Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМВ з СР ФО.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.22 Mб
Скачать

Самостійна робота 9. Облік витрат виробництва і готової продукції. Класифікація виробничих витрат.

Собівартість продукції – виражені в грошовій формі витрати підприємства на виробництво продукції: сировина, матеріали, комплектуючі вироби, паливо, оплата праці, ЄСВ, загальновиробничі витрати, інші витрати, пов’язані з виготовленням продукції на рівні виробничих підрозділів.

Класифікація виробничих витрат.

Ознаки

Витрати

За місцем виникнення витрат

Витрати виробництва, цеху, дільниці, технологічного переділу, служби.

За видами продукції (робіт, послуг)

Витрати на виробництво; типового представника виробів, групу однорідних виробів; виробниче замовлення; напівфабрикати; валову, товарну і реалізовану продукцію.

За однорідним складом витрат

Одноелементні витрати складаються тільки з одного елемента.

Комплексні витрати складаються з кількох економічних елементів (матеріальні витрати; витрати на оплату праці; єдиний соціальний внесок; амортизація; інші витрати).

За видами витрат

Витрати за економічними елементами; витрати за статтями калькуляції.

За способами перенесення вартості на продукцію

Прямі витрати можуть бути віднесені безпосередньо на конкретний об’єкт витрат економічно можливим способом.

Непрямі витрати не можуть бути віднесені безпосередньо на певний об’єкт обміну витрат і належать до кількох видів продукції, і їх потрібно розподіляти між об’єктами обліку пропорційно вибраній базі.

За ступенем впливу обсягу виробництва на рівень витрат

Витрати змінні і постійні.

За календарними періодами

Витрати поточні, довгострокові і одноразові.

За доцільністю витрат

Продуктивні і непродуктивні витрати.

За відношенням до собівартості продукції

Витрати на продукцію; витрати періоду.

Самостійна робота 10. Облік короткострокових і довгострокових зобов’язань. Визначення і види кредитів.

Підставою для прийняття рішення керівником банку про надання довгострокового кредиту є заява-зобов’язання підприємства на суму необхідного кредиту, розрахунок окупності витрат на об’єкт кредитування. На суми одержаних довгострокових кредитів господарствам видають строкові зобов’язання і зведені зобов’язання. В зобов’язаннях вказуються конкретні строки погашення кредиту в наступному році (строкові) і на весь період (зведені). Середньострокові і довгострокові кредити видають шляхом оплати платіжних вимог-доручень, платіжних доручень, виставлення акредитивів і одержання лімітованих чекових книжок, а також шляхом зарахування позики на рахунок коштів. Види кредитів:

  • Фінансовий кредит – кошти, які надаються банком-резидентом або нерезидентом, які мають статус небанківських фінансових установ, згідно з відповідним законодавством у позику ЮО або ФО на визначений строк, для цільового використання і під %.

  • Товарний кредит – товари, які передаються резидентом або нерезидентом у власність ЮО або ФО на умовах угоди, що передбачає відстрочення кінцевого розрахунку на визначений строк та під %.

  • Інвестиційний податковий кредит – відстрочка плати податку на прибуток, що надається СПД на визначений строк з метою збільшення його фінансових ресурсів для здійснення інноваційних програм, з наступною компенсацією відстрочених сум у вигляді додаткових надходжень податку через загальне зростання прибутку, що буде отримано внаслідок реалізації інноваційних програм.

  • Кредит під цінні папери, що засвідчують відносини позики – кошти, які залучаються ЮО-боржником (дебітором) від інших ЮО або ФО як компенсація вартості випущених (емітованих) таким дебітором облігацій або депозитних сертифікатів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]