Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3_kurs_1_sem_krim_pravo.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
239.62 Кб
Скачать

2. Аудиторні завдання.

1. Обговорюються домашні завдання

2. Фронтальне опитування

1. Дайте визначення злочинів проти основ національної безпеки.

2. Що є родовим об'єктом цих злочинів?

3. Які види злочинів проти основ національної безпеки ви знаєте? За яким критерієм проведена їх класифікація?

4. Хто може бути суб'єктом злочину, передбаченого ст.114 КК України "Шпигунство"?

5. Назвіть осіб, посягання на життя яких передбачене ст.112 КК України як посягання на життя державного чи громадського діяча.

6. Яка спеціальна мета є ознакою складу злочину, передбаченого ст.113 КК України "Диверсія"?

7. З якого віку особа може бути притягнута до кримінальної відповідальності за посягання на життя державного чи громадського діяча?

8. Скільки самостійних (простих) складів злочинів передбачає ст.109 КК України "Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади"? Назвіть ці склади.

9. Які статті розділу І КК України "Злочини проти основ національної безпеки України" передбачають спеціальну підставу звільнення від кримінальної відповідальності? Що є такою підставою?

10. У яких формах може виявитися державна зрада з об'єктивної сторони?

Практичне заняття № 3-4.

Тема. Злочини проти життя та здоров'я особи(4 год.)

1. Життя та здоровя особи як родовий об’єкт злочину.

2. Поняття, загальна характеристика і види злочинів проти життя та здоров’я осо­би.

3. Вбивство і його види.

4. Тілесні ушкодження: поняття та види.

5. Злочини проти життя та здоров’я у сфері медичної діяльності.

1. Домашні завдання

1. Заняття

Задачі – вирішення з повним обгрунтування

1. Олена повідомила Степана, з яким підтримувала інтимні стосунки, що вагітна і висунула вимогу одружитися з нею, підтверджуючи свою вагітність довідкою із жіночої консультації. З метою уникнути обов'язку одружитися Степан вночі задушив Олену. Під час судово-медичної експертизи виявилося, що потерпіла не перебувала у стані вагітності. Кваліфікуйте дії Степана.

2. Куций у своєму домі розпивав спиртні напої із своєю дружиною та Довгим. Між чоловіками виникла сварка, яка переросла в бійку, під час якої Куций вбив Довгого ножем. Дружина почала дорікати йому за нестриманість. Розлютившись від докорів, Куций вбив і свою дружину. Як потрібно кваліфікувати дії Куцого?

3. У магазин "Усмішка" зайшов мужчина у чорній шкіряній куртці і, тримаючи руку у внутрішній кишені, наказав продавцю Петренку скласти всі гроші в поліетиленовий пакет і передати йому, погрожуючи розправою. У відповідь на це Петренко дістав з-під прилавка обріз мисливської рушниці і вистрелив нападнику в голову, вбивши його. Дайте кримінально-правову оцінку діям Петренка.

Варіант: мужчина витягнув із кишені ніж і зі словами "давай гроші, бо вб'ю" пішов у напрямку до Петренка.

4. Директор Семенівської Середньої школи №5 Гавриленко постійно чіплявся до вчительки Сидорко, пропонуючи вступити з ним у статевий зв'язок. Зрозумівши, що його намагання марні, Гавриленко почав розповсюджувати серед працівників школи принизливих вигадок про Сидорко, та глумитися над нею на шкільних нарадах. Не стерпівши цього, Сидорко вчинила самогубство.

Варіант: Сидорко кинулася із даху будинку з метою вчинити самогубство, але впала на кущі і внаслідок падіння ніяких ушкоджень собі не заподіяла.

Дайте кримінально-правову оцінку діянням Гавриленка.

5. Подорожуючи у одному купе поїзда Львів – Одеса, Антон та Людмила розмовляли і розпили пляшку горілки, після чого Антон почав чіплятися до Людмили. Людмила відштовхнула його. Це дуже його образило і Антон напав на неї, став бити її в живіт, душити та погрожувати вбивством. Людмила схопила ніж, який лежав на столику і вдарила Антона, заподіявши йому смерть. Було встановлено, що внаслідок протиправного насильства збоку Антона виник фізіологічний афект. Дайте кваліфікацію діям Людмили.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]