Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод ФМ мг.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
519.68 Кб
Скачать

5.3. Управління операційним прибутком підприємства

Фінансова стійкість, рівень прибутковості підприємства, в першу чергу, визначаються результатами його основної (операційної) діяльності. Результати господарської діяльності, зокрема розмір операційного прибутку, безпосередньо залежать від обсягів виробництва і реалізації продукції та загальної суми операційних витрат. Максимізація розміру операційного прибутку передбачає зростання обсягів господарської діяльності й зменшення питомої ваги витрат у розрахунку на одиницю продукції. Одним із продуктивних механізмів управління процесами формування операційного прибутку є метод, відомий за назвою “Витрати-Обсяг-Прибуток” (Costs-Volume-Profit). Цей метод дозволяє відслідковувати залежність фінансових результатів від обсягів і структури операційних витрат та обсягів виробництва й реалізації продукції.

Згідно з концепцією аналізу „Costs–Volume–Profit” залежність операційного прибутку підприємства від обсягів та структури витрат (змінних і постійних) й обсягів реалізації продукції характеризується наступною залежністю показників.

Валова маржа – це різниця між доходами від реалізації та змінними витратами. За своєю структурою – це сума постійних витрат і операційного прибутку підприємства.

Валова маржа = Чистий дохід від реалізації – Змінні витрати,

або

Валова маржа = Постійні витрати + Операційний прибуток

Коефіцієнт валової маржі =

Поріг рентабельності – це такі обсяги виробництва і реалізації продукції, за яких підприємство вже не має збитків, але ще не є прибутковим.

Поріг рентабельності = ,

або

Поріг рентабельності = .

Запас фінансової стійкості – це зона основної діяльності підприємства, в межах якої формується операційний прибуток підприємства.

Запас фінансової стійкості = Чистий дохід від реалізації – Поріг рентабельності

Коефіцієнт запасу фінансової стійкості =

Операційний важіль – показник, що характеризує структуру валової маржі.

Операційний важіль =

Операційний прибуток = Запас фінансової стійкості* Коефіцієнт валової маржі

Сила впливу операційного важеля на фінансові результати діяльності підприємств визначається такою залежністю:

Темп приросту (падіння) операційного прибутку = Операційний важіль* Темп приросту (падіння) чистого доходу від реалізації

Таблиця залежності показників операційної діяльності підприємства

Показники

Чистий дохід від реалізації продукції

Змінні витрати

Валова маржа (1-2)

Постійні витрати

Операційний прибуток (3-4)

Приклад

Визначити запас фінансової стійкості підприємства в фізичних і вартісних одиницях вимірювання продукції за наступних даних:

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції

тис. грн.

720

Постійні витрати

тис. грн.

150

Ціна реалізації одиниці продукції

грн.

90

Змінні витрати в ціні одиниці продукції

грн.

60

Розв’язок

1) Визначимо запас фінансової стійкості підприємства у фізичних одиницях вимірювання продукції. Для цього спочатку знайдемо поріг рентабельності у фізичних одиницях:

Обсяги реалізації продукції у фізичних одиницях вимірювання

Запас фінансової стійкості = 8 тис. од. – 5 тис. од. = 3 тис. од.

Коефіцієнт запасу фінансової стійкості , або 37,5%.

2) Визначимо запас фінансової стійкості підприємства у вартісних одиницях вимірювання продукції. Для формування показників операційної діяльності підприємства знайдемо суму змінних витрат:

Змінні витрати = 60 грн./од. х 8 тис.од. = 480 тис.грн.

Таблиця показників операційної діяльності підприємства

Показники

Значення, т. грн.

Чистий дохід від реалізації продукції

720

Змінні витрати

480

Валова маржа (1-2)

240

Постійні витрати

150

Операційний прибуток (3-4)

90

Коефіцієнт валової маржі

Поріг рентабельності

Запас фінансової стійкості = 720 тис. грн. – 450 тис. грн. = 270 тис. грн.

Коефіцієнт запасу фінансової стійкості , або 37,5%

Операційний прибуток = 270 тис .грн. х 0,3333 = 90 тис . грн.

