Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМВ з СР ФО.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.22 Mб
Скачать

Самостійна робота 8. Облік виробничих запасів.

1. Документальне оформлення руху виробничих запасів.

Виробничі запаси, які надходять на підприємство, оприбутковуються МВО на підставі товарно-транспортних накладних, рахунків-фактур і інших документів, і оформляються ПКО.

Якщо в результаті приймання виробничих запасів будуть встановлені кількісні та якісні розбіжності з даними супроводжувальних документів постачальника, а також при прийманні запасів, що надійшли без документів комісія підприємства складає акт про приймання матеріалів (ф. № М-7).

Для скорочення обсягів роботи дозволяється замість виписування прибуткових ордерів оформляти приймання запасів способом відміток відповідальної особи на супроводжувальних документах.

Приймання запасів від власних підрозділів підприємства (невикористання матеріалів, відходів оформляється накладними на внутрішнє переміщення матеріалів (ф. № М-11).

Упровадження запасів у виробництво оформляється лімітно-забірними картами (ф. № М-8 і 9) і накладними-вимогами (ф. № М-11). Лімітно-забірні картки призначені для оформлення відпускання матеріалів, які систематично споживаються під час виготовлення продукції, а також для поточного контролю за дотриманням установлених лімітів відпускання запасів на виробничі потреби.

Лімітно-забірні картки виписують у 2 примірниках відділом постачання, один з яких передається цеху-одержувачу, а другий – на склад. У названій картці вказується ліміт (норма) відпускання запасів на певний період, а під час відпускання матеріалів робиться запис про фактичну кількість відпущених матеріалів і визначається залишок ліміту.

Відпускання запасів, їх використання можуть оформлятися й іншими первинними документами: актом-вимогою на заміну (додаткове відпускання) матеріалів (ф. № 10); накладною на відпускання ТМЦ (ф. № М-20), актом про витрату давальницьких матеріалів (ф. № М-23).

Усі первинні документи на оприбуткування і відпускання запасів МВО в установлені строки за реєстром приймання-здачі документів (ф. № М-13) передаються для обробки до бухгалтерії.

2. Використання позабалансових рахунків для обліку запасів.

№ і назва рахунку

Застосування рахунку

022

Матеріали, прийняті для переробки

Аналітичний облік ведеться за замовниками, видами сировини, за місцем їх зберігання чи переробки. Облік затрат з переробки чи доробки давальницької сировини здійснюється на рахунках обліку витрат виробництва.

023

МЦ на відповідальному зберіганні

Аналітичний облік таких ТМЦ ведеться по підприємствах-власниках за видами, сортами і місцем зберігання, тому вони повинні зберігатися окремо від власних.

024

Товари, прийняті на комісію

Аналітичний облік ведеться за видами товарів і комітентами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]