Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект ОПДП.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.71 Mб
Скачать

13.2. Особливості організації однопредметної потокової лінії

Організація однопредметної безперервно-потокової лінії (ОБПЛ) — найбільш удосконалена форма організації потокового виробництва. Виокремлюють такі її ознаки:

— норми часу виконання операцій дорівнюють або кратні тактові (ритмові);

— предмети праці переміщуються з одного робочого місця на інше без пролежування (рівнобіжний вид руху);

— колена операція закріплена за визначеним робочим місцем (вузька спеціалізація робочих місць);

— робочі місця розташовані в порядку послідовності робочого процесу (принцип прямоточності).

Якщо тривалість кожної операції дорівнює тактові (під час поштучної передачі) або ритмові (під час передачі партіями), то для кожної операції досить одного робочого місця і вироби через однакові інтервали часу будуть передаватися з попередньої операції на наступну. Якщо тривалість операції кратна тактові, то на робочих місцях, що паралельно працюють з кожною операцією, буде оброблятися одночасно кілька виробів, що надходять у визначеній послідовності.

Основними календарно-плановими нормативами ОБПЛ є:

— такт або ритм потоку;

— кількість робочих місць за операціями і на всій потоковій лінії;

— період конвеєра і система адресування;

— довжина стрічки конвеєра;

— швидкість руху стрічки конвеєра і пропускна спроможність потокової лінії;

— величина заділів і незавершене виробництво;

— потужність, споживана конвеєром;

— тривалість виробничого циклу.

Для розрахунку такту (ритму) потокової лінії насамперед повинні бути визначені: програма запуску продукції на лінію за період, що розраховується; фактичний (ефективний) фонд часу роботи устаткування за цей самий період; норми часу на виконання кожної операції.

Якщо норми часу на операціях рівні або кратні тактові, то під час розрахунку кількість робочих місць дорівнює цілому числу. Якщо процес не цілком синхронізований, то в результаті розрахунку кількість робочих місць виходить дробовим. Після відповідного аналізу його необхідно округлити до більшого або меншого цілого числа. Це буде прийнята кількість робочих місць для кожної j-ї операції. Перевантаження передбачається в межах 5—6 % па кожне робоче місце.

Розрахунок потрібної кількості робочих місць (одиниць устаткування) па всій лінії здійснюється підсумовуванням кількості устаткування за всіма операціями технологічного процесу.

Під час організації безперервно-потокового виробництва має чітко витримуватися режим, що полягає в подачі виробів на робочі місця однаковими партіями через однакові проміжки часу. Ця умова виконується в тому разі, якщо як транспортні засоби використовуються транспортні, робочі і розподільні конвеєри.

Період конвеєра використовується для адресування виробів на робочі місця. Стрічка розмічається так, щоб період у загальній довжині стрічки повторювався цілу кількість разів. Кожен розмічальний знак проходить повз кожне робоче місце через той самий інтервал часу, дорівнює тактові, помноженому па кількість розмічальних знаків у періоді. Після розмітки стрічки конвеєра розмічальні знаки закріплюються за робочими місцями відповідно до тривалості виконання кожної операції.

Рух предметів праці на ОППЛ здійснюється послідовно. На кожній операції обробка - визначеної кількості предметів праці відбувається безупинно, а на наступні операції вони подаються частинами, найчастіше поштучно, безпривідними транспортними засобами, що працюють з вільним ритмом.

Для того щоб звести до мінімуму наявність оборотних заділів, а також час простоїв устаткування і робітників, необхідно установити найбільш доцільний регламент роботи лінії. З цією метою визначаються такі календарно-планові нормативи:

— укрупнений такт (ритм) потокової лінії;

— кількість робочих місць за операціями і на всій потоковій лінії;

- стандарт-план роботи потокової лінії;

— розмір і динаміку руху міжопераційних оборотних заділів;

— тривалість виробничого циклу.

Розрахунок укрупненого такту (ритму) потокової лінії здійснюється за формулою, аналогічною до формули визначення такту для ОБПЛ. Однак потрібно врахувати деякі особливості. По-перше, ОППЛ, як правило, працює з вільним тактом (ритмом), тому в ефективний фонд часу роботи лінії не включаються регламентовані перерви. По-друге, за наявності браку за деякими проміжними операціями технологічного процесу визначаються своя програма запуску і свій такт (ритм) для кожної операції.

Стапдарт-план потокової лінії будується у вигляді таблиці. У ній записуються всі операції технологічного процесу і норми часу їхнього виконання; проставляється такт потоку і визначається необхідна кількість робочих місць за кожною операцією й у цілому на лінії; закріплюються номери за робочими місцями і визначається їхнє завантаження; будується графік роботи устаткування за кожною операцією і розраховується потрібна кількість виробничих робітників для кожної операції; будується графік регламентації праці на лінії і розподіляється завантаження між виробничими робітниками шляхом підбору робіт; розраховується остаточна кількість виробничих робітників, яким присвоюються умовні знаки або номери, і встановлюється порядок обслуговування робочих місць.

Міжопераційний оборотний заділ — це кількість предметів праці, призначених для вирівнювання продуктивності на суміжних операціях, що знаходяться на робочих місцях у очікуванні процесу обробки. Оборотні заділи дають змогу організовувати безперервну роботу на робочих місцях протягом більш-менш тривалого часу. Характерною ознакою оборотних заділів є зміна їхньої величини протягом години від нуля до максимальної величини. Розміри їх, як правило, настільки значні, що весь розрахунок заділів на таких лініях зводять до розрахунку тільки міжопераційних оборотних заділів, незважаючи на порівняно невелику частину трьох перших заділів.