Отже, фінансовий стан підприємства є достатньо високим, оскільки запас фінансової стійкості дорівнює 37,5%. Це значить, що підприємство може знизити обсяги виробництва і реалізації на 270 тис. грн. (або 37,5%) без загрози отримання збитку.

РОЗДІЛ 6. ЗАВДАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

Варіант 1

1. Розкрити поняття фінансового менеджменту. Схарактеризувати основні задачі та функції фінансового менеджменту, спрямовані на реалізацію управлінських рішень.

2. Визначити основні елементи позикового капіталу та схарактеризувати їх.

Завдання до практичної частини контрольної роботи

Задача 1. Вкладник розмістив у банку грошові активи на суму 45000 грн. Розрахуйте нарощену суму з вихідної суми при розміщенні її в банку на умовах нарахування простих відсотків, якщо:

- річна ставка 12%, а період нарахування – 5 років;

- річна ставка зросте на 2%, період нарахування не зміниться.

Задача 2. Випущена купонна облігація з фіксованою відсотковою ставкою терміном на 5 років та номіналом 1000 грн. Відсоткові виплати здійснюються 1 раз на рік в розмірі 40 грн. Ринкова відсоткова ставка по аналогічних фінансових позиках складає 16%. Необхідно визначити вартість облігації через два роки, якщо ринкова відсоткова ставка збільшиться на 2%.

Варіант 2

1. Визначити елементи фінансового менеджменту, орієнтовані на сприйняття з точки зору управлінських рішень.

2. Проаналізувати принципові підходи до визначення вартості елементів позикового капіталу.

Завдання до практичної частини контрольної роботи

Задача 1. Випущена купонна облігація з фіксованою відсотковою ставкою терміном на 3 роки та номіналом 1500 грн. Відсоткові виплати здійснюються 1 раз на рік в розмірі 75 грн. Ринкова відсоткова ставка по аналогічних фінансових позиках складає 24%. Необхідно визначити теперішню вартість облігації та її вартість через два роки, якщо відсоткова ставка збільшиться на 4%?

Задача 2. Реальна прибутковість операції по наданню позики визначається обліковою ставкою 18% річних. Кредит видається на півтора року, за які передбачуваний індекс інфляції складе 1,26. Розрахувати значення облікової ставки, що компенсує втрати від інфляції.

Варіант 3

1. Схарактеризувати фінансове планування на підприємствах в системі фінансового управління та розкрити сутність розрахунково-аналітичного методу фінансового планування.

2. Дати визначення операційному левериджу. В чому полягає ефект «операційного левериджу»?

Завдання до практичної частини контрольної роботи

Задача 1. Підприємство має в розпорядженні 160000 грн. і передбачає вкласти їх у власне виробництво, отримуючи протягом 4 наступних років щорічно 50000 грн., та спрямовувати цю суму на реінвестиції. В той же час підприємство може купити на цю суму акції однієї корпорації, які приносять 12% річних. Який варіант Вам здається найбільш вигідним для підприємства, якщо вигіднішої можливості, ніж вкладення під 12% річних підприємство не має в розпорядженні?

Задача 2. Операційний важіль – 1,7. Підприємство отримує прибуток 800 тис. грн. при реалізації продукції на суму 9200 тис. грн. Як зміниться величина отриманого прибутку, якщо:

- обсяг реалізації зменшиться до 7 млн. грн.,

- обсяг реалізації збільшиться до 10 млн. грн.?

Варіант 4

1. Прогнозування фінансової діяльності підприємства. Фінансова стратегія підприємства.

2. Дати характеристику позикового капіталу підприємства та оцінити політику управління ним.

Завдання до практичної частини контрольної роботи

Задача 1.

На внесок до банку в розмірі 12000 грн. строком на 3 роки банк нараховує вкладникові 15% річних. Яку суму отримає вкладник в кінці строку, якщо нарахування відсотків здійснюється за схемою складних відсотків щоквартально?

Задача 2. Випущена купонна облігація з фіксованою відсотковою ставкою терміном на 5 років та номіналом 1000 грн. Відсоткові виплати здійснюються 2 рази на рік в розмірі 60 грн. Ринкова відсоткова ставка по аналогічних фінансових позиках складає 16%. Необхідно визначити вартість облігації через два роки, якщо відсоткова ставка збільшиться на 4%?

