Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект ОПДП.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.71 Mб
Скачать

16.4. Інструменти підвищення якості продукції

Як уже зазначалося, головною умовою підвищення конкурентоспроможності товарів і організації є підвищення якості. У літературі з цього питання розглядається кілька варіантів набору інструментів якості. Розглянемо їх детальніше.

Схема процесу (послідовність операцій, маршрутна карта тощо) є графічним зображенням послідовних етапів процесу, дає уявлення про програму і може бути корисною для розуміння взаємозв'язків етапів процесу. Під час вивчення процесу будують фактичну й оптимальну схему його протікання, порівнюють їх, знаходять відмінності та потенційні джерела перешкод і труднощів. За результатами вивчення розробляють заходи щодо поліпшення процесу.

Контрольний листок (таблиця перевірок) містить інформацію в динаміці про різні дефекти для аналізу кількості і частоти бракованих виробів.

Мозкова атака використовується, щоб допомогти групі виробити найбільшу кількість ідей з якої-небудь проблеми в пай-коротший час, і може здійснюватися двома шляхами:

— упорядковано — кожен член групи подає ідеї в порядку черговості по колу або пропускає свою чергу до наступного разу. Таким чином можна спонукати до розмови навіть дуже мовчазних людей. Однак елемент тиску може перешкодити формуванню ідей;

— неупорядковано — члени групи просто подають ідеї мірою того, як вони виникають. Так створюється більш розкута атмосфера.

Часовий ряд (лінійний графік) застосовується, коли потрібно найпростішим способом подати хід процесу в часі, ступінь відхилення розміру від середньої лінії. Більш розробленою формою часового ряду є контрольна карта.

Для встановлення сили впливу (кореляції) одного чинника на інший і спрямованості взаємодії будують кореляційні поля (діаграми розсіювання).

Розглянуті інструменти підвищення якості застосовуються передовими фірмами Японії, США, Німеччини та в інших промислово розвинутих країнах. Також вони використовувалися на підприємствах СРСР. Тому досить імовірно, що боротьба за конкурентоспроможність та якість вітчизняних товарів розпочнеться з упровадження цих (в основному статистичних) методів. Водночас зазначимо, що розглянуті інструменти застосовуються переважно під час контролю технологічних процесів виготовлення виробів обробних галузей промисловості. Однак якість товарів приблизно на 90 % формується не на стадії виробництва, а на стадіях стратегічного маркетингу й інноваційного менеджменту. Тому забезпечення конкурентоспроможності варто починати зі стадії стратегічного маркетингу, застосувавши сучасні наукові підходи і принципи, методи і засоби.

Тема 17. КОМПЛЕКСНА ПІДГОТОВКА ВИРОБНИЦТВА ДО ВИПУСКУ НОВОЇ ПРОДУКЦІЇ

17.1. Система створення й освоєння нової техніки

17.2. Життєвий цикл нової техніки

17.3. Завдання та зміст планування оновлення продукції.

17.4. Планування витрат на підготовку та освоєння виробництва.

17.5. Економічна ефективність оновлення продукції та вибір оптимального варіанта технологічного процесу.

17.1. Система створення й освоєння нової техніки

Створення нових видів продукції здійснюється в процесі підготовки виробництва, що відбувається поза рамками виробничого процесу. Завдання підготовки виробництва полягає в тому, щоб забезпечити необхідні умови для функціонування виробничого процесу.

Підготовка виробництва — це процес безпосереднього застосування праці колективу працівників з метою розробки й організації випуску нових видів продукції або модернізації виготовлених виробів.

Процес підготовки виробництва — це особливий вид діяльності, що поєднує вироблення науково-технічної інформації з її перетворенням на матеріальний об'єкт — нову техніку.

Нова техніка — це результат науково-технічних досягнень, що сприяє під час її виробництва і реалізації розвитку продуктивних сил, і задоволенню потреб суспільства в продукції вищої якості, ніж відомі раніше прототипи або аналоги.

Процес підготовки виробництва за своєю структурою неоднорідний і складається з безлічі процесів з різним змістом. Класифікувати часткові процеси підготовки виробництва можна за видами і характером робіт, просторово-тимчасовою і функціональною ознаками, відношенням до об'єкта управління.

За видом робіт (за видом трудової діяльності) процеси підготовки виробництва поділяються на: дослідницькі, конструкторські, технологічні, виробничі та економічні.

За характером робіт виокремлюють процеси підготовки виробництва:

— основні (проведення досліджень, інженерних розрахунків, проектування конструкцій, технологічних процесів, форм і методів організації виробництва, економічні розрахунки й обґрунтування);

— експериментальні виробничі (виготовлення і випробування макетів, дослідних зразків і серій машин).

За розташуванням у часі і просторі процеси підготовки виробництва поділяються на:

— операції — первинна ланка процесу створення нової техніки. Вона виконується на одному робочому місці одним виконавцем і складається з низки послідовних дій;

— роботи — сукупність послідовно виконуваних операцій, що характеризується логічною завершеністю і закінченістю дій щодо виконання визначеної частини процесу;

— стадії — сукупність низки робіт, пов'язаних єдністю змісту і методів виконання, що забезпечує вирішення конкретного завдання підготовки виробництва;

— фази — комплекс стадій і робіт, що характеризує закінчену частину процесу підготовки виробництва. Вона пов'язана з переходом об'єкта робіт у новий якісний стан.