Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект ОПДП.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.71 Mб
Скачать

10.3. Організаційні типи виробництва.

Особливості діяльності підприємств, специфіка конкретних технічних та організаційних рішень залежить від типу виробництва.

Тип виробництва – це класифікаційна категорія в-ва, яка враховує такі його властивості, як широта номенклатури, регулярність, стабільність і обсяг випуску продукції.

Є три типа в-ва: одиничне, серійне, масове.

Одиничне виробництво характеризується широкою номенклатурою продукції, малим обсягом випуску однакових виробів, повторне виготовлення яких не передбачається.

Серійне виробництво має обмежену номенклатуру продукції, виготовлення виробів періодично випускається певними серіями і сумарний випуск може бути досить значний.

Масове виробництво характеризується вузькою номенклатурою продукції, великим обсягом безперервного і тривалого виготовлення однакових виробів.

Окремо виділяють дослідне в-во, що в ньому виготовляють зразки, партії виробів для проведення дослідницьких робіт, випробувань, доопрацювання конструкції. Дослідне в-во близьке до одиничного.

Порівняльна характеристика типів виробництва.

Характеристика

Тип виробництва

Одиничне

Серійне

Масове

Широка номенклатура виробів

Необмежена

Обмежена кількістю типів

Один тип

Постійність виготовлення

Не повторюється

Періодично повторюється

Постійно випускається

Рівень спеціалізації робочих місць

Різні операції К3.0 > 40

Обмежені операції 40>К3.0>20

Одна операція К3.0 = 1

Рівень спеціалізації устаткування

Універсальне

Універсальне і спаціальне

Спеціальне

Принципи розміщення робочих місць

Технологічний

Технологічний і предметний

Предметний

Рівень кваліфікації робочих

Високий

Середній, високий на автоматичних системах

Невисокий на простих операціях, високий на автоматичних

Найбільш ефективне масове виробництво, де легко застосовувати високопродуктивне спеціальне устаткування, неефективне одиничне в-во.

Тому важливим є підвищення ефективності виробництва, перехід від одиничного до серійного – поточного.

Досягається: розширення ринків збуту і збільшення серій виробів, уніфікація деталей і агрегатів, запровадження групових методів обробки.

Тема 11. Організація виробничого процесу в часі та просторі.

11.1. Організація виробничого процесу в часі.

11.2. Організація виробничого процесу в просторі.

11.1. Організація виробничого процесу в часі.

Кожен виробничий процес здійснюється в часі і просторі. Тривалість виробничого циклу, особливо при виготовленні дискретної продукції, істотно впливає на просторову його організацію, яка передбачає раціональне розміщення робочих місць, їх груп (дільниць, цехів) на певній площі, щоб забезпечити пересування предметів праці по операціях з якнайкоротшими маршрутами. Поєднання цих двох аспектів побудови виробничого процесу здійснюється із застосуванням певного методу організації, який визначається залежно від особливостей виробничих процесів та типу виробництва.

Виробничий цикл - це календарний період з моменту запуску сировини, матеріалів у виробництво до повного виготовлення готової продукції.

Виробничий цикл вимірюється хвилинами, годинами, добою і т.д.

Тривалість виробничого циклу:

Робочий період виготовлення продукції полягає:

Час перерв:

Природні процеси

Висновок:

Тц = Тр + Тп

Неподільна продукція являє собою однорідну масу, яку не можна поділити на різні частини або складові елементи (компоненти) До неї належать усі рідиноподібні продукти (рідинні хімічні речовини, рідинні сплави металів і под.) та деякі види напіврідинних (тістоподібних) (нафта, бензин, мастила, лаки, фарби тощо). Тільки після розподілу на окремі та однакові за своїм складом порції така продукції стає дискретною.

Виробництво неподільної продукції здійснюється тільки з застосуванням безперервних технологічних процесів. Дискретна продукція виготовляється із застосуванням перервних (дискретних) та напівбезперервних технологічних (виробничих) процесів. В останніх одна операція виконується безперервно, а інша — з перервами (наприклад, під час виготовлення відливок у земляні форми, операції плавлення рідинного

металу, заливання форм, їх охолодження мають виконуватись безперервно одна за одною, а решта можуть виконуватись з перервами (токарна, фрезерувальна, шліфувальна та ін.)). Уся продукція машинобудування належить до дискретної і тому для її виготовлення застосовуються як перервні, так і напів- та безперервні виробничі процеси.

Основними ознаками методу організації виробництва є: взаємозв’язок послідовності виконання технологічних операцій з порядком розташування устаткування та ступінь безперервності виробничого процесу.

Організація виробничого процесу в часі визначається ступенем його переривчатості, яка залежить від виду продукції та технології її виготовлення.