Варіант 5

1. Основні принципи фінансового менеджменту, їх характеристика.

2. Розкрити зміст концепції оцінки вартості грошей в часі та її значення у фінансовому менеджменті. Визначити методичний інструментарій оцінювання грошових активів.

Завдання до практичної частини контрольної роботи

Задача 1. Фінансовий менеджер підприємства запропонував Вам інвестувати 7000 грн. в його підприємство, пообіцявши повернути через два роки 8500 грн. Маючи інші інвестиційні можливості, Ви повинні розрахувати, яка відсоткова ставка прибутковості запропонованого варіанту.

Задача 2. Оцінити вартість облігації, випущеної на термін 1 рік, номіналом 200 грн. з виплатою всієї суми відсотків при погашенні за ставкою 36% до номіналу, якщо до погашення залишилось 6 місяців і ринкова ставка прибутковості становить 23% річних.

Варіант 6

1. Схарактеризувати елементи механізму фінансового менеджменту, що регулюють процес розробки та реалізації управлінських рішень в сфері фінансової діяльності підприємства.

2. Розкрити принцип ефекту фінансового левериджу та його місце в системі заходів щодо оптимізації структури капіталу підприємства. Проаналізувати роль складових ефекту фінансового левериджу.

Завдання до практичної частини контрольної роботи

Задача 1. Менеджер підприємства планує придбати через півтора роки нове обладнання вартістю 18000 грн. Яку суму грошей необхідно вкласти зараз, щоб через півтора роки мати можливість здійснити покупку, якщо відсоткова ставка прибутковості вкладення по складних відсотках становить17%.

Задача 2. Облігація з терміном погашення 1 рік та сумою до погашення 1000 грн. була повністю реалізована фінансовим інститутом за ціною 880 грн. за штуку. Підприємство А купило 5500 цих облігацій. Пройшло півроку та підприємство вирішило продати облігації на вторинному ринку. Поточна відсоткова ставка по боргових інструментах тривалістю 1 рік на момент продажу становила 22%. По якій ціні підприємство може продати ці облігації, і який дохід воно може отримати?

Варіант 7

1. Висвітлити питання державного нормативно-правового регулювання фінансової діяльності підприємства.

2. Схарактеризувати основні складові ефекту фінансового левериджу. Фактори зміни значення диференціалу фінансового левериджу.

Завдання до практичної частини контрольної роботи

Задача 1. Провівши удосконалення технологічного процесу, підприємство протягом 5 років планує отримати щорічне збільшення грошового доходу на 10000 грн. Ці гроші воно збирається одразу реінвестувати під 10% річних, бажаючи через 5 років накопичити суму для придбання нового обладнання. Яку суму грошей підприємство отримає через 5 років?

Задача 2. Випущена купонна облігація з фіксованою відсотковою ставкою терміном на 2 роки та номіналом 850 грн. Відсоткові виплати здійснюються 2 рази на рік в розмірі 40 грн. Ринкова відсоткова ставка по аналогічних фінансових позиках складає 17%. Необхідно визначити поточну вартість облігації.

Варіант 8

1. Визначити основні задачі щодо успішної реалізації розробленої політики формування власних фінансових ресурсів підприємства.

2. Визначити поняття і типи дивідендної політики та проаналізувати вплив дивідендної політики на ефективність управління прибутком підприємства.

Завдання до практичної частини контрольної роботи.

Задача 1. Вам запропонували варіанти вкладення грошей у розмірі 1500 грн. під 19% (за умови нарахування складних відсотків):

1) одноразово на 5 років;

2) поступово рівними частками протягом 5 років з нарахування відсотків у кінці кожного року (постнумерандо).

Який із запропонованих варіантів найбільш привабливий?

Задача 2. Акціонерне товариство за останній рік виплатило по дивідендах на одну акцію 1,50 грн. Протягом найближчих трьох років темп росту дивідендів складе 7%. В послідуючому очікується, що дивіденди зростатимуть з темпом 5%. Необхідно оцінити ринкову вартість цієї акції, якщо її прибутковість знаходиться на рівні 14%.

Варіант 9

1. Висвітлити поняття і процес впровадження фінансового контролінгу як регуляторної системи управління на підприємстві.

