Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМВ з СР ФО.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.22 Mб
Скачать

4. Облік орендних операцій з основними засобами.

Оренда – угода, за якою орендар набуває права користування необоротним активом за плату протягом погодженого з орендодавцем строку. Означені відносини регулюються Договором оренди, в якому вказується склад і вартість переданих в оренду об’єктів, розмір орендної плати, тривалість оренди, обов’язки сторін з виконання договірних умов.

Операційна оренда – оренда, що передбачає передачу орендарю права користування ОЗ на строк, що не перевищує строку їх повної амортизації, з обов’язковим поверненням таких ОЗ їх власнику після закінчення строку орендної угоди. Право власності на орендовані ОЗ залишається в орендодавця протягом усього строку дії договору оренди. Прийняті в операційну оренду ОЗ зараховуються на позабалансовий рахунок 01 «Орендовані необоротні активи» за вартістю, що зазначається в договорі. Регістри аналітичного обліку: копія інвентарної картки об’єкта або витяг з інвентарної книги, що повинні бути додані бухгалтерією орендодавця до Акта приймання-передачі орендованих об’єктів. Прийняті в операційну оренду ОЗ обліковуються в орендаря за інвентарними номерами орендодавця. Нарахування амортизації об’єкта розглядуваної оренди здійснюється орендодавцем.

Належна за користування плата в орендаря визнається іншими операційними витратами відповідного звітного періоду. Витрати орендаря на поліпшення такого об’єкта відображаються орендарем як капітальні інвестиції у створення інших необоротних активів, які обліковуються на субрахунку 117 «Інші необоротні матеріальні активи». На підставі документів, що засвідчують повернення об’єкта орендодавцю, бухгалтерія орендаря списує його з позабалансового рахунка 01 і вилучає з картотеки відповідний інвентарний витяг і зберігає разом з актом приймання-передачі.

Фінансова оренда – оренда, що передбачає передачу орендарю всіх ризиків і вигод, пов’язаних із правом користування і володіння активом. Одержання у фінансову оренду ОЗ відображають за найменшою на початок строку оренди оцінкою: справедливою вартістю активу або теперішньою вартістю суми min орендних платежів. Орендодавець відображає в БО наданий у фінансову оренду об’єкт як дебіторську заборгованість орендаря в сумі min орендних платежів і негарантованої ліквідаційної вартості за вирахуванням фінансового доходу.

Mіn орендні платежі – платежі, що підлягають сплаті орендарем протягом строку оренди (за вирахуванням податків і непередбаченої орендної плати), збільшені на суму його гарантованої ліквідаційної вартості. Оренда, відповідно до П(С)БО 14 «Оренда», вважається фінансовою за наявності хоч би однієї з наведених ознак:

  • орендар набуває права власності на орендований актив після закінчення строку оренди;

  • орендар має можливість і намір придбати об’єкт оренди за ціною, нижчою за його справедливу вартість на дату придбання;

  • строк оренди становить більшу частину строку корисного використання об’єкта оренди;

  • теперішня вартість mіn орендних платежів з почат­ку строку оренди = або > справедливу вартість.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]