Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Капітал_тема 1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
237.57 Кб
Скачать

4. Функції й механізм управління формуванням капіталу

Система управління формуванням капіталу реалізує свою головну мету й основні завдання шляхом здійснення певних функцій. Ці функції підрозділяються на дві основні групи, обумовлені комплексним змістом розглянутої системи управління:

1. Функції управління формуванням капіталу підприємства як керуючої системи. Ці функції є складовими частинами будь-якого процесу управління (будь-якої керуючої системи) поза залежністю від спеціалізації діяльності підприємства, його організаційно-правової форми, розміру, форми власності й т.п. У теорії управління ці функції характеризуються як загальні.

2. Функції управління формуванням капіталу як спеціальної сфери управління підприємством. Склад цих функцій визначається конкретним об'єктом даної керуючої системи.

У найбільш загальному вигляді склад основних функцій управління формуванням капіталу в розрізі цих груп представлений на рис. 5.

Розглянемо зміст основних функцій управління формуванням капіталу в розрізі окремих груп.

У групі функцій управління формуванням капіталу як керуючої системи основними з них є:

1. Розробка стратегії формування капіталу підприємства. У процесі реалізації цієї функції, виходячи із загальної стратегії економічного розвитку підприємства й прогнозу кон'юнктури ринку капіталу, формується система цілей і цільових показників фінансової діяльності в розглянутій сфері на довгостроковий період; визначаються пріоритетні завдання формування капіталу, що будуть розв'язані в найближчій перспективі, і розробляється політика дій підприємства за основними напрямками формування капіталу. Стратегія формування капіталу підприємства розглядається як невід'ємна складова частина загальноекономічної й фінансової стратегії його розвитку.

2. Створення ефективних інформаційних систем управління формуванням капіталу, що забезпечують обґрунтування альтернативних варіантів управлінських рішень. У процесі реалізації цієї функції повинні бути визначені обсяги й зміст інформаційних потреб системи управління формуванням капіталу; сформовані зовнішні й внутрішні джерела інформації, що задовольняють ці потреби; організований постійний моніторинг основних параметрів капіталу підприємства й кон'юнктури ринку капіталу.

Групування основних функцій управління формуванням капіталу

ФУНКЦІЇ УПРАВЛІННЯ ФОРМУВАННЯМ

КАПІТАЛУ ЯК КЕРУЮЧОЇ СИСТЕМИ

ФУНКЦІЇ УПРАВЛІННЯ ФОРМУВАННЯМ

КАПІТАЛУ ЯК СПЕЦІАЛЬНОЇ

СФЕРИ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ

1. Розробка стратегії формування капіталу підприємства

1. Управління формуванням капіталу в процесі створення підприємства

2. Створення ефективних інформаційних систем управління формуванням копіталу, що забезпечують обгрунтування альтернативних варіантів управлінських рішень

2. Управління формуванням власного капіталу підприємства у процесі його розвитку

3. Здійснення аналізу різних аспектів фінансової діяльності підприємства, пов’язаної з формуванням капіталу

3. Управління залученням позикового капиталу

4. Управління середньозваженою вартістю капіталу

5. Управління структурою капіталу

4. Здійснення планування показників формування капіталу і його залучення з різних джерел

5. Розробка дієвої системи стимулювання реалізації прийнятих управлінських рішень у сфері формування капіталу

6. Управління фінансовими ризиками, пов'язаними з формуванням капіталу

6. Здійснення ефективного контролю за реалізацією прийнятих управлінських рішень у сфері формування капіталу

Рис. 5. Характеристика основних функцій управління формуванням капіталу в розрізі окремих груп

3. Здійснення аналізу різних аспектів фінансової діяльності підприємства, пов'язаної з формуванням капіталу. У процесі реалізації цієї функції проводиться експрес-аналіз окремих фінансових операцій, пов'язаних з формуванням капіталу; досліджується динаміка обсягу, структури й джерел формування капіталу підприємства; здійснюється фундаментальний аналіз факторів, що впливають на окремі параметри формування капіталу в розглянутому періоді.

