Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМВ з СР ФО.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.22 Mб
Скачать

2. Розрахунки за допомогою векселів.

Вексель – письмово оформлене боргове зобов’язання встановленої форми, що засвідчує безумовне грошове зобов’язання векселедавця (боржника) сплатити після настання строку певну суму грошей власнику векселя (векселедержателю).

Простий вексель (соло) виписує боржник (покупець чи замовник, тобто трасат) і є зобов’язанням векселедавця (боржника) сплатити векселедержателю (кредитору) зазначену грошову суму у визначений строк і в обумовленому місці.

Переказний вексель (тратта) виписує третій учасник розрахунків (кредитор або трасант – банк покупця) і є наказом боржникові (трасату) сплатити зазначений у ньому борг у визначений строк продавцеві і в обумовленому місці.

У простому векселі вказують місце і дату його видачі, суму боргового зобов’язання, строк і місце платежу, найменування кредитора, якому повинен бути проведений платіж, підпис позичальника- векселедавця. Окремо від суми може зазначатись зобов’язання по сплаті %. У переказному векселі обов’язково повинні міститись: найменування трасата (платника), найменування ремітента (одержувача), дата і місце складання векселя, зазначення терміну і місця платежу, пропозицію сплатити відповідну суму, підпис трасанта (особи, яка видала вексель).

Жодні виправлення у векселях не допускаються. Отримані векселі підприємства зберігають у касі або здають в банк. Підприємства можуть передавати отримані векселі іншим особам. У цьому випадку власник звичайного векселя здійснює передавальний надпис на зворотній стороні векселя, а такий надпис на переказному векселі здійснює кредитор-трасат.

Самостійна робота 5. Облік основних засобів.

1. Типові форми первинного обліку основних засобів.

Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) об'єктів ОЗ (ф. N 03-1) застосовується для формлення зарахування до складу ОЗ окремих об'єктів, для обліку вводу їх в експлуатацію, за винятком тих випадків, коли введення об'єктів в дію повинно, у відповідності з існуючим законодавством оформлятися в особливому порядку, для оформлення внутрішнього переміщення із одного цеху в інший, для оформлення передачі зі складу в експлуатацію, для виключення із складу при передачі іншому підприємству.

При оформленні приймання акт складається в 1 примірнику на кожний окремий об'єкт приймальною комісією, призначеною розпорядженням керівника підприємства. Складання загального акта, що оформляє приймання декількох об'єктів, допускається лише при обліку господарського інвентарю, інструмента, обладнання, якщо ці об'єкти однотипні, мають однакову вартість та прийняті в одному календарному місяці. Акт з прикладеною технічною документацією передається до бухгалтерії, підписується головним бухгалтером та затверджується керівником. При оформленні внутрішнього переміщення акт виписується у 2 примірниках працівником відділу (цеху)–здавальника. Перший примірник з розпискою одержувача та здавальника передається до бухгалтерії, а другий – відділу (цеху)–здавальнику.

При безоплатній передачі об'єктів ОЗ іншому підприємству акт складається у 2 примірниках (для підприємства, що здає та приймає ОЗ). При передачі іншому підприємству за плату акт складається у 3 примірниках: перші два у підприємства, що здає (перший примірник додається до звіту, другий – до повідомлення на передачу і для акцепту), третій примірник передається особі, що приймає ОЗ.

Акт приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об'єктів ОЗ (ф. N 03-2) застосовується для оформлення приймання-здачі із ремонту, реконструкції і модернізації. Акт, підписаний працівником цеху (відділу), що уповноважений на приймання, і представником підприємства, який виконував ремонт, реконструкцію і модернізацію, здають до бухгалтерії. Акт підписується головним бухгалтером і затверджується керівником. До технічного паспорта відповідного об'єкта повинні бути внесені необхідні зміни до характеристики об'єкта, пов'язані із капітальним ремонтом, реконструкцією і модернізацією. Якщо ремонт, реконструкцію або модернізацію виконує стороннє підприємство, акт складають у 2 примірниках. Другий примірник передають підприємству, що виконує ремонт, реконструкцію, модернізацію.

Акт на списання об'єктів ОЗ (ф. N 03-3) застосовується для оформлення вибуття (крім автотранспортних засобів) при повному або частковому їх списанні. Акт складається у 2 примірниках комісією, призначеною керівником підприємства, затверджується керівником. Перший примірник акта передають до бухгалтерії, другий залишається у особи, відповідальної за зберігання і є підставою для здачі на склад запчастин, матеріалів, металобрухту, що залишилися в результаті їх списання.

Акт на списання автотранспортних засобів (ф. N 03-4) застосовується для оформлення списання автомобіля при ліквідації. Акт складається у 2 примірниках і підписується комісією, що призначається керівником автогосподарства і затверджується керівником. Перший примірник передається до бухгалтерії, другий залишається у особи, відповідальної за зберігання і є підставою для здачі на склад МЦ, металобрухту, що залишився в результаті списання.

Акт про установку, пуск та демонтаж будівельної машини (ф. N 03-5) застосовується в будівельно-монтажних організаціях для оформлення передачі, установки і пуску будівельних машин і наступного їх демонтажу і передачі машинопрокатній базі. Акт складається у 2 примірниках представником машинопрокатної бази і будівельної дільниці, що експлуатує будівельні машини.

Інвентарна картка обліку ОЗ (ф. N 03-6) застосовується для обліку всіх видів ОЗ, а також для групового обліку однотипних об'єктів, що надійшли в експлуатацію в одному календарному місяці і таких, що мають одне і те ж виробничо-господарське призначення, технічну характеристику і вартість. Інвентарна картка ведеться в бухгалтерії на кожний об'єкт чи групу об'єктів. Заповнюється в 1 примірнику на основі ф. N 03-1, технічної і іншої документації. Підставою для відміток про вибуття об'єктів при передачі їх іншому підприємству, про переміщення в середині підприємства є ф. N 03-1; при списанні об'єкта внаслідок старіння чи зносу – ф. N 03-3. Записи про закінчені роботи по добудові, дообладнанні, реконструкції і модернізації, ремонту об'єкта ведуться в картці на підставі ф. N 03-2.

Опис інвентарних карток по обліку ОЗ (ф. N 03-7) застосовується для реєстрації інвентарних карток обліку ОЗ. Опис складається в 1 примірнику бухгалтерією в цілях контролю за зберіганням інвентарних карток. Записи ведуться в розрізі класифікаційних груп.

Картка обліку руху ОЗ (ф. N 03-8) застосовується для обліку руху ОЗ по класифікаційних групах при ручній обробці облікової документації. Заповнюється на основі даних інвентарних карток відповідних груп і звіряється з даними синтетичного обліку. На основі підсумкових даних цих карток заповнюються звітні форми з руху.

Інвентарний список ОЗ (ф. N 03-9) застосовується для пооб'єктного обліку ОЗ за місцем їх знаходження (експлуатації) по МВО. Дані пооб'єктного обліку за місцями їх знаходження (експлуатації) повинні бути тотожні записам в інвентарних картках обліку, що ведуться в бухгалтерії.

Розрахунки по амортизації ОЗ для промислових підприємств (ф. N 03-14), для будівельних організацій (ф. N 03-15) і по автотранспорту (ф. N 03-16).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]