Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бутинець 30-74.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
448.51 Кб
Скачать

Основи бізнесу

терміну його дії або після виконання певної роботи. Можливі випадки дострокового розірвання договору.

З моменту підписання договору та після оформлення наказу про прийняття на роботу, працівник стає членом трудового колективу підприємства. З цього часу він повинен дотримуватися правил внутрішнього трудового розпорядку: режиму робочого часу та часу відпочинку; виконувати норми праці, прийняті на підприємстві тощо.

Зсталі'ЯТЇІСіи.ТПє! Предметом договору є праця за спеціальністю та посадою. Сторонами договору є роботодавець і найманий працівник.

Працівники не мають права вимагати винагороду за свою працю, якщо роботу не виконано або виконано у неповному обсязі.

з колективом працівників

з окремими працівниками

Види договорів __ _

—, колективний договір - це угода, яка укладається між !_7 власником підприємства або уповноваженим ним органом і трудовим колективом в особі профспілки на основі чинного законодавства з метою регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин і узгодження інтересів працівників і власника (керівника) підприємства

трудовий договір — це угода між працівником і 2_) власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом, за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, дотримуватися внутрішнього трудовою розпорядку на підприємстві, а власник підприємства або уповноважений ним орган зобов'язується виплачуваїи працівнику заробітну плату та забезпечувати умови пращ, необхідні для виконання роботи та передбачені законодавством про працю

трудовий контракт - це особлива форма трудового \Л договору, в якому строк його дії, права, обов'язки та відповідальність сторін, умови матеріального забезпечення і організації праці працівників, умови розірвання договору можуть встановлюватися угодою сторін

г-д трудова угода - це угода, предметом якої є виконання І—І певної роботи, за яку виплачується винагорода; укладається між підприємством і сторонніми працівниками, які здійснюють тимчасові, сезонні роботи на підприємстві

Рис. 2.4. Види договорів підприємства з працівниками

42

Лекція 2. Підприємство як організаційна структура підприємництва

Колективним договором регулюється ряд таких важливих питань:

/ порядок оплати праці, виплати надбавок, премій, компенсацій, пільг тощо;

^ режим роботи, тривалість робочого часу та відпочинку;

^ умови забезпечення продуктивності праці; охорона праці; забезпечення організації та відпочинку працівників;

^ умови участі трудового колективу у розподілі прибутку підприємства тощо.

Колективний договір укладається шляхом переговорів між колективом працівників (який представляє профспілка) і власником (керівником) підприємства.

Запам'ятайте! Договором передбачається, що роботодавець має право:

1) розпоряджатися (у межах трудового договору роботодавець має право давати розпорядження щодо виду, місця та часу роботи найманого працівника);

2) звільняти. Звільнення буває двох видів: •/ без попередження;

/ із попередженням.

Причинами звільнення можуть бути наступні факти:

ґ невиконання обов'язків;

^ ненадійність або недбалість;

/ невідповідність працівника посаді, яку він обіймає;

/ фізична або розумова неспроможність виконувати свої обов'язки;

/ зменшення обсягу замовлень і збуту;

/ ліквідація підприємства (банкрутство);

/ раціоналізація (скорочення штату).

У випадку поповнення штату працівників підприємства необхідно складати посадові інструкції, які передбачають перелік вимог до працівника, характеристику його посадових обов'язків, вимоги до освіти, професійного досвіду, ступінь відповідальності, права тощо.

Мотивація працівників

Як Ви вважаєте, чому люди працюють? Вони настільки турбуються про інших громадян країни, для яких необхідно виготовити одяг, продукти харчування, забезпечити освітлення та опалення в їх будинках тощо? Може, вони не мають чим зайнятися вдома? А може вони настільки люблять працювати?

Відповідь на всі ці питання досить проста - в основі будь-якої праці лежать стимули (заохочення), які спонукають людей працювати та постійно покращувати кількісні та якісні результати своєї праці.

43

Основи бізнесу

Усвідомлене та цілеспрямоване спонукання працівника до праці через постійний вплив на його потреби, інтереси та цілі називається мотивацією.

Оскільки в основі трудової діяльності людей - їх потреби та інтереси, головними з яких є матеріальні, створення у людини тривалих мотивів до праці передбачає вплив на розвиток її потреб, особистого інтересу га сприяння розкриттю її творчих здібностей.

Існують наступні основні види мотивації праці: матеріальна, моральна, адміністративна (рис. 2.5).

Види мотивації праці

^■/ оплата праці

* виплати дивідендів на акції

Vх оіримання доходу від власності тощо

ґ залучення працівників до управління моральні 2_) шдприємсівом

/ можливість підвищити свій професійний рівень

ґ повага колективу тощо

_ адміністративні \~\

? дисциплінарні заохочення

дисциплінарна відповідальність

Рис. 2.5. Види мотивації праці

Матеріальні мотивацй праці - система оплати праці та інших форм розподілу, спрямована на досягнення вищих результатів трудової діяльності окремого працівника та вищої ефективності виробництва підприємства.

До матеріальних стимулів передусім слід віднести оплату праці, яка сприяє підвищенню результативності виробництва й економічному зростанню. Стимулююча функція оплати праці полягає у здатності спрямовувати інтереси працівників на досягнення необхідних результатів праці за рахунок забезпечення взаємозв'язку розмірів винагороди та трудового внеску.

Кожен підприємець повинен встановити раціональну організацію оплати праці, оскільки це пов'язано з матеріальною зацікавленістю працюючих. Оплата праці, зазвичай, залежить від складності та умов роботи, що виконується, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці та господарської діяльності підприємства.

В організації оплати праці підприємець має досить велику самостійність, але потрібно мати на увазі, що оплата праці частково регламентується та контролюється державою. Так, державними органами влади встановлюється мінімальний рівень заробітної плати.

44

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]