30-74.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
448.51 Кб
Скачать

Основи бізнесу

дивіденди на одну акцію у сумі 40 гри., а на Загальних зборах акціонерів оголошена сума дивідендів склала 80 грн. на одну акцію, то за результатами року йому виплатять ще 40 грн. на кожну акцію. Однак, якщо за результатами року акціонерне товариство отримує збитки або меншу суму прибутку, ніж за півріччя, то за рішенням Загальних зборів акціонерів надмірно сплачені дивіденди можуть бути повернуті акціонерами або зараховані в рахунок майбутньої виплати дивідендів.

Структура управління акціонерним товариством суттєво відрізняється від структури управління іншими господарськими

Управління акціонерним товариством

товариствами (рис. 3.4).

Загальні збори акціонерів

Правління

Рис. 3.4. Структура управління АТ

Вищим органом акціонерного товариства є Загальні збори акціонерів. У Загальних зборах мають право брати участь усі акціонери, незалежно від кількості та виду акцій, власниками яких вони є. Брати участь у Загальних зборах можуть і члени виконавчих органів, які не є акціонерами. Акціонери (їх представники), які беруть участь у загальних зборах, реєструються із зазначенням кількості голосів, яку має кожний учасник.

Загальні збори, як правило, збираються один раз на рік для вирішення важливих питань: визначення основних напрямів діяльності АТ на перспективу, внесення змін до Статуту, реалізація ключових кадрових питань тощо.

66

_________Лекція 3. Господарські товариства в Україні__________

В акціонерному товаристві з числа акціонерів може створюватися Спостережена рада (Рада акціонерного товариства), яка представляє інтереси акціонерів у перерві між проведенням Загальних зборів і в межах компетенції, визначеної Статутом, контролює і регулює діяльність правління. Статутом акціонерного товариства або за рішенням Загальних зборів акціонерів на Спостережену раду товариства може бути покладено виконання окремих функцій, що належать до компетенції Загальних зборів. Питання, віднесені Статутом акціонерного товариства виключно до компетенції Спостереженої ради, не можуть бути передані на' вирішення виконавчих органів товариства.

Контроль за фінансово-господарською діяльністю акціонерного товариства здійснюється Ревізійною комісією, яка обирається із числа акціонерів. Членами Ревізійної комісії не можуть бути члени Правління, Спостережної ради та інші посадові особи.

Перевірки фінансово-господарської діяльності правління проводяться Ревізійною комісією за дорученням Загальних зборів акціонерів, Спостережної ради, з її власної ініціативи або на вимогу акціонерів. Причому Ревізійній комісії акціонерного товариства повинні бути надані всі матеріали, необхідні для перевірки.

Ревізійна комісія доповідає про результати проведених нею перевірок на Загальних зборах акціонерного товариства або Спостереженій раді. Без висновку Ревізійної комісії Загальні збори акціонерів не можуть затверджувати звітність. Ревізійна комісія зобов'язана вимагати позачергового скликання Загальних зборів акціонерів у випадку виникнення загрози інтересам акціонерного товариства або виявлення зловживань, вчинених посадовими особами.

Для постійного управління АТ збори обирають Правління (Раду директорів) на чолі з головою (генеральним директором). Голова правління призначається або обирається відповідно до Статуту акціонерного товариства. Він керує поточною діяльністю АТ, виступає від його імені при укладанні контрактів. Правління вирішує всі питання діяльності акціонерного товариства, крім тих, що належать до компетенції Загальних зборів і Спостережної ради. Правління підзвітне Загальним зборам акціонерів і Спостережній раді та організує виконання їх рішень. Правління діє від імені акціонерного товариства в межах, передбачених законодавством і Статутом акціонерного товариства.

67

Основи бізнесу

Правління готує до щорічних Загальних зборів річний звіт про діяльність товариства, річний баланс, проект розподілу прибутку. Ці документи перевіряються ревізорами ревізійної комісії АТ і аудиторами.

Холдингова компанія (від англ. Іо НоШ -\тримати) — це компанія, яка володіє контрольним 1 пакетом акцій іншого підприємства з метою

Холдингова компанія

здійснення у відношенні до них функцій контролю та управління.

с

З історії

Перші холдинг-компанії з'явилися наприкінці XIX ст. У США в 1888-1889 рр. у штаті Нью Джерсі законодавство 'дозволило фірмам придбати і володіти частками капіталу однієї або декількох інших фірм*

Бутинець Ф.Ф., Горецька Л.Л. Бухгалтерський, обліі у зарубіжних країнах. Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів спеціальності 7.050106 "Облік і аудит". - Житомир: ПП "Рута", 2002. - 544 с. - С. 40.

У світовій практиці холдингові компанії є, насамперед, фінансовими центрами, навколо яких об'єднуються окремі компанії, не втрачаючи при цьому своєї самостійності. На сьогодні практично всі найбільші компанії США, Західної Європи та Японії мають у своєму складі фінансовий центр, організований у формі холдингової компанії.