2. Розкрити послідовність дій застосування механізму розподілу прибутку підприємства у відповідності з обраним типом дивідендної політики.

Завдання до практичної частини контрольної роботи

Задача 1. Визначити відсоткову ставку прибутковості, якщо Вам запропоновано інвестувати власні кошти в сумі 12 тис. грн. у комерційне підприємство, пообіцявши при цьому повернути через 3 роки 15 тис. грн.

Показник (тис. грн.)

На початок періоду

На кінець періоду

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції

500

640

Змінні витрати

300

320

Постійні витрати

190

210

Задача 2. Визначити запас фінансової стійкості та обсяги операційного прибутку за таких даних роботи підприємства:

Зробити висновки по проведених розрахунках.

Варіант 10

1. Схарактеризувати основні напрями фінансової політики підприємства.

2. Визначити основні види грошових авуарів підприємства та їх роль в забезпеченні ефективної політики управління грошовими потоками.

Завдання до практичної частини контрольної роботи.

Задача 1. Платежі у фонд добровільного пенсійного страхування проводяться через кожні півроку протягом 15 років у формі ануїтету по 200 грн. Визначити величину нарощеної суми ануїтетного потоку грошових коштів, якщо:

  1. нарахування проводиться за схемою складних відсотків при річній ставці 15%.

  2. нарахування проводиться за схемою складних відсотків при річній ставці 18%.

  3. нарахування проводиться за схемою складних відсотків при річній ставці 20%.

Зробити висновки по результатах розрахунків.

Задача.2. Реальна прибутковість операції по наданню позики визначається обліковою ставкою 13% річних. Кредит видається на півтора року, за які передбачуваний індекс інфляції складе 1,24. Розрахувати значення облікової ставки, що компенсує втрати від інфляції.

Варіант 11

1. Визначити головну мету фінансового менеджменту та основні задачі фінансового менеджменту, спрямовані на реалізацію головної мети.

2. Проаналізувати політику управління власним капіталом підприємства. Мета формування та характеристика складових власного капіталу підприємства.

Завдання до практичної частини контрольної роботи.

Задача 1. Підприємство передбачає вкласти вільні кошти на придбання нового виробничого обладнання та планує отримувати протягом 5 наступних років щорічно прибутків від інвестицій в розмірі 25000 грн., які в свою чергу вкладатиме з метою подальшого накопичення під 17% річних. Розрахувати майбутню суму прибутку, яку планує отримати підприємство в цілому.

Задача 2.

Визначити обсяги операційного прибутку та дати оцінку фінансового стану підприємства за наступних умов його діяльності:

Показник (тис. грн.)

На початок періоду

На кінець періоду

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції

1078

1150

Змінні витрати

750

800

Запас фінансової стійкості підприємства

300

450

Варіант 12

1. Розкрити зміст і призначення бюджетування, як інструменту вдосконалення системи фінансового менеджменту підприємства, та дати характеристику основних бюджетів, що використовуються в системі фінансового планування на підприємстві.

2. Проаналізувати переваги та недоліки використання позикового капіталу.

Завдання до практичної частини контрольної роботи

Задача 1. Визначити, яка сума відсотків буде нарахована 1.02.10р., якщо кредит видано 15.01.10р. за таких умов: а) Банк надав підприємству кредит строком на 5 місяців у сумі 35000 грн. Річна відсоткова ставка – 22%. б) Банк надав підприємству кредит строком на 2 місяці в сумі 25000 грн. Річна відсоткова ставка – 26%

Який варіант надання кредиту є найвигіднішим?

Задача 2. Переказний вексель виданий на суму 100 тис. грн. з виплатою по векселю 25 квітня. Тримач векселя облікував його в банку 2 березня. На цей момент облікова ставка по векселях в цьому банку складала 12%. Необхідно визначити величину дисконту, яку банк врахував в момент обліку векселя та суму, яку отримав держатель векселя.

Варіант 13

1. Здійснити загальну характеристику складових системи фінансового управління (фінансова політика, фінансова стратегія, фінансове планування, фінансовий контроль).

2. Визначити моделі оптимізації структури капіталу підприємства.

