Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бутинець 30-74.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
448.51 Кб
Скачать

Лекція 2. Підприємство як організаційна структура підприємництва

Об'єднанням підприємств є господарська організація, яка визнається юридичною особою і до складу якої входять два або більше господарюючих суб'єкта.

Залежно від порядку заснування, об'єднання підприємств можуть утворюватися як господарські об'єднання або як державні чи комунальні об'єднання.

Господарські об'єднання- це об'єднання підприємств, утворених за ініціативою підприємств, незалежно від їх виду, які на добровільних засадах об'єднали свою господарську діяльність.

Державне (комунальне) господарське об'єднання підприємств утворюється державними (комунальними) підприємствами за рішенням Кабінету Міністрів України або у визначеному законодавством порядку, рішенням міністерств (інших органів, до сфери управління яких входять підприємства, що утворюють об'єднання) або рішенням компетентних органів місцевого самоврядування.

Господарські об'єдьіання можуть мати різні організаційно-правові форми (рис. 2.3).

І Організаційнв-правові форми об'єднання підприємств

Договірне об"єднання, створене з метою постійної координаті

І— Асоціація }_) господарської діяльності підприємств, що об'єдналися, шляхом централізації однієї або кількох виробничих і управлінських функцій, розвитку спеціалізації і кооперації виробництва, організації спільних виробництв на основі об'єднання учасниками фінансових і матеріальне ресурсів для задоволення переважно господарських потреб учасників асоціації. Асоціація не має права втручатися у господарську діяльність підприємств - учасників асоціації

Договірне об'єднання, створене на основі поєднання виробничих. ) наукових і комерційних інтересів підприємств, що об'єдналися, з делегуванням ними окремих повноважень централізованогорегулюваїге діяльності кожного з учасників органам управління корпорації

г-д Тимчасове, статутне об'єднання підприємств для досягнення його Консорціум [_/ учасниками певної спільної господарської мети (реалізації цільових програм, науково-технічних, будівельних проектів тощо). Після досягнення мети створення консорціум припиняє свою діяльність

Статутне об'єднання підприємств, а також інших організацій, на *и' " *■"'" гл основі їх фіїинсової залежності від одного або групи учасників Концерн І_І об'єднарня, з централізацією функцій науково-технічної, інвестиційної, фінансової, зовнішньоекономічної та Ьжіої діяльності, виробничого розвитку. Учасники концерну не можуть буги одночасно учасниками іншого концерну

Рис. 2.3. Організаційно-правові форми об'єднань підприємств

37

Основи бізнесу

Державні та комунальні господарські об'єднання утворюються переважно-у формі корпорацій або концернів.

Також підприємства можуть бути учасниками промислово-фінансової групи (ПФГ).

Промислово-фінансова група - це об'єднання, яке створюється за рішення Кабінету Міністрів України на певний строк з метою реалізації державних програм розвитку пріоритетних галузей виробництва та структурної перебудови економіки.

Запам'ятайте! До складу ПФГ можуть входити промислові та інші підприємства, наукові та проектні установи, інші установи й організації усіх форм вчасності. У складі ПФГ визначається головне підприємство, яке має виключне право діяти від імені промислово-фінансової групи як учасника господарських відносин. ПФГ не є юридичною особою і не підлягає державній реєстрації як суб'єкт господарювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]