У світі Найбільша активність у створенні холдингових компаній

характерна для США: вже в кінці 20-х років XX ст, з 513 найбільших американських корпорацій, акції яких котирувалися на Нью-Йоркській фондовій біржі, 487 характеризувалися наявністю холдингових відносин. Одна з найбільших і Цікавого найдавніших компаній "Брітіш Петролеум", створена у 1901 році як англо-перська компанія з виробництва, перевезення і продажу нафти, газу, хімічних продуктів, пластмас і мінеральної сировини, стала холдингом ще у 1954 р. На сьогодні у її складі, поряд із промисловими, перебувають транспортні та консультативні компанії, страхове товариство. Компанія має філії та відділення у більшості країн західної Європи, контролює діяльність 24-х міжнародних компаній.

Завдяки холдинговим компаніям вирішуються економічні проблеми, які не під силу вирішити одному окремо взятому підприємству: розробка та реалізація складних технічних програм, освоєння нових технологій, отримання значних сум кредитів, створення нових виробничих потужностей тощо.

68

Лекція 3. Господарські товариства в Україні

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ

Теми рефератів:

1. Закордонний досвід створення та діяльності товариств.

2. Діяльність холдингових компаній в Україні.

Теоретичні питання:

1. Розкрити сутність поняття "господарське товариство". Назвати й охарактеризувати види господарських товариств, які діють в Україні.

2. На підставі яких установчих документів створюються і діють господарські товариства? Хто може бути учасником і засновником господарських товариств?

3. Охарактеризувати основні засади діяльності ТзОВ, ТзДВ, повних та командитних товариств. Провести їх порівняльний аналіз.

4. Розкрити сутність поняття "акціонерне товариство". Назвати переваги та недоліки створення і діяльності ВАТ і ЗАТ.

Завдання 3.1

Необхідно:

пояснити структуру управління ТзОВ, використовуючи рис. 3.5; у зазначити установчі документи, на підставі яких діють господарські товариства.

Дані для виконання:

Вищий орган ТзОВ

*■

передача „ частини повноважень

Збори учасників

звіт про

- ДІЯЛЬНІСТЬ

звіт про результати перевірок

Виконавчий орган

1

Одноособовий (директор)

Колегіальний (дирекція)

Рис. 3.5. Структура управління товариством з обмеженою відповідальністю

69

Основи бізнесу

Завдання 3.2

Необхідно: знайти відповідне визначення для кожного наведеного терміну.

Дані для виконання:

Термін

Визначення

__(1) Акціонерне товариство

А. Товариство, учасники якого займаються спільною підприємницькою діяльністю і несуть солідарну відповідальність за зобов'язаннями товариства усім своїм майном

__(2) Відкрите акціонерне товариство

Б. Господарське товариство, яке включає поряд з одним або декількома учасниками, які несуть повну відповідальність за зобов'язаннями товариства всім своїм майном, також одного або більше учасників, відповідальність яких обмежується вкладом у майно товариства

__(3) Господарське товариство

В. Товариство, яке має статутний капітал, поділений на частки, розмір яких визначається установчими документами. Учасники таких товариств несуть відповідальність в межах їх вкладів в майно товариства

__(4) Закрите акціонерне товариство

Г. Товариство, статутний капітал якого поділено на частки, розмір яких визначено законодавством, і учасники якого відповідають за борги товариства своїми внесками до статутного капіталу, а при недостатності цих сум - додатково належним їм майном в однаковому для всіх учасників кратному розмірі до внеску кожного учасника

__(5} Командитне товариство

Д. Товариство, акції якого розподіляються між засновниками і не можуть розповсюджуватися шляхом підписки, купуватися та продаватися на біржі

__(6) Повне товариство

Е. Товариство, яке має статутний капітал, поділений на визначену кількість акцій рівної номінальної вартості, та несе відповідальність за зобов'язаннями тільки майном товариства, а акціонери несуть ризик збитків, пов'язаних із діяльністю товариства, в межах вартості належних їм акцій.

__(7) Товариство з додатковою відповідальністю

Є. Підприємства, установи, організації, створені на засадах угоди між юридичними особами та громадянами шляхом об'єднання їх майна та підприємницької діяльності з метою одержання прибутку

__(8) Товариство з обмеженою відповідальністю

Ж. Акціонерне товариство, акції якого можуть розповсюджуватись шляхом вільної, відкритої підписки та доступної всім бажаючим купівлі-продажу на біржах

Завдання 3.3

Необхідно: проаналізувати наведені твердження і зазначити пропущені вирази.

Дані для виконання:

1. Вищим органом управління ТзОВ є________.

2. Загальні збори акціонерів вважаються правомірними, якщо на них присутні учасники, які володіють___% голосів.

