Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бутинець 30-74.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
448.51 Кб
Скачать

Основи бізнесу

Можуть укладатися договори, які містять елементи різних видів договорів (тобто змішані договори).

Для угод, пов'язаних із нерухомістю (купівля-продаж, дарування, обмін), відповідно до вимог чинного законодавства необхідна нотаріально завірена форма договору. Крім нотаріального засвідчення законодавство вимагає також реєстрації у відповідних державних органах тих договорів, які пов'язані з передачею права власності на споруди та іншу нерухомість, що знаходяться у приватній власності.

Зміна умов договору або його розірвання допускається за згодою сторін, а також за рішенням суду на вимогу однієї зі сторін у разі істотного порушення умов договору іншою стороною.

Договір також може бути змінений або розірваний за домовленістю сторін, якщо обставини змінилися на стільки, що якби сторони могли їх передбачити, вони не укладали б договір.

У випадку розірвання договору зобов'язання сторін припиняються.

2.3. Кадрова політика підприємства

Жодне підприємство на сьогодні не може існувати без праці людей, не зважаючи на те, що науково-технічний прогрес на сучасному етапі дозволяє повністю автоматизувати процес виробництва. Адже очевидно, якою б "розумною" не була техніка, Ви ніколи не досягнете бажаного результату, якщо не докладатимете відповідних зусиль. Так, навіть якщо у Вас є найсучасніший комп'ютер, ніколи в житті він сам не ввімкнеться і не почне виконувати необхідну Вам роботу, наприклад, набір тексту. Навіть якщо у Вас з певних причин не вистачатиме часу, Ви звернетеся за допомогою до друзів, або ж до осіб, які займаються цим за відповідну плату. Тобто, за певну плату Ви наймете особу для виконання потрібної Вам роботи. Так і на підприємстві. Для того, щоб нормально функціонувати, підприємству необхідно використовувати працю найманих працівників. Добре, якщо Ви -власник приватного підприємства і з усіма обов'язками справляєтеся самостійно: це, мабуть, єдиний випадок, коли наймані працівники не потрібні. Якщо ж Ваше підприємство велике та здійснює різні види діяльності, то навряд чи Ви будете в змозі самостійно виконувати всі необхідні операції, пов'язані з основною діяльністю, а також контролювати та управляти підприємством в цілому. Отже, без використання праці найманих працівників неможливе нормальне функціонування підприємства.

40

Лекція 2. Підприємство як організаційна структура підприємництва

Всіх осіб, які працюють на даному підприємстві (робітників і працівників) прийнято називати працюючими.

Запам'ятайте! Необхідно розрізняти поняття "робітники" та

"працівники". Робітники особи, які безпосередньо впливають на засоби праці (пекарі, швачки, кондитери, цеховий персонал тощо), зайняті у виробництві. Працівники здійснюють організацію та керівництво виробничим процесом підприємства (бухгалтери, програмісти, менеджери тошо).

Але тут виникає проблема: якщо є працюючі, то яким чином необхідно здійснювати управління їх роботою.

Управління трудовими ресурсами є досить складним процесом. Особи, які займаються управлінням трудовими ресурсами, повинні шукати шляхи залучення кваліфікованих працівників, можливості зберегти компетентні та досвідчені кадри, які б дали змогу підприємству надалі розвиватися та вирішувати завдання, поставлені керівництвом.

Уявіть собі таку ситуацію: Ви прийшли Види договорів працівників

з адміністрацією працювати на велике підприємство, але з Вами

—'І не було підписано жодного документу, який би

засвідчував, що Ви справді є працівником даного підприємства, маєте право отримувати винагороду за свою роботу, мати безпечні умови праці. Ви працюєте місяць, два, а заробітної плати чомусь не виплачують. Що сталося, чому так? Справа в тому, що за відсутності деяких документів про Вас не знає ні відділ кадрів, ні бухгалтерія. Звісно, така ситуація є грубим порушенням законодавства, і власник або уповноважений ним орган (керівник підприємства) понесе серйозну відповідальність. Тому розглянемо, які ж документи мають таку "магічну" силу.

Такими документами є договори, які укладаються на підставі розпоряджень (наказів) керівництва підприємства. Законодавством вимагається обов'язкове укладання таких договорів, причому вони можуть укладатися як з окремими працівниками, так і з колективом працівників

(див. рис. 2.4).

Договори укладаються, як правило, у письмовій формі у двох примірниках і зберігаються у кожної зі сторін, причому обидва примірники мають однакову юридичну силу. Працівник може укладати договір на одному або водночас на декількох підприємствах.

Договір вступає в силу з моменту його підписання або з дати, визначеної сторонами. Розірвання договору відбувається після закінчення

41

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]