4. Здійснення планування показників формування капіталу підприємства і його залучення з різних джерел. Реалізація цієї функції пов'язана з розробкою системи поточних планів й оперативних бюджетів за всіма основними напрямками формування капіталу підприємства. Основою такого планування є розроблена стратегія формування капіталу, що вимагає конкретизації на кожному етапі розвитку підприємства.

5. Розробка діючої системи стимулювання реалізації прийнятих управлінських рішень у сфері формування капіталу. У процесі реалізації цієї функції формується система заохочень і санкцій у розрізі керівників і менеджерів окремих структурних підрозділів підприємства за виконання або невиконання встановлених цільових фінансових показників, фінансових нормативів і планових завдань у сфері формування капіталу. Індивідуалізація такої системи стимулювання забезпечується шляхом впровадження на підприємстві контрактної фірми оплати праці керівників і фінансових менеджерів.

6. Здійснення ефективного контролю за реалізацією прийнятих управлінських рішень у сфері формування капіталу. Реалізація цієї функції управління формуванням капіталу пов'язана зі створенням систем внутрішнього контролю на підприємстві, поділом контрольних обов'язків окремих служб і фінансових менеджерів, визначенням системи контрольованих показників і контрольних періодів, оперативним реагуванням на результати здійснюваного контролю.

У групі функцій управління формуванням капіталу як спеціальної сфери управління підприємством основними є:

1. Управління формуванням капіталу в процесі створення підприємства. Змістом цієї функції є визначення загальної потреби в капіталі на первісній стадії його життєвого циклу, обґрунтування найбільш ефективної схеми фінансування нового бізнесу, формування оптимальних пропорцій структури капіталу підприємства на етапі його створення, визначення складу залученого капіталу за окремими його формами, управління залученням стартового капіталу в необхідних обсягах з різних джерел.

2. Управління формуванням власного капіталу підприємства в процесі його розвитку. На первісному етапі цього управління повинна бути розроблена політика формування власного капіталу підприємства на конкретній стадії його життєвого циклу. Змістом цієї функції є також виявлення й реалізація можливостей залучення підприємством власного капіталу із внутрішніх і зовнішніх джерел.

3. Управління залученням позикового капіталу. У процесі реалізації цієї функції формується політика залучення позикового капіталу на окремих стадіях його життєвого циклу, визначається потреба в різних формах залученого позикового капіталу, виявляються можливі джерела залучення цього капіталу, укладаються договори з конкретними кредиторами підприємства.

4. Управління середньозваженою вартістю капіталу. Змістом цієї функції управління є оцінювання вартості конкретних форм капіталу, залученого з різних джерел; виявлення резервів зниження вартості окремих елементів капіталу; виявлення граничних значень граничної вартості капіталу; мінімізація середньозваженої вартості капіталу за рахунок раціоналізації джерел його формування.

5. Управління структурою капіталу. Реалізація цієї функції пов'язана з оцінюванням переваг і недоліків використання власного й позикового капіталу в конкретних умовах господарської діяльності підприємства; оптимізацією показників структури капіталу за критеріями максимізації рівня фінансової рентабельності, мінімізації середньозваженої його вартості, мінімізації рівня фінансових ризиків і т.п.; формуванням показника цільової структури капіталу й забезпеченням його досягнення.

6. Управління фінансовими ризиками, пов'язаними з формуванням капіталу. У процесі реалізації цієї функції виявляється склад основних фінансових ризиків, властивих формуванню капіталу даного підприємства; здійснюється оцінювання рівня цих ризиків й обсягу пов'язаних з ними можливих втрат капіталу; обґрунтовується система заходів щодо мінімізації окремих фінансових ризиків, а також їхнього страхування.