3. У ТзОВ контроль за діяльністю дирекції здійснює________комісія.

70

__________Лекція 3. Господарські товариства в Україні___________

4. Учасники ТзОВ відповідають за боргами товариства певним своїм майном -________.

5. У________товаристві учасники займаються спільною

підприємницькою діяльністю і несуть солідарну відповідальність за зобов'язаннями товариства всім своїм майном.

6. ТзОВ має статутний капітал, поділений на частини, розмір яких визначається________документами.

7.________ товариство - товариство, акції якого можуть

розповсюджуватись шляхом відкритої підписки та купівлі-продажу на біржах.

8. Вищим органом АТ є_________________________.

9.________товариство - це об"єднання кількох громадян та юридичних

осіб на основі договору між ними для спільної господарської діяльності, що включає повних учасників і учасників-вкладників.

10. Частина прибутку АТ, що виплачується у вигляді доходу на акції називається________.

Завдання 3.4

Необхідно: розшифрувати наведені умовні позначення. Дані для виконання: АТ, ТзОВ, ТзДВ, ПТ, КТ, ЗАТ. ВАТ.

Завдання 3.5

Необхідно:

/ охарактеризувати господарські товариства в Україні;

ґ заповнити таблицю 3.2, керуючись чинним законодавством.

Дані для виконання:

Таблиця 3.2. Порівняльна характеристика господарських товариств в Україні

Критерії

Господарські товариства

ТзОВ

ТзДВ

ПТ

КТ

АТ

1

2

3

4

5

6

Загальна характеристика товариства

і

Установчі документи

Мінімальний розмір статутного капіталу

^Капітал підприємства

Характер розподілу доходів

Мінімальний внесок до статутного _капіталу при реєстрації

^^Відповідальність учасників

..Управління

^Виконавчий орган

71

Основи бізнесу

1

2

3

4

5

б

Посадові особи органів управління

Вищий орган

Можливість інвестування за рахунок зовнішніх джерел

Інформація про бізнес

Вилучення власниками частки капіталу

Добровільна ліквідація підприємства

Завдання 3.6

Необхідно:

^ здійснити порівняльну характеристику акціонерних товариств відкритого та закритого типу; •/ заповнити таблицю 3.3. Дані для виконання:

Таблиця 3.3. Порівняльна характеристика акціонерних товариств відкритого та закритого типу

Ознака

Акціонерні товариства

відкритого тилу

закритого типу

Порядок розміщення акцій

Вимоги щодо кількості учасників

Види акцій, що випускаються

Порядок створення

Кількість акцій, що розподіляється між засновниками

Мінімальний розмір оплати акцій на момент скликання установчих зборів

Перелік обов'язкових для розгляду на установчих зборах питань

Обов'язки і відповідальність засновників

Завдання 3.7

Необхідно: визначити суму акціонерного капіталу та розмір контрольного пакету акцій.

Дані для виконання: ЗАТ "Квітка Полісся" випустило 10 тис. простих акцій номінальною вартістю 50 грн. кожна та 1 тис. привілейованих акцій номінальною вартістю 70 грн. кожна. Для забезпечення контролю необхідно мати 20 % акцій, які мають право голосу.

Завдання 3.8

Необхідно:

^ розрахувати загальну суму внеску учасника до статутного^ капіталу;

/ визначити період, за який буде нарахована пеня іа прострочення^ здійснення внеску до статутного капіталу та суму нарахованої пені. і

72

__________Лекція 3. Господарські товариства в Україні___________

Дані для виконання: ТзОВ "Мрія" було засноване 1-го січня м. р. Учасник товариства Коробочка К.А. вніс 50 % вкладу до реєстрації товариства, а решту - 50 % через 1 рік та 6 місяців. Розмір статутного капіталу товариства - мінімально можливий відповідно до чинного законодавства.

Завдання 3.9

Необхідно:

^ визначити розмір статутного капіталу ТзОВ "Случ"; •ґ визначити частку кожного засновника в статутному капіталі; •/ визначити суму, яку необхідно виплатити Соколову С.В. при його виході з товариства.

Дані для виконання: ТзОВ "Случ", яке засновано 15 січня ц.р., займається виробництвом кондитерських виробів.

Склад засновників: Богданов Б.В. - директор, Московкіна М.Н. -головний бухгалтер, Соколов С.В. - головний технолог.

Богданов Б.В. вніс грошові кошти на суму 100 грн. і комп'ютер вартістю 10569 грн. Внесок Московкіної М.Н. - скловарні машини (2000 шт.) вартістю 80 грн. кожна, грошові кошти на поточний рахунок - 10000 грн. Соколов С.В. вніс до статутного капіталу верстат вартістю 11180 грн.

На момент виходу С.В. Соколова з товариства прибуток складав 2000 грн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]