Завдання до практичної частини контрольної роботи

Задача 1. Ви збираєтеся накопичити 50 000 грн. протягом року за допомогою банківського депозиту, який передбачає щомісячне нарахування простих відсотків по місячній відсотковій ставці 12%. Яку суму необхідно покласти на депозит?

Задача 2. Обчислити поточну вартість облігації з нульовим купоном, вартістю 700 грн. і терміном погашення 2 роки, якщо прийнята норма прибутку становить 11,0%.

Варіант 14

1. Визначити методи обґрунтування управлінських рішень в умовах ризику та невизначеності.

2. Навести та проаналізувати класифікацію доходів підприємства за різними економічними ознаками.

Завдання до практичної частини контрольної роботи

Задача 1.Що вигідніше при вкладенні грошей на 2 роки: відсоткова ставка 40% річних при нарахуванні 2 рази на рік, або ставка 38% річних, які нараховуються 12 разів на рік за умови нарахування по схемі складних відсотків?

Задача 2. Облігація з терміном погашення 1 рік та сумою до погашення 1000 грн. була повністю реалізована фінансовим інститутом за ціною 782 грн. за штуку. Підприємство А купило 10000 цих облігацій. Пройшло півроку та підприємство вирішило продати облігації на вторинному ринку. Поточна відсоткова ставка по боргових інструментах тривалістю 1 рік на момент продажу становила 25%. По якій ціні підприємство може продати ці облігації, і який дохід воно може отримати?

Варіант 15

1. Розглянути методичний інструментарій врахування фактора ризику у фінансових операціях.

2. Висвітлити етапи управління оборотними активами підприємства.

Завдання до практичної частини контрольної роботи

Задача 1. Результати роботи підприємства за звітний період характеризують такі дані:

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції

тис.грн.

1500

- постійні витрати

- змінні витрати

тис.грн.

тис.грн.

300

1050

Визначити, на скільки відсотків та які обсяги прибутку на підприємстві буде втрачено, якщо обсяги чистого доходу (виручки) від реалізації продукції в прогнозному періоді зменшаться на:

а) 20%, б) 33%.

Задача 2. Вексель на 800 тис. грн. обліковується банком по обліковій ставці 12% при нарахуванні відсотків 4 рази на рік. Вексель обліковується за 7 місяців до погашення. Необхідно визначити величину дисконту.

Варіант 16

1. Розглянути поняття вартості капіталу та схарактеризувати принципи його оцінки. Визначити вплив ціни капіталу на підвищення ринкової вартості підприємства.

2. Визначити зміст показників інфляції: темпи інфляції, індекс інфляції. Сутність номінальної і реальної вартості грошових активів.

Завдання до практичної частини контрольної роботи

Задача 1. Визначити майбутній розмір внеску у сумі 7000 грн., здійсненого на 5 років при використанні складної облікової ставки 16% річних.

Задача 2. Оцінити вартість облігації, випущеної на термін 1 рік, номіналом 450 грн. з виплатою всієї суми відсотків при погашенні за ставкою 28% до номіналу, якщо до погашення залишилось 6 місяців і ставка прибутковості становить 45% річних.

Варіант 17

1. Визначити основні способи і прийоми, які становлять систему фінансового менеджменту.

2. Розкрити поняття політики управління запасами. Здійснити аналіз основних етапів управління запасами.

Завдання до практичної частини контрольної роботи

Задача 1.При наданні позики повинна бути забезпечена реальна прибутковість операції, що визначається обліковою ставкою 8% річних. Кредит видається на півроку, за які передбачуваний індекс інфляції складе 1,12. Розрахувати значення облікової ставки, що компенсує втрати від інфляції.

Задача 2. Випущена купонна облігація з фіксованою відсотковою ставкою терміном на 3 роки та номіналом 1500 грн. Відсоткові виплати здійснюються 1 раз на рік в розмірі 60 грн. Ринкова відсоткова ставка по аналогічних фінансових позиках складає 14%. Необхідно визначити теперішню вартість облігації та її вартість через два роки, якщо відсоткова ставка збільшиться на 4%?

Варіант 18

1. Визначити і схарактеризувати основні етапи процесу розробки та реалізації фінансової стратегії підприємства.

2. Розкрити сутність принципових підходів до фінансування різних груп активів підприємства.

Завдання до практичної частини контрольної роботи

Задача 1. Вклади в однаковій сумі 300 грн. здійснюються на депозитний рахунок наприкінці кожного року під 18% річних протягом п’яти років. Скільки грошей буде на рахунку наприкінці п’ятого року? Розрахунок здійснити арифметично у таблиці та з використанням формули.

Задача 2. Підприємство придбало 5 000 облігацій з терміном погашення 1 рік та сумою до погашення 1000 грн. за ціною 850 грн. за штуку. Пройшло півроку та підприємство вирішило продати облігації на вторинному ринку. Поточна відсоткова ставка по боргових інструментах тривалістю 1 рік на момент продажу становила 27%. По якій ціні підприємство може продати ці облігації, і який дохід воно отримає?

Варіант 19

1. Проаналізувати класифікацію капіталу підприємства за різними класифікаційними ознаками.

2. Оцінити політику управління дебіторською заборгованістю та визначити, в чому полягає оптимальна кредитна політика підприємства.

Завдання до практичної частини контрольної роботи

Задача 1. На внесок до банку в розмірі 30000 грн. строком на 5 років банк нараховує вкладникові 12% річних. Яку суму отримає вкладник в кінці строку, якщо нарахування відсотків здійснюється за схемою складних відсотків щоквартально?

Задача 2. Тримач переказного векселя, виданого на суму 50 тис. грн., облікував його в банку 20 березня. Згідно умови видачі векселя, виплата по ньому повинна здійснитися 15 травня. На момент обліку векселя облікова ставка по векселях в цьому банку складала 12%. Необхідно визначити величину дисконту, яку банк врахував в момент обліку векселя та суму, отриману держателем векселя.

Варіант 20

1. Розкрити поняття фінансової діагностики та її значення в системі управління підприємством. Визначити основні положення фінансової діагностики.

2. Теперішня і майбутня вартість грошей. Методичний інструментарій її визначення.

Завдання до практичної частини контрольної роботи

Задача 1. Визначити відсоткову ставку прибутковості, якщо Вам запропоновано інвестувати власні кошти в сумі 12 тис. грн. у комерційне підприємство, пообіцявши при цьому повернути через 3 роки 15 тис. грн.

Задача 2. Оцінити вартість облігації, випущеної на термін 1 рік, номіналом 1280 грн. з виплатою всієї суми відсотків при погашенні за ставкою 26% до номіналу, якщо до погашення залишилось півроку і ставка прибутковості становить 42% річних.

Варіант 21

1. Схарактеризувати сутність фінансової стратегії в системі фінансового управління на підприємстві.

2. Визначити інструментарій та напрями практичного застосування Моделі складних відсотків.

Завдання до практичної частини контрольної роботи

Задача 1. Визначити очікувану номінальну вартість грошових коштів, якщо реальна ставка відсотку складає 13% на рік, реальна вартість вкладених грошових активів становить 18000 грн., прогнозований річний темп інфляції – 7%, період дисконтування – 3 роки, а його інтервал – 1 рік.

Задача 2. Обчислити поточну вартість облігації з нульовим купоном, номінальною вартістю 820 грн. і терміном погашення 3 роки, якщо прийнята норма прибутку становить 7,4%.

Варіант 22

1. Дати характеристику інвестиційному ринку і проаналізувати його інфраструктуру.

2. Визначити сутність нормування як основного методу оптимізації оборотних активів підприємства.

Завдання до практичної частини контрольної роботи

Задача 1. Вам необхідно накопичити 60 000 грн. протягом року за допомогою банківського депозиту, який передбачає щомісячне нарахування простих відсотків по місячній відсотковій ставці 7%. Яку суму необхідно покласти на депозит?

Задача 2. Випущена облігація з нульовим купоном, вартістю 2300 грн. і терміном погашення 3 роки. Прийнята норма прибутку по даній облігації становить 8%. Обчислити поточну вартість облігації, якщо пройшло 2 роки і відсоткова ставка подібних фінансових інструментів збільшилась до 12%.

Варіант 23

1. Сформулювати функціональні завдання антикризового фінансового менеджменту. Визначити основні інституції та осіб, які можуть виконувати функції антикризового менеджменту.

2. Схарактеризувати види грошових потоків підприємства. Розглянути види ануїтетів та моделі визначення вартості грошових активів на умовах ануїтетних платежів (нарахувань).

Завдання до практичної частини контрольної роботи

Задача 1. Підприємство за останній рік виплатило по дивідендах на одну акцію 0,50 грн. Протягом найближчих двох років темп росту дивідендів складе 6%. В послідуючому дивіденди зростатимуть з темпом 4%. Необхідно оцінити ринкову вартість цієї акції, якщо її прибутковість знаходиться на рівні 12%.

Задача 2. Розрахувати вартість позикового капіталу, залученого у формі банківського кредиту, якщо ставка відсотку за банківський кредит становить 26%, рівень витрат по залученню банківського кредиту – 3%.

Варіант 24

1. Визначити сутність і роль інформаційного забезпечення фінансового менеджменту. Проаналізувати користувачів фінансової звітності підприємства.

2. Дослідити фінансові інструменти трансформації проблемної дебіторської заборгованості підприємства в грошові активи (факторинг, форфейтинг, вексель).

Завдання до практичної частини контрольної роботи

Задача 1. Операційний важіль – 1,8. Підприємство отримує прибуток 700 тис. грн. при реалізації продукції на суму 8100 тис. грн. Як зміниться величина отриманого прибутку, якщо:

- обсяг реалізації зменшиться до 6 млн. грн.,

- обсяг реалізації збільшиться до 9 млн. грн.?

Задача 2. На час емісії привілейованих акцій кожний інвестор заплатив 200 грн. за акцію, отримавши на заміну зобов’язання емітента виплачувати йому щорічно 25 грн.

Знайти поточну прибутковість акції та вартість акції після двох дивідендних виплат, якщо інвестор вирішив продати акції, а прибутковість акції через два роки збільшиться на 0,5%.

Варіант 25

1. Визначити базову Модель оцінювання фінансових інструментів інвестування. Основні характеристики та модель оцінювання купонної облігації.

2. Розкрити сутність та напрями практичного застосування концепції врахування фактору інфляції в управлінні підприємством?

Завдання до практичної частини контрольної роботи

Задача 1. Діяльність підприємства характеризується наступними даними: ціна виробу – 50 грн., обсяг реалізації – 10000 шт., витрати на виготовлення – 45000 грн., у тому числі: сировина і матеріали – 15000 грн., з/пл. виробничого персоналу – 10000 грн., мастила та електроенергія на технологічні потреби – 8000 грн. Визначити величину постійних і змінних витрат, суму операційного прибутку, а також їх зміну при збільшенні обсягів виробництва на 25%.

Задача 2. Знайти поточну прибутковість привілейованої акції номінальною вартістю 50 грн., якщо розмір щорічних дивідендних виплат становить 10 грн. та пройшло три роки, а прибутковість акції через три роки збільшиться на 2%.

Варіант 26

1. Дослідити систему організаційного забезпечення фінансового менеджменту на підприємстві.

2. Висвітлити процес управління грошовими активами на підприємстві. Проаналізувати формування залишків грошових активів. Схарактеризувати види грошових авуарів підприємства та їх призначення.

Завдання до практичної частини контрольної роботи

Задача 1. Визначити очікувану номінальну вартість грошових коштів, якщо реальна ставка відсотку складає 15% на рік, реальна вартість вкладених грошових активів становить 2000 грн., прогнозований річний темп інфляції – 8%, період дисконтування – 5 років, а його інтервал – 1 рік.

Задача 2. Визначити запас фінансової стійкості підприємства та провести його графічну інтерпретацію за таких умов діяльності:

Показник (тис. грн.)

На початок періоду

На кінець періоду

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції

20200

23460

Сумарні операційні витрати:

у т.ч.: - змінні витрати

- постійні витрати

15860

10650

5210

18960

12750

6210

Зробити висновки про результати діяльності підприємства на початок і на кінець періоду.

Варіант 27

1. Визначити основні напрями фінансової політики підприємства.

2. Розкрити поняття та види інвестиційних портфелів. Сучасні «портфельні» теорії.

