Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМВ з СР ФО.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.22 Mб
Скачать

Самостійна робота №11 «Облік праці, її оплати і відрахувань на соціальне страхування» до теми «Облік праці, її оплати і відрахувань на соціальне страхування».

Тематичні завдання для самостійного вивчення матеріалу: прочитати теоретичний матеріал.

    1. Види і тривалість відпусток.

    2. Документальне оформлення відпусток і створення резерву відпусток.

Література:

  1. ЗУ «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності і витратами, які обумовлені народженням і похованням»зі змінами і доповненнями.

  2. Постанова КМУ «Про порядок оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності в результаті захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів підприємства, установи, організації» № 439, 2001 р.

  3. Постанова КМУ «Про порядок обчислення середньої зарплати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням» №1266, 2001 р.

  4. ЗУ «Про відпустки» зі змінами і доповненнями.

  5. ЗУ «Про податок із доходів фізичних осіб» зі змінами і доповненнями.

  6. Зу «Про збір і облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами і доповненнями.

  7. Податковий кодекс України зі змінами і доповненнями.

Практичні завдання для самостійного засвоєння матеріалу.

Вправа 1. Згідно штатному розкладу відділ збуту підприємства складається з менеджера і супервайзера. За лютий 2012 р. нарахована зарплата робітників, згідно штатному розкладу, складає:

    • супервайзер – 2 700 грн.

    • менеджер – 2 000 грн.

Кількість робочих днів – 21 день за місяць, аванс виданий за 8 днів. Зарплата отримана по чеку з поточного рахунка і виплачена із каси підприємства. Відобразити в бухгалтерському обліку операції по нарахуванню зарплати, єдиного соціального внеску (38%), утримань із зарплати і її виплату.

Пункт 1. Розрахунок авансу.

Робітник

Розрахунок авансу, грн.

Розрахунок 3,6%, грн.

Розрахунок ПДФО, грн.

Сума авансу, грн.

Супервайзер

Менеджер

Разом:

Пункт 2. Розрахунок зарплати.

Робітник

Сума зарплати, грн.

Розрахунок 3,6%, грн.

Розрахунок ПДФО, грн.

Сума зарплати, грн.

Супервайзер

Менеджер

Разом:

Пункт 3. Нарахування єдиного соціального внеску.

Порядок розрахунку

Результат розрахунку, грн.

Пункт 4. Відображення господарських операцій.

Журнал реєстрації господарських операцій.

Зміст

Дебет

Кредит

Сума, грн.

Вправа 2. Працівник відділу кадрів працює з 01.01.2008 р. і за графіком іде в щорічну відпустку з 01.06.2012 р. на 14 календарних днів. Зарплата працівника за 12 календарних місяців, що передують місяцю, в якому надається відпустка складає 20 400 грн. У розрахунковому періоді працівник перебував з 01.02.2012 р. по 10.02.2012 р. у відпустці без утримання. Період, у якому за працівником з поважних причин, у т. ч. і у випадках, передбачених законодавством, не зберігалася зарплата, виключається із загального розрахункового періоду. Розмір єдиного соціального внеску – 37,77%. Розрахувати суму відпускних і відобразити операції в бухгалтерському обліку.

Розрахунок:

Журнал реєстрації господарських операцій.

Зміст

Дебет

Кредит

Сума, грн.

Вправа 3. Застрахована особа – працівник підприємства Гармаш Л. Д. надав листок непрацездатності і був звільнений від роботи з 22.10.2012 р. до 4.11.2012 р., всього 14 календарних днів. Середня денна зарплата – 12,47 грн. Для Гармаш Л. Д. встановлений такий графік роботи: одну добу він перебуває на робочому місці, троє діб – вільний від роботи. Тривалість страхового стажу Гармаш Л. Д. – 3 роки і 9 місяців. На період часу, протягом якого працівник перебував на лікарняному, припадало 3 дні його роботи за встановленим для нього графіком: 23.10, 27.10 і 4.11. Розрахувати суму за листом непрацездатності і відобразити операції в бухгалтерському обліку.

Журнал реєстрації господарських операцій.

Зміст

Дебет

Кредит

Сума, грн.

Вправа 4. Працівниця подала на підприємство листок непрацездатності по вагітності і пологах. Згідно з його даними, період непрацездатності у зв'язку з вагітністю і пологами закінчується 17.05. 2012 р. і працівниця повинна розпочати роботу 18.05. На підставі поданого лікарняного листка була розрахована допомога по вагітності і пологах. Середньоденна зарплата працівниці, яка перебуватиме в декретній відпустці, за даними розрахунку становила 120 грн. На декретну відпустку припадає 86 робочих днів (за 5-денного робочого тижня, встановленого для цієї працівниці). 18.05 працівниця не вийшла на роботу у зв'язку з продовженням їй періоду непрацездатності через ускладнення під час пологів. Непрацездатність була підтверджена листком непрацездатності, виписаним на 14 календарних днів. На цей період припадає 10 робочих днів. В оплату перших п'яти днів непрацездатності входить 5 робочих днів. Розрахувати суму допомоги по вагітності й пологах і за листом непрацездатності і відобразити операції в бухгалтерському обліку.

Розрахунок:

Журнал реєстрації господарських операцій.

Зміст

Дебет

Кредит

Сума, грн.

Вправа 5. На початок 2012 р. були заплановані такі величини: фонд оплати праці – 300 000 грн; річна планова сума на оплату відпусток – 25 000 грн. Розрахувати норму, відповідно до якої визначається сума резерву відпусток.

Розрахунок:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]