Основні функції управління формуванням капіталу як спеціальної сфери управління підприємством розглянуті в найбільш агрегованому вигляді. Кожна із цих функцій може бути конкретизована більш цілеспрямовано з урахуванням специфіки господарської діяльності окремих підприємств. При здійсненні такої конкретизації на кожному підприємстві може бути побудована багаторівнева функціональна система управління формуванням капіталу. Принципова схема побудови такої деталізованої багаторівневої функціональної системи управління наведена на рис. 6.

Процес управління формуванням капіталу базується на певному механізмі. Механізм управління формуванням капіталу являє собою систему основних елементів, що регулюють процес розробки й реалізації управлінських рішень у цій сфері. У структуру механізму управління формуванням капіталу входять такі елементи (рис. 7).

1. Ринковий механізм регулювання діяльності підприємства, пов'язаної з формуванням капіталу. Цей механізм формується насамперед у сфері ринку капіталу в розрізі окремих його видів і сегментів. Попит та пропозиція на цьому ринку формують рівень цін (ставки відсотка) і котирувань за окремими видами і формами капіталу (грошового, капітальних товарів тощо), визначають доступність кредитних ресурсів у національній й іноземній валютах, виявляють середню норму прибутковості капіталу й вартість окремих його елементів. У міру поглиблення ринкових відносин роль ринкового механізму регулювання діяльності підприємства, пов'язаної з формуванням капіталу, буде зростати.

Рис. 6. Багаторівнева функціональна система управління формуванням капіталу підприємства

2. Державне нормативно-правове регулювання діяльності підприємства в сфері формування капіталу. Складність і багатогранність діяльності підприємств у цій сфері в умовах ринкової економіки визначають необхідність державного його регулювання. Як свідчить світовий досвід, таке багатоаспектне державне регулювання здійснюється у всіх країнах з розвитою ринковою економікою, не вступаючи при цьому в протиріччя із широкою самостійністю підприємств у виборі напрямків і методів формування капіталу. На сучасному етапі система державного регулювання в цій сфері включає: регламентування мінімальних розмірів статутного капіталу підприємств, створюваних у формах товариства з обмеженою відповідальністю й акціонерного товариства; порядок проведення емісії акцій і облігацій підприємства; регулювання порядку формування інформаційної бази управління капіталом; податкове регулювання операцій, пов'язаних з формуванням капіталу; регулювання кредитних операцій; валютне регулювання; регулювання ринку цінних паперів і т.п. Характеризуючи сформовану базу державних нормативно-правових актів у сфері регулювання діяльності підприємств у цій області, слід зазначити, що вона далеко не завершена й вимагає подальшого розвитку.

Рис. 7. Склад основних елементів механізму управління формуванням капіталу підприємства

3. Внутрішній механізм регулювання окремих аспектів формування капіталу підприємства. Механізм такого регулювання формується в рамках самого підприємства, відповідно регламентуючи ті або інші оперативні управлінські рішення з питань формування його капіталу. Так, ряд аспектів формування капіталу регулюється вимогами статуту підприємства. Окремі із цих аспектів регулюються розробленою на підприємстві стратегією формування капіталу й цільовою фінансовою політикою за окремими напрямками цієї діяльності. Крім того, на підприємстві може бути розроблена й затверджена система внутрішніх нормативів і вимог по окремих аспектах формування капіталу.

4. Система конкретних методів і прийомів здійснення управління формуванням капіталу підприємства. У процесі аналізу, планування й контролю діяльності підприємства, пов'язаної з формуванням його капіталу, використовується велика система методів і прийомів, за допомогою яких досягаються необхідні результати. До числа основних з них відносяться методи: техніко-економічних розрахунків, балансовий, економіко-статистичні, економіко-математичні, порівняння й інших.

Ефективний механізм управління формуванням капіталу дає змогу в повному обсязі реалізувати цілі й завдання, що стоять перед ним, сприяє результативному здійсненню функцій цього управління.