Завдання до практичної частини контрольної роботи

Задача 1. Вексель на 500 тис. грн. обліковується банком по обліковій ставці 15% при нарахуванні відсотків 12 разів на рік. Вексель обліковується за 8 місяців до погашення. Необхідно визначити величину дисконту.

Задача 2. Результати роботи підприємства за звітний рік характеризуються наступними даними:

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції 32446 грн.

Сумарні операційні витрати на виробництво і реалізацію, 26198 грн.

у тому числі - сировина, матеріали, напівфабрикати 4254 грн.

- паливо й енергія на технологічні потреби 5736 грн.

- амортизація основних виробничих засобів 6254 грн.

- зарплата виробничого персоналу 5968 грн.

- зарплата адміністративного персоналу 2156 грн.

- витрати, пов’язані з обслуговуванням

адміністративних приміщень 1830 грн.

Провести групування витрат на постійні і змінні, визначити поріг рентабельності та запас фінансової стійкості підприємства й дати оцінку його фінансового стану.

Варіант 28

1. Здійснити характеристику функцій фінансового менеджменту.

2. Визначити та проаналізувати основні етапи управління грошовими активами.

Завдання до практичної частини контрольної роботи

Задача 1. Визначити, яка сума відсотків буде нарахована 1.02.06., якщо кредит видано 15.01.06. за таких умов:

  1. Банк надав підприємству кредит строком на 3 місяці в сумі 3500 грн. Місячна відсоткова ставка – 2%

  2. Банк надав підприємству кредит строком на 2 місяці в сумі 2500 грн. Річна відсоткова ставка – 18%

  3. Банк надав підприємству кредит строком на 4 місяці в сумі 3100 грн. Річна відсоткова ставка – 22%.

Який варіант надання кредиту є найвигіднішим?

Задача 2. Визначити обсяги операційного прибутку підприємства, якщо:

  1. запас фінансової стійкості становить 400 тис. грн.,

чистий дохід (виручка) від реалізації продукції – 1000 тис. грн.,

змінні витрати – 800 тис. грн.

  1. запас фінансової стійкості становить 420 тис. грн.,

чистий дохід (виручка) від реалізації продукції – 2000 тис. грн.,

змінні витрати – 910 тис. грн.

Зробіть висновки по проведених розрахунках. Який варіант є оптимальним?

Варіант 29

1. Навести розподіл оборотних активів за основними класифікаційними ознаками.

2. Розглянути фінансові механізми управління процесами формування прибутку від операційної діяльності підприємства. Економічний зміст і моделі визначення категорій «валова маржа», «поріг рентабельності», «запас фінансової стійкості», «операційний важіль».

Завдання до практичної частини контрольної роботи

Задача 1. У фонд недержавного пенсійного страхування проводяться платежі щоквартально протягом 15 років у формі ануїтету по 200 грн. Визначити величину нарощеної суми ануїтетного потоку грошових коштів, якщо:

1) нарахування проводиться за схемою складних відсотків при річній ставці 14%.

2) нарахування проводиться за схемою складних відсотків при річній ставці 16%.

3) нарахування проводиться за схемою складних відсотків при річній ставці 19%.

Зробити висновки по проведених розрахунках.

Задача 2. Акціонерне товариство за останній рік виплатило по дивідендах на одну просту акцію 2,50 грн. Протягом найближчих двох років темп росту дивідендів складе 7%. В послідуючому очікується, що дивіденди зростатимуть з темпом 4%. Необхідно оцінити ринкову вартість цієї акції, якщо її прибутковість знаходиться на рівні 14%.

Варіант 30

1. Схарактеризувати фінансову звітність підприємства та здійснити її оцінку в системі прийняття фінансових рішень.

2. Визначити інструменти антикризового фінансового управління підприємством.

Задача 1. Визначити точку беззбитковості у вартісному і натуральному виразі, якщо на підприємстві ціна виробу становить 120 грн., змінні витрати – 90 грн./шт., постійні витрати за місяць – 15450 грн., місячний обсяг реалізації – 1000 шт.

Задача 2. Вексель на суму 800 тис. грн. обліковується банком по обліковій ставці 17% при нарахуванні відсотків 4 рази на рік. Вексель обліковується за 4 місяці до погашення. Необхідно визначити величину дисконту та суму, яку отримає